ΚΙΝΑΛ: Ολοι οι βουλευτές κατά Παπανδρέου-Καστανίδη -Γεννηματά: «Αστειότητες τα περί διαγραφών» -ΓΑΠ: «Εχω τις απόψεις μου» - iefimerida.gr

ΚΙΝΑΛ: Ολοι οι βουλευτές κατά Παπανδρέου-Καστανίδη -Γεννηματά: «Αστειότητες τα περί διαγραφών» -ΓΑΠ: «Εχω τις απόψεις μου»

Ο Γιώργος Παπανδρέου στην συνεδρίαση της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ
Ο Γιώργος Παπανδρέου στην συνεδρίαση της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ -Φωτογραφία: Intimenews/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΣΧΟΒΑΣ

Σε διάλογο… κωφών μετετράπη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ καθώς από τη μία πλευρά, όλοι – μηδενός εξαιρουμένου – άσκησαν δριμύτατη κριτική κατά των Γιώργου Παπανδρέου και Χάρη Καστανίδη, αλλά εκείνοι πετούσαν τη μπάλα στην εξέδρα.

Μετά την πρωτολογία της Φώφης Γεννηματά και την δημόσια δήλωσή της με την οποία προειδοποιούσε ότι την επόμενη φορά που θα υπάρξει απόκλιση από τις αποφάσεις του κόμματος θα διαγράφεται αυτομάτως ο «αντάρτης», ήρθε η σειρά των βουλευτών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ούτε ένας δεν υπήρξε που να μην ασκήσει κριτική στους δύο βουλευτές.

Ωστόσο, ο μεν Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι δεν προσκλήθηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα που πήρε την απόφαση, ο δε Χ. Καστανίδης απάντησε ότι «σας το είπα ότι διαφωνώ, αλλά δεν το καταλάβατε»...

Το κλίμα ήταν εκρηκτικό από την αρχή. Ολοι γνώριζαν ότι η Φώφη Γεννηματά δεν θα προχωρούσε σε διαγραφές, αλλά σε τελική προειδοποίηση. Ωστόσο, η Νάντια Γιαννακοπούλου επέμεινε στην συνεδρίαση της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ – μπροστά στους Παπανδρέου-Καστανίδη – ότι πρέπει να διαγραφούν. «Μπορούμε να συνυπάρχουμε και να συμπορευόμαστε με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου στο ίδιο κόμμα, μετά τα χθεσινοβραδυνά στη Βουλή;. Φρονώ πως όχι», επεσήμανε η κυρία Γιαννακοπούλου, κάνοντας σφοδρή επίθεση τόσο στον Γιώργο Παπανδρέου όσο και στην Φώφη Γεννηματά για την «επιστροφή» του πρώην πρωθυπουργού στο ΚΙΝΑΛ, το 2015, αφότου, δηλαδή, διέσπασε το ΠΑΣΟΚ και ίδρυσε δικό του κόμμα, το οποίο δεν μπήκε τελικά στη βουλή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γεννηματά: Αστειότητες τα περί διαγραφών -Επρεπε να είμαστε ουρά του γονατισμένου Τσίπρα;

Ολοκληρώνοντας πάντως την συζήτηση, η Φώφη Γεννηματά, έκλεισε κάθε συζήτηση περί διαγραφών. «Είναι αστειότητες οι συζητήσεις για διαγραφές. Δεν με αφορούν» είπε και πρόσθεσε: «Τώρα είναι η ώρα μας. Παρέλαβα ένα κόμμα με πολλά προβλήματα και κάθε μέρα προσπαθούμε για το καλύτερο. Θα υπερασπιστούμε όλη την ιστορία της παράταξης. Το πλούσιο παρελθόν της, το παρόν της και την προοπτική της».

«Η στρατηγική μας είναι μία: Αυτόνομη παράταξη με το δικό της πολιτικό πρόγραμμα. Τελεία και παύλα. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να απαξιώνει την αντιπολιτευτική μας δουλειά. Εμείς είμαστε η αντιπολίτευση στη Δεξιά. Όποιος διαφωνεί με την πλειοψηφία σημαίνει ότι διαφωνεί πολιτικά και θέτει τον εαυτό του εκτός του κόμματος. Έπρεπε να παρουσιαστούμε ουρά του απαξιωμένου και γονατισμένου Τσίπρα; Με το παρακράτος, το μαγαζί και το παραδικαστικό;» υπογράμμισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Ο Γιώργος Παπανδρέου στην συνεδρίαση της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ με μάσκα -Φωτογραφία: Intimenews/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Ο Γιώργος Παπανδρέου στην συνεδρίαση της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ με μάσκα -Φωτογραφία: Intimenews/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμη και ο Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος διαφωνούσε με το νομοσχέδιο, όπως και ο Ανδρέας Πουλάς και τελικά το υπερψήφισαν, άσκησαν δριμεία κριτική καθώς οι ίδιοι συμμορφώθηκαν με την άποψη της πλειοψηφίας, ενώ οι Παπανδρέου-Καστανίδης εμφανίστηκαν διαφωνούντες.

Παπανδρέου: Εχω τις απόψεις μου διαχρονικά, παλαιοκομμουνιστικός οργανισμός ο ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπανδρέου απάντησε στις επικρίσεις πως αναλαμβάνει την ευθύνη των συνεπειών των πράξεών του. Πρόσθεσε ότι έχει τις απόψεις του διαχρονικά, ενώ άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν είναι προοδευτική δύναμη, είναι ένας αναχρονιστικός, παλαιοκομματικός, παλαιοκομμουνιστικός, οργανισμός», είπε, θέλοντας προφανώς να σταματήσει τη φημολογία ότι επίκειται προσχώρησή του στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα. Πρόσθεσε δε ότι ήθελε περισσότερη διαβούλευση την οποία δεν έκανε η ΝΔ, ενώ ισχυρίστηκε ότι δεν προσκλήθηκε να παραβρεθεί στην συνεδρίαση της ΚΟ που πήρε την απόφαση.

Ενας ισχυρισμός που δεν στέκει, καθώς το ομαδικό e-mail που εστάλη με την πρόσκληση για την συνεδρίαση της ΚΟ, έχει παγίως αποδέκτες όλους τους βουλευτές.

ΓΑΠ: Ετσι όπως το σκέφτομαι μετά από καιρό, ίσως έκανα λάθος με τη διαγραφή Σημίτη

Ο κ. Παπανδρέου επίσης προχώρησε σε αυτοκριτική για τη διαγραφή του Κώστα Σημίτη το 2008. «Έτσι όπως το σκέφτομαι μετά από καιρό, ίσως έκανα λάθος με τη διαγραφή Σημίτη», είπε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καστανίδης: «Εγώ σας είπα ότι διαφωνώ, εσείς δεν το καταλάβατε...»

Ο Χάρης Καστανίδης υποστήριξε από την πλευρά του ότι ο ίδιος είχε προειδοποιήσει ότι δεν συμφωνεί, αλλά οι σύντροφοί του δεν το κατάλαβαν!

« Κανένας δεν διαφωνεί με την αυτόνομη πορεία, ούτε με τις διαδικασίες τις εσωτερικές στην Κ.Ο» είπε αρχικά, παίρνοντας κι αυτός προφυλάξεις απέναντι στις φήμες ότι «φλερτάρει» με τον ΣΥΡΙΖΑ. Για το επίμαχο νομοσχέδιο υποστήριξε πως «υπήρχε μια κοινή θέση στην οποία συμφώνησα και εγώ πως ό,τι συμφωνήσει η πλειοψηφία αυτό θα ψηφίσουμε.

Υπήρξαν δύο συνεδριάσεις στην ΚΟ θα ζητούσαμε αλλαγές και θα επανεκτιμούσαμε την κατάσταση. Στη δεύτερη συνεδρίαση θα αξιολογούσαμε.

Είπα στη δεύτερη "όπως αντιλαμβάνεστε εμμένω στις απόψεις μου". Κοινώς διαφώνησα, σας το είπα αλλά δεν το καταλάβατε…» είπε. Δικαιολογώντας την στάση του επικαλέστηκε τον Φρανσουά Μιτεράν ο οποίος έλεγε ότι «πολιτική είναι η διαχείριση των συμβόλων» για να προσθέσει: «Αμφισβητείται με τον νόμο για πρώτη φορά ο ρόλος των κομμάτων. Προφανώς πρέπει να βγει κοινή θέση , αλλά με σεβασμό στη διαφορετική άποψη», εμμένοντας ουσιαστικά στην στάση του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπεραμυνόμενος της στάσης του, ο Χάρης Καστανίδης, κατά τις ίδιες πληροφορίες, υποστήριξε ότι υπάρχει κίνδυνος ταύτισης με τη Δεξιά - μια αναφορά που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Φώφης Γεννηματά: «Ως εδώ! Δεν υπάρχει καμία ταύτιση με την Δεξιά». Ο Χάρης Καστανίδης αντέστρεψε την κριτική λέγοντας ότι ίσως να συνιστά κατάχρηση εξουσίας, γιατί χτυπά τα κόμματα μέχρι και στην συνταγματική τους λειτουργία.

Παρεμβαίνοντας ο Ανδρέας Λοβέρδος παρατήρησε ότι «η συνεδρίαση δεν είναι δικαστήριο» και πως ο ίδιος, ως καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και οι κκ. Αλιβιζάτος και Μανιτάκης «δεν μπορεί να κάνουν λάθος»

Κώστας Σκανδαλίδης και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος
Κώστας Σκανδαλίδης και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Κώστας Σκανδαλίδης: Σε ξέρουμε από παλιά Γιώργο, πώς συντάσσεσαι με Ραγκούση;

Ο βουλευτής Α’ Αθηνών ξεκίνησε λέγοντας πως ήταν ιστορικής σημασίας η ομιλία Γεννηματά χθες στη Βουλή. «Εφαγε μπούλινγκ από την πρόεδρο ο Τσίπρας» είπε. Πρόσθεσε ότι «δεν θέλω να ξαναζήσω ό,τι έζησα χθες» και επεσήμανε ότι «έχουμε χρέος να είμαστε όλοι μαζί». Ωστόσο εκεί έστρεψε τα πυρά του κατά του Γιώργου Παπανδρέου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Γιώργο, σε ξέρουμε από παλιά, έχεις τις αξίες σου διαχρονικά, τις αρχές σου, τις ευαισθησίες σου, τα laptop σου, αλλά αυτό που έγινε χθες έκανε ζημιά. Πώς δέχεσαι εσύ να συντάσσεσαι με τον Ραγκούση τον οποίο στήριζα όταν έκανε όσα έκανε στους δήμους με τον Καλλικράτη; Είναι προσβολή και στον ίδιο τον πατέρα σου» είπε μεταξύ άλλων.

«Δεν μπορεί να ξανασυμβεί αυτό. Την αυτόνομη πορεία να την διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού. Δεν μπορεί όταν το κόμμα πάει να πάρει τα πάνω του, η αυτόνομη πορεία να υπονομεύεται από μέσα. Το «ως εδώ και μην παρέκει» που λέει ο Χάρης, το λέω κι εγώ», πρόσθεσε.

Ο Γ. Παπανδρέου βγάζει το τάμπλετ από την τσάντα του στην συνεδρίαση της ΚΟ
Ο Γ. Παπανδρέου βγάζει το τάμπλετ από την τσάντα του στην συνεδρίαση της ΚΟ

Καμίνης: Ζήτησα να ενημερώσω τον Παπανδρέου αλλά δεν δέχθηκε

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Καμίνης, αφού υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο όπως διαμορφώθηκε με τις αλλαγές που επέβαλε το ΚΙΝΑΛ, λέγοντας ότι είναι το πιο δημοκρατικό, αποκάλυψε ότι είχε ζητήσει να ενημερώσει στον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος όμως δεν τον δέχθηκε ποτέ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιαννακοπούλου: Μείζον ατόπημα, να διαγραφούν

«Λυπάμαι, αλλά δεν μπορεί να είναι μέλη της ίδιας κοινοβουλευτικής ομάδας με όλους τους άλλους που μπαίνουμε και ακόμη και αν διαφωνούμε, ψηφίζουμε τη γραμμή του κόμματός μας, ύστερα από τις διαδικασίες στα όργανα. Δεν μπορούμε να έχουμε βουλευτές δυο ταχυτήτων. Αυτά που συνέβησαν χθες το βράδυ στην βουλή πιστεύω, ανεξαρτήτως προθέσεων, ισοδυναμούν με μείζον ατόπημα και υπονόμευση της αντιπολιτευτικής στρατηγικής και τακτικής του ΚΙΝΑΛ. Αν δεν εκπέμψουμε ένα καθαρό μήνυμα , φοβάμαι πως ό,τι οικοδομήσαμε το τελευταίο διάστημα από τον κορωνοϊό και μετά, θα γκρεμισθεί…», επέμεινε από την πλευρά της η Νάντια Γιαννακοπούλου.

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: Πολιτικά ανέντιμη η στάση τους, αλλά όχι διαγραφή

Η εισήγηση του βουλευτή Αρκαδίας ήταν καταπέλτης κατά των Παπανδρέου-Καστανίδη:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ, για πρώτη φορά βρίσκεται αντιμέτωπος με την κατάρρευση του ηθικού πλεονεκτήματος που κυρίως αφορά τον στενό πυρήνα της ηγεσίας του, εμείς στρέφουμε τον προβολέα της δημοσιότητας πάνω μας και μάλιστα με διχαστικό τρόπο. Το πρόβλημα δεν είναι οι διαγραφές, αλλά ο συλλογικός προσανατολισμός που θα πρέπει να συζητήσουμε ξεκάθαρα το φθινόπωρο. Δεν χωρούν άλλες καθυστερήσεις, παλινωδίες που μας κρατούν βρέξει χιονίσει στο 5%.

Όσο αφορά τις «διαγραφές», όπως διαφωνούσα με την διαγραφή του Κώστα Σημίτη παρόλο που τότε οι συνθήκες και οι λόγοι ήταν διαφορετικοί, έχω την ίδια άποψη και τώρα. Όσοι ισχυρίζονται και επικαλούνται τις αρχές της Δημοκρατικής Παράταξης πρέπει να γνωρίζουν ότι προϋπόθεση είναι η Δημοκρατική λειτουργία του κόμματος και της Κ.Ο.

Από το 2009 δεν έχω καταψηφίσει ούτε άρθρο, με βάση αυτή την άποψη. Διαφώνησα σε πάρα πολλά, όμως με δεσμεύει η πλειοψηφία, έχοντας διατυπώσει την άποψή μου. Έμεινα στο 40% στο 4%, στο 8,1% με την πεποίθηση ότι μπορούμε να έχουμε προοπτική.

Η στάση συναδέλφων που δεν σέβονται τους παραπάνω κανόνες και τους καταστρατηγούν συστηματικά είναι πολιτικά ανέντιμη απέναντι στην υπόλοιπη Κ.Ο., αλλά και στους ψηφοφόρους μας. Πόσο μάλιστα όταν μέσα στο Πολιτικό Συμβούλιο και στην Κ.Ο. δεν διατυπώθηκε καν αυτή η στάση. Όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα; Από τις πρώτες μέρες, που είχε διατυπωθεί η άποψη να το καταψηφίσουμε, είχα πει στην Κ.Ο. ότι όποια απόφαση και να πάρουμε θα πρέπει να αποφύγουμε τους «τσακωμούς» που θα λειτουργήσουν αποπροσανατολιστικά. Πρέπει να αποτρέψουμε με κάθε τρόπο την διάλυση της Παράταξης κάτι που θα εδραιώσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως άλλο πόλο και την ΝΔ με άνετη κοινωνική πλειοψηφία. Δεν υπάρχει άλλος πολύτιμος χρόνος. Ο καθένας πρέπει άμεσα να αναλάβει τις ευθύνες του για το μέλλον της Παράταξης», είπε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατρίνης: Κι εγώ διαφωνούσα, αλλά επέλεξα να μην τραυματίσω την ενότητα

Ο Μιχάλης Κατρίνης τάχθηκε κατά των διαγραφών καθώς, όπως είπε «ακόμη πληρώνει η παράταξη του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη». Ωστόσο εξέφρασε την διαφωνία του με την στάση Παπανδρέ0υ-Καστανίδη, σημειώνοντας: «Και εγώ διαφωνούσα, αλλά επέλεξα να μην τραυματίσω την ενότητα του κόμματος».

Ο Μ. Κατρίνης, ζήτησε επίσης την σύγκληση ανώτερων οργάνων, της Κεντρικής Επιτροπής ή του Πολιτικού Συμβουλίου, προκειμένου να επιβεβαιώσει την στρατηγική του Κινήματος Αλλαγής. Οπως υποστήριξε απαιτείται γραμμή κυρίως αντιπολιτευτική έναντι της ΝΔ με προτάσεις. «Κριτική και στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά με βαρύτητα στη ΝΔ» είπε. Ωστόσο, η Φ. Γεννηματά απέρριψε την πρόταση, λέγοντας ότι για την γραμμή του ΚΙΝΑΛ έχει αποφασίσει ήδη το συνέδριο του κόμματος.

Κατά των διαγραφών εκφράστηκε και η Χαρά Κεφαλίδου η οποία υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν βουλευτές δύο ταχυτήτων. Επέκρινε τον κ. Καστανίδη για τη στάση του, επισημαίνοντας ότι ανάλογη στάση τήρησε, όπως και ο πρώην πρωθυπουργός, στο πρόσφατο νομοσχέδιο για τη Παιδεία όπου κι οι δύο διαφοροποιήθηκαν σε σημαντικά σημεία με τις παρεμβάσεις τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ