Μητσοτάκης: «Κλείνουν οι λέσχες οπαδών, στην ΕΛ.ΑΣ. ο έλεγχος της εισόδου των οργανωμένων στα γήπεδα» - iefimerida.gr

Μητσοτάκης: «Κλείνουν οι λέσχες οπαδών, στην ΕΛ.ΑΣ. ο έλεγχος της εισόδου των οργανωμένων στα γήπεδα»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Τσέφεριν
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Τσέφεριν/Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ενώπιον του προέδρου της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, ότι θα πατάξει τη βία στη ρίζα της και ανακοίνωσε ότι κλείνουν όλες οι λέσχες οπαδών.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Αστυνομία θα αναλάβει τον έλεγχο της εισόδου των οπαδών στα γήπεδα, και δη των οργανωμένων στα «πέταλα» των γηπέδων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ξεκαθάρισε ότι θα βρεθούν οι ένοχοι της δολοφονίας του Μιχάλη Κατσουρή, ενώ έστειλε μήνυμα, χωρίς να τον κατονομάσει, στον Κροάτη πρόεδρο, κάνοντας λόγο για άστοχες δηλώσεις, τονίζοντας ότι η ελληνική Δικαιοσύνη δεν δέχεται υποδείξεις.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «η σημερινή πρωτοβουλία συνοδεύει την οδύνη για τον χαμό ενός ανθρώπου στον βωμό της τυφλής οπαδικής βίας. Η συμπαράστασή μας στην οικογένεια του Μιχάλη είναι η δράση κατά της οπαδικής βίας».

Πρόσθεσε ότι η οπαδική βία «μέχρι και τις σχέσεις των κρατών επηρεάζει. Σήμερα, που η Ελλάδα φιλοξενεί τον τελικό του Super Cup, θα έπρεπε να σηματοδοτεί μόνο την ειρηνική συνύπαρξη οπαδών από όλες τις χώρες. Όμως μιλάμε για εγκληματικές ομάδες -έχει δίκιο ο Αλεξάντερ- που ταξιδεύουν την Ευρώπη με πρόσχημα το ποδόσφαιρο και κάνουν επιδρομές θανάτου».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παραδέχθηκε ότι «ούτε η πρόληψη, ούτε οι κανονισμοί λειτουργούν πάντοτε όπως πρέπει», κι έριξε το... μπαλάκι σε «οπαδούς, διοικήσεις και ΜΜΕ», που δεν «προωθούν πάντοτε την ειρηνική σύμπραξη».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλουν τα «αφεντικά» των ομάδων, φέρνοντάς τους προ των ευθυνών τους: «Τα κενά πρέπει να καλυφθούν. Δεν θα πετύχουμε τον στόχο μας, αν δεν βοηθήσουν και οι πρόεδροι. Και ειδικά των μεγάλων ΠΑΕ που ήρθαν εδώ κι έχουν χρέος να προστατέψουν το προϊόν και τις επενδύσεις τους».

Τέλος οι σύνδεσμοι, Αστυνομία στα γήπεδα

Σε ό,τι αφορά στους οπαδούς, ξεκαθάρισε ότι:

  • Οι λέσχες των οργανωμένων οπαδών θα κλείσουν. Κάθε ομάδα θα έχει έναν μόνο σύνδεσμο με έδρα την επίσημη ΠΑΕ.
  • Η Αστυνομία θα έχει ουσιαστικό έλεγχο, καθώς θα ελέγχει τους οργανωμένους φιλάθλους και ειδικά στις θύρες αυτές που μας έχουν δημιουργήσει προβλήματα. Ο έλεγχος μεταπίπτει από τους security των ΠΑΕ στην Αστυνομία. Συμφώνησαν και οι 4 ΠΑΕ. Αντιλαμβάνονται κι αυτοί ότι ο έλεγχος βίας μπορεί να ξεφεύγει από τις δυνατότητές τους.
  • Ενδεχομένως να προχωρήσουμε και σε κλείσιμο των θυρών των οργανωμένων οπαδών.
  • Ελπίζω να μην χρειαστεί, αλλά η πολιτεία μπορεί να ενεργοποιήσει το ύστατο μέτρο να κόψουμε τις ομάδες από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Είμαι σίγουρος ότι δεν θα φτάσουμε εκεί.
  • Αποφασίσαμε και τη δημιουργία παρατηρητηρίου βίας σε συνεργασία με την UEFA και των κρατών μελών.

Η βία έχει μεταφερθεί από τα γήπεδα στους δρόμους

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «δεν είναι μόνο στα γήπεδα. Η βία έχει μεταφερθεί από τα γήπεδα στους δρόμους. Υποτίθεται ότι είναι οπαδικό κίνητρο, αλλά είναι άλλοθι. Εχει ενίοτε και πολιτικά χαρακτηριστικά» και πρόσθεσε ότι έγιναν επιχειρησιακά λάθη από την Αστυνομία στο συμβάν της Νέας Φιλαδέλφειας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κλείνοντας, έστειλε μήνυμα ενότητας, λέγοντας πως «τα παιδιά της κερκίδας είναι παιδιά της γειτονιάς. Δεν είναι στρατοί συμφερόντων. Είναι παιδιά που αγαπούν την ομάδα τους. Δεν διανοείται να χάνεται ζωή. Το οφείλουμε στη μνήμη του Μιχάλη, του Αλκη και σε όλους αυτούς που αγαπούν το ποδόσφαιρο και τα σπορ και ειδικά το ποδόσφαιρο, που είναι χαρά και διασκέδαση. Δεσμευόμαστε να πετύχουμε τους στόχους μας».

Σκληρή γλώσσα από Τσέφεριν: Καρκίνος του ποδοσφαίρου, όχι οπαδοί

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά των δολοφόνων που ντύνονται τον οπαδικό μανδύα.

«Είναι καταπληκτικό που βρισκόμαστε εδώ, αλλά παράλληλα και δύσκολο λόγω των θλιβερών επεισοδίων» είπε αρχικά, και κλιμάκωσε την επίθεσή του στους οργανωμένους «στρατούς» εγκληματιών:

«Είμαστε λυπημένοι και εξαγριωμένοι λόγω των συμβάντων της παράλογης βίας. Εξαγριωμένοι γιατί κάποιοι χρησιμοποιούν το ποδόσφαιρο για εγκληματική βία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φτάσαμε σε σημείο που πρέπει να πούμε φτάνει πια, και αυτό θα σταματήσει. Η βία είναι πρόβλημα ολόκληρης της Ευρώπης, όχι μόνο της Ελλάδας. Πρέπει να συνεργαστούμε όχι μόνο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στο Συμβούλιο της Ευρώπης και ζητώ απ' τον πρωθυπουργό να βοηθήσει σ' αυτό.

Να μας βοηθήστε να εξαφανίσουμε τον καρκίνο από το ποδόσφαιρο και από την κοινωνία. Εδώ (σ.σ.: στην Ελλάδα) τα ΜΜΕ παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Υπό κανέναν όρο δεν πρέπει να στηρίζετε τη βία. Βοηθήστε μας».

Κλείνοντας, ξεκαθάρισε ότι «θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας. Δεν είναι πολιτική δήλωση, είναι η πραγματικότητα αυτή».

Δείτε βίντεο:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η σύσκεψη με τους «Big 4»

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της UEFA και τους εκπροσώπους ΑΕΚ, Παναθηναϊκού, Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ.

Το «παρών», εκτός από τον πρωθυπουργό και τον Αλεξάντερ Τσέφεριν, έδωσαν οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ ΑΕΚ, Δημήτρης Μελισσανίδης, Παναθηναϊκού, Γιάννης Αλαφούζος, και Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, ενώ τον ΠΑΟΚ και τον ιδιοκτήτη του, Ιβάν Σαββίδη, εκπροσώπησε ο Αρτούρ Νταβιντιάν.

Από κυβερνητικής πλευράς συμμετείχαν οι υπουργοί Επικρατείας Γιάννης Μπρατάκος, Άκης Σκέρτσος και Σταύρος Παπασταύρου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε φωτογραφίες:Από αριστερά: Γιώργος Κοσμάς (CEO της ΑΕΚ, Δημήτρης Μελισσανίδης, Γιάννης Αλαφούζος, Αλεξάντερ Τσέφεριν, Κυριάκος Μητσοτάκης, Γιάννης Οικονόμου, Γιάννης Βρούτσης, Σταύρος Παπασταύρου, Άκης Σκέρτσος, Γιάννης Μπρατάκος, Αρτούρ Νταβιντιάν (εκπρόσωπος ΠΑΟΚ)
Από αριστερά: Γιώργος Κοσμάς (CEO της ΑΕΚ, Δημήτρης Μελισσανίδης, Γιάννης Αλαφούζος, Αλεξάντερ Τσέφεριν, Κυριάκος Μητσοτάκης, Γιάννης Οικονόμου, Γιάννης Βρούτσης, Σταύρος Παπασταύρου, Άκης Σκέρτσος, Γιάννης Μπρατάκος, Αρτούρ Νταβιντιάν (εκπρόσωπος ΠΑΟΚ)
Δημήτρης Μελισσανίδης, Γιάννης Αλαφούζος, Βαγγέλης Μαρινάκης
Δημήτρης Μελισσανίδης, Γιάννης Αλαφούζος, Βαγγέλης Μαρινάκης
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγο πριν από την έναρξη της σύσκεψης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγο πριν από την έναρξη της σύσκεψης
Γιάννης Μπρατάκος, Δημήτρης Μελισσανίδης
Γιάννης Μπρατάκος, Δημήτρης Μελισσανίδης
Χειραψία Τσέφεριν-Αλαφούζου, υπό το βλέμμα Μητσοτάκη και Μελισσανίδη
Χειραψία Τσέφεριν-Αλαφούζου, υπό το βλέμμα Μητσοτάκη και Μελισσανίδη
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συνομιλία Γιάννη Αλαφούζου - Βαγγέλη Μαρινάκη
Συνομιλία Γιάννη Αλαφούζου - Βαγγέλη Μαρινάκη
Δημήτρης Μελισσανίδης, Γιάννης Αλαφούζος
Δημήτρης Μελισσανίδης, Γιάννης Αλαφούζος

Αρχικά, στις 10:30 π.μ., ο πρωθυπουργός είχε τετ α τετ με τον πρόεδρο της UEFA.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ