ΚΙΝΑΛ: Υπέρ της αποστολής στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία ο Ν. Ανδρουλάκης - iefimerida.gr

ΚΙΝΑΛ: Υπέρ της αποστολής στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία ο Ν. Ανδρουλάκης

Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης
Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Θέση υπέρ της αποστολής στρατιωτικού οπλισμού στην Ουκρανία πήρε σήμερα ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

«Εάν όσα ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες ως κυρώσεις βρίσκονταν στο τραπέζι μερικούς μήνες πριν και η Ευρώπη είχε λάβει αποφάσεις όπως αυτές, με την κοινή εξωτερική πολιτική, με προσπάθεια να φανεί ότι κάνει ένα νέο αμυντικό δόγμα, πριν από αυτή την ακραία κατάσταση της παράνομης εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία, τότε τα πράγματα ίσως να μην είχαν πάρει αυτή την τραγική τροπή», ανέφερε ο Προέδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ και τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υποστήριξε πως «η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε ένα υπαρξιακό ζήτημα. Πρέπει να πάρει αποφάσεις που τα προηγούμενα χρόνια τις έβαζε κάτω από το χαλί», ξεκαθαρίζοντας ότι οι μέχρι σήμερα συμπεριφορές του κ. Μπορέλ και όλων των γραφειοκρατών των Βρυξελλών έδωσαν περιθώριο σε ηγέτες τρίτων χωρών που λειτουργούν με δεσποτικούς όρους, να βλέπουν την Ευρώπη ως ένα φόρουμ συζήτησης το οποίο δεν μπορεί να επιβάλλει τις αξίες της, δεν μπορεί να επιβάλλει σταθερότητα, ευημερία και ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

Σχολιάζοντας πως είναι αδιανόητο να βλέπουμε σήμερα μια ολική προσπάθεια να κατακτηθεί μία χώρα, ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε την ανάγκη «να δούμε το μέλλον μας μέσα από αυτή την οπτική και να προχωρήσουμε γρηγορότερα στην πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης, αποκτώντας εργαλεία που θα διασφαλίζουν όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς», καθώς και θεσμική ολοκλήρωση που θα επιτρέπει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες της ενιαίας εξωτερικής πολιτικής.

Όπως ξεκαθάρισε, ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο άμυνας και ασφάλειας δημιουργεί και άλλες συνθήκες για τις προκλήσεις της Τουρκίας, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, επομένως είναι κρίσιμο η χώρα μας να πρωταγωνιστήσει και σε αυτό το πεδίο. Άλλωστε, εκτός από τις πολύ αυστηρές κυρώσεις, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε την ανάγκη επιτάχυνσης της υιοθέτησης εργαλείων μόνιμου χαρακτήρα, όπως ο ευρωστρατός, η PESCO, τα κοινά εξοπλιστικά προγράμματα. Επανέλαβε δε ότι θα πρέπει να καταργηθεί η υποχρεωτική ομοφωνία στο Συμβούλιο για θέματα εξωτερικής πολιτικής και κυρώσεων.

Ερωτώμενος για την απόφαση της Κυβέρνησης να στείλει στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία για να βοηθήσει στην άμυνά της, ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε πως«Όταν λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις πρέπει να υπάρχει μία ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών. Τώρα αυτό δεν το κάνει μόνο η Ελλάδα το κάνουν άλλα 14 κράτη.». Εξ άλλου, όπως επισήμανε, «η Ευρώπη για πρώτη φορά δίνει από το διακρατικό ταμείο, τον νέο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ειρήνης, 450 εκ. ευρώ για πολεμικό εξοπλισμό για να τον στείλει στην Ουκρανία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Εμείς αυτή τη στιγμή καταδικάζουμε μία παράνομη πρωτοβουλία του κ. Πούτιν να εισβάλει σε μία χώρα, να οδηγήσει την Ευρώπη, την ανθρωπότητα, την Ουκρανία και τον λαό της Ρωσίας σε μία τεράστια περιπέτεια. Μία περιπέτεια με την οποία θα θρηνήσουμε πολλούς θανάτους, στους οποίους ήδη περιλαμβάνονται δέκα ομογενείς μας έχασαν τη ζωή τους και μέσω της εκπομπής σας θέλω να συλλυπηθώ τις οικογένειές τους» ανέφερε, τονίζοντας ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι με την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Πάντα ήμασταν στην πλευρά του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. Πρέπει να πρωταγωνιστήσουμε στην ανθρωπιστική βοήθεια αλλά και σε ένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων».

Στο ζήτημα της ενεργειακής κρίσης, ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε πως όταν όλες οι χώρες μείωναν την εξάρτησή τους από το φυσικό αέριο, η Ελλάδα την αύξησε κατά 24%. Τονίζοντας την ανάγκη να αλλάξει ο σχεδιασμός της ελληνικής Κυβέρνησης, υποστήριξε πως «το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να γίνει ένα στρατηγικό εργαλείο που στόχο θα έχει την, σε μεγάλο βαθμό, ενεργειακή αυτονομία της χώρας μας. Και αυτό πρέπει να γίνει με μεγάλη επένδυση στο δίκτυο, όπως έχω ξαναπεί στο παρελθόν, και με αύξηση της διασυνδεσιμότητας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας».

ΣΥΡΙΖΑ: Η αποστολή στρατιωτικού υλικού είναι επικίνδυνη

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εναντιωθεί στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, με σημερινές του δηλώσεις ο ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος, τόνισε ότι ναι μεν πρέπει η Ελλάδα να συνδράμει με ανθρωπιστική βοήθεια και να στηρίξει τους πρόσφυγες.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η αποστολή στρατιωτικού υλικού είναι επικίνδυνη κίνηση και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα» και σημείωσε πως «δεν είναι όλες οι χώρες στη γεωγραφική μας θέση και δεν αντιμετωπίζουν όλοι τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε εμείς».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ