ΚΙΝΑΛ: Όλες οι εξελίξεις -Τι θα κάνει ο Παπανδρέου, η μάχη στην ΕΔΕΚΑΠ - iefimerida.gr

ΚΙΝΑΛ: Όλες οι εξελίξεις -Τι θα κάνει ο Παπανδρέου, η μάχη στην ΕΔΕΚΑΠ

Ανδρουλάκης, Λοβέρδος, Καστανίδης, Κεγκέρογλου, Γερουλάνος, Χρηστίδης
Οι έξι υποψήφιοι για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής
ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΣΧΟΒΑΣ

Καθημερινά αλλάζουν τα δεδομένα στην κούρσα της διαδοχής του ΚΙΝΑΛ, μετά την απόφαση της Φώφης Γεννηματά να αποσυρθεί, αφού νοσηλεύεται για το πρόβλημα της υγείας της.

Οι τρεις υποψηφιότητες, Ανδρουλάκης, Λοβέρδος, Καστανίδης, έγιναν σήμερα έξι, καθώς, εκτός των Παύλου Γερουλάνου και Βασίλη Κεγκέρογλου, μπήκε στο παιχνίδι και ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου, Παύλος Χρηστίδης. Σημειώνεται ότι είναι ακόμη ανοικτό να υπάρξει και άλλη (ή άλλες) υποψηφιότητες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πολυάνθρωπη κούρσα διαδοχής στο Κίνημα Αλλαγής δεν είναι πρωτόγνωρη για τον χώρο.

Το 2017, όταν δημιουργήθηκε το ΚΙΝΑΛ, οι υποψηφιότητες ήταν εννέα: Γεννηματά, Ανδρουλάκης, Θεοδωράκης, Καμίνης, Μανιάτης, Γάτσιος, Πόντας, Ραγκούσης, Τζιώτης. Βέβαια, τότε επρόκειτο για το ντεμπούτο ενός κόμματος ομοσπονδιακού, που έπρεπε να εκπροσωπηθούν όλες οι τάσεις.

Οι εκτιμήσεις για τη σωρεία υποψηφίων σήμερα είναι διττές: Πολλοί, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, πιστεύουν ότι οι πολλές υποψηφιότητες δυναμώνουν την παράταξη. Δεδηλωμένος στόχος και του Νίκου Ανδρουλάκη είναι να αυξηθεί η συμμετοχή του κόσμου στις κάλπες. Αυτό άλλωστε επικαλείται και ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος, όπως λέει, στοχεύει να σηκώσει τον κόσμο από τον καναπέ.

Από την άλλη ωστόσο, το πλήθος υποψηφίων δείχνει τάσεις ομοσπονδιοποίησης του κόμματος, ενέχει σπέρματα πολυδιάσπασης του χώρου και -κατά ορισμένους- ευτελίζει τη διαδικασία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσο πιο πολλοί υποψήφιοι τόσο περισσότερες οι πιθανότητες για δεύτερο γύρο, καθώς θα διαχυθούν οι ψήφοι. Όπως επίσης ενισχύονται και οι διαπραγματευτικές δυνατότητες των υποψηφίων για την «επόμενη ημέρα». 

Ένα ακόμη συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι τέσσερις στους έξι υποψηφίους μέχρι στιγμής, οι κ. Καστανίδης, Γερουλάνος, Κεγκέρογλου, Χρηστίδης, στοχεύουν σε μια συγκεκριμένη δεξαμενή ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ, τους γεννηματικούς-προεδρικούς και τους παπανδρεϊκούς.

Η υποψηφιότητα Χρηστίδη

Η υποψηφιότητα Χρηστίδη, που ανακοινώθηκε το πρωί, όπως αποκάλυψε πρώτο το iefimerida.gr, έρχεται να προστεθεί στα στελέχη που μέχρι τώρα στήριζαν Γεννηματά και τα οποία αναζητούν διέξοδο και έκφραση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, ο κ. Χρηστίδης ζήτησε τη χορήγηση του μητρώου των μελών του ΚΙΝΑΛ, προκειμένου να συγκεντρώσει τις απαραίτητες υπογραφές, ενώ ζήτησε και παράταση μίας εβδομάδας για τη διαδικασία.

Οπως λένε συνεργάτες του στο iefimerida, έπρεπε να καλυφθεί το κενό με «γεννηματική» υποψηφιότητα, ακόμη και αν η Φώφη Γεννηματά δεν έχει δώσει το «πράσινο φως» σε κάποιον να κινείται εσωκομματικά εξ ονόματός της.

Ο Παύλος Χρηστίδης για την απόφασή του αυτή ενημέρωσε και την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.

Γεννηματά: Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να εμπλέξει το όνομά μου στην προεκλογική αντιπαράθεση

Συνεργάτες της προέδρου του ΚΙΝΑΛ τόνιζαν πως η ίδια η Φώφη Γεννηματά ξεκαθάρισε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Παύλο Χρηστίδη ότι δεν μπορεί να μιλά εκ μέρους της.

«Η δήλωση που έκανα την Τρίτη ισχύει απολύτως. Ο ρόλος μου ως προέδρου είναι ρόλος εγγυητή της ενότητας και των διαδικασιών. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να εμπλέξει το όνομά μου στην προεκλογική αντιπαράθεση και να μιλά εκ μέρους μου», φέρεται να είπε σύμφωνα με συνεργάτες της. Αυτή η δήλωση, προφανώς, αφορά όλους όσοι προέρχονται από το γεννηματικό μπλοκ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χρηστίδης: Είχαμε μια ζεστή, ανθρώπινη συζήτηση με τη Φώφη

Απαντώντας στη διαρροή από τη Χ. Τρικούπη, συνεργάτες του Παύλου Χρηστίδη τόνιζαν:

«Το ανεξάντλητο πολιτικό κεφάλαιο της προέδρου και το προσωπικό κύρος που θωρακίζει την αξιοπιστία των διαδικασιών και την ενότητα του Κινήματος σήμερα και στο μέλλον, το διαφυλάσσουμε ως κόρη οφθαλμού όλοι όσοι σταθήκαμε στο πλευρό της σε όλη την πορεία ανάκαμψης και αναγέννησης της παράταξης. Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση για μια ανθρώπινη, ζεστή συζήτηση ανάμεσα στην Πρόεδρο και τον Παύλο».

Τι θα γίνει με εκπρόσωπο Τύπου

Η παραίτηση Χρηστίδη δημιουργεί ένα κενό και αναμένεται τις προσεχείς ημέρες να οριστεί νέος εκπρόσωπος Τύπου μέχρι τις εκλογές. Πληροφορίες από τη Χ. Τρικούπη αναφέρουν ότι εκπρόσωπος θα οριστεί από την ίδια την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.

Τι θα κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου

Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα αυτή τη στιγμή. Οι πιέσεις που δέχθηκε και εξακολουθεί να δέχεται όλο αυτό το διάστημα είναι αφόρητες. Στελέχη, βουλευτές και φίλοι, του τηλεφωνούν, του στέλνουν mail, τον συναντούν και του ζητούν το ίδιο: Να κατέβει υποψήφιος. Ο ίδιος ακούει, αλλά επί του παρόντος δεν παίρνει θέση. Λέγεται ότι σε συνομιλητή του απάντησε ότι δεν μπορεί για λόγους ευγένειας, πολιτικής ηθικής, να θέσει υποψηφιότητα με τη Φώφη Γεννηματά να δίνει μάχη για τη ζωή της. Όπως επίσης ότι θα μπορούσε να το σκεφτεί εάν αποσύρονταν όλες οι υποψηφιότητες, κάτι το οποίο μοιάζει αδιανόητο τουλάχιστον για τους περισσότερους εκ των υποψηφίων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, στο παρασκήνιο η κινητικότητα είναι έντονη και στελέχη του χώρου δεν αποκλείουν μία κίνηση της τελευταίας στιγμής, καθώς, όπως εκτιμούν, η πανσπερμία υποψηφιοτήτων ίσως να δημιουργεί ένα πλαίσιο που θα επέτρεπε στον Γιώργο Παπανδρέου να κατέβει υποψήφιος, εκφράζοντας ενιαία «παπανδρεϊκούς» και «γεννηματικούς», περιορίζοντας κατά το δυνατόν αυτή την πολυδιάσπαση.

Όπως είχε γράψει το iefimerida.gr, στο παρασκήνιο γίνονται ζυμώσεις και σε ένα ακόμη επίπεδο, να αναλάβει ο Γ. Παπανδρέου να εκπροσωπεί το ΚΙΝΑΛ στη Βουλή στις επικείμενες συζητήσεις σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.

Αυτή τη στιγμή τον ρόλο αυτόν μπορεί να τον παίξει η ίδια η Φώφη Γεννηματά, αν το επιτρέψει η υγεία της, και -κατά τον κανονισμό της Βουλής- οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Κ. Σκανδαλίδης και Μιχ. Κατρίνης, μόνο για τα νομοσχέδια και όχι σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων. Δηλαδή, αν για κάποιον λόγο η Φώφη Γεννηματά δεν μπορεί να παραστεί στη Βουλή, το ΚΙΝΑΛ δεν θα έχει εκπρόσωπο.

Σε περίπτωση -και μόνο- που κρίνει η ίδια η Φώφη Γεννηματά ότι απαιτείται λόγω συνθηκών, θα μπορούσε επίσης να υπάρξει η λύση εκλογής νέου επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ, από τους βουλευτές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μάχη» στην ΕΔΕΚΑΠ για παράταση κατάθεσης υποψηφιοτήτων

Από τις 11 το πρωί συνεδρίαζε η ΕΔΕΚΑΠ προκειμένου να αποφασίσει για την παράταση στην κατάθεση υποψηφιοτήτων. Τελικά η παράταση για υποψηφιότητες και υπογραφές, δόθηκε μέχρι την Πέμπτη 21/10, στις 6 το απόγευμα. Η συνεδρίαση κινήθηκε σε υψηλούς τόνους.

Ολοι οι υποψήφιοι, όπως έχει γράψει το iefimerida.gr, δεν αρνήθηκαν την εύλογη παράταση σε όσους κατέθεσαν τώρα υποψηφιότητα (Κεγκέρογλου, Γερουλάνος, Χρηστίδης).

Το αίτημα για σύγκληση ΚΕ

Ωστόσο, όπως αποκάλυψε το iefimerida.gr, ο Βασίλης Κεγκέρογλου έστειλε επιστολή στον γραμματέα της ΚΕ, Μανώλη Χριστοδουλάκη, ζητώντας σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, προκειμένου να αποφανθεί επί της χρονικής παράτασης για τη συλλογή υπογραφών. Και αυτό γιατί η Κεντρική Επιτροπή πήρε μια συγκεκριμένη απόφαση, αποδεχόμενη την εισήγηση της ΕΔΕΚΑΠ τόσο για τις ημερομηνίες διεξαγωγής των εκλογών (5 και 12 Δεκεμβρίου) όσο και για το deadline συγκέντρωσης υπογραφών, που λήγει απόψε τα μεσάνυχτα. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να αλλάξει η απόφαση του κορυφαίου οργάνου, έστω και για μία παράμετρο, αν δεν συναινέσουν εκ νέου τα μέλη του.

Ενστάσεις εξέφρασε και ο Χάρης Καστανίδης, εκτιμώντας ότι συνιστά παρατυπία η απόφαση μόνο από την ΕΔΕΚΑΠ για ανανέωση του χρόνου κατάθεσης υπογραφών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το αίτημα για σύγκληση ΚΕ δεν βρήκε σύμφωνους ούτε τη Χ. Τρικούπη ούτε τους κ. Ανδρουλάκη και Λοβέρδο, καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι περιορισμένα και ίσως δημιουργήσει ντόμινο καθυστέρησης και στη διαδικασία εκλογής προέδρου στις 5 και 12 Δεκεμβρίου, κάτι που δεν επιθυμεί καμία από τις παραπάνω πλευρές.

Μια λύση που συζητείται είναι να στείλει η ΕΔΕΚΑΠ επιστολή στα μέλη της ΚΕ, διευκρινίζοντας ότι λόγω εκτάκτων συνθηκών και μόνο σε ό,τι αφορά την προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων δίνεται παράταση ολίγων ημερών.

Σε κάθε περίπτωση, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα γίνουν ενδελεχείς έλεγχοι στις υπογραφές που θα εμφανιστούν, καθώς υπάρχουν εκατέρωθεν καχυποψίες για «ατασθαλίες». Μάλιστα, η εισήγηση είναι να υπάρξει καθολικός έλεγχος των υπογραφών, καθώς υπάρχουν καταγγελίες για διπλοεγγραφές.

Οι υποψηφιότητες 

Σήμερα το μεσημέρι κατέθεσαν στην ΕΔΕΚΑΠ τις υπογραφές στήριξης που έχουν συγκεντρώσει οι Ανδρέας Λοβέρδος και Χάρης Καστανίδης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε δήλωσή του, ο κ. Λοβέρδος σημειώνει ότι εκτός από τις 5.200 υπογραφές μελών από το μητρώο, την υποψηφιότητά του στηρίζουν επίσης άλλα 1.000 νέα μέλη του κόμματος (που εγγράφηκαν τώρα) καθώς και άλλοι 8.000 «προοδευτικοί πολίτες», όπως αναφέρει. Οι υπογραφές αυτές παραλήφθηκαν από την ΕΔΕΚΑΠ και θα σφραγιστούν.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι, όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης, που έχει επίσης συγκεντρώσει υπογραφές, θα τις καταθέσουν την ημέρα που θα λήξει η νέα προθεσμία -πιθανότατα την Πέμπτη-, ώστε να μην υπάρχουν «υποψηφιότητες δύο ταχυτήτων», όπως ανέφερε στο iefimerida.gr μέλος της ΕΔΕΚΑΠ.

Πάνω από 20.000 υπογραφές είχε συγκεντρώσει η Γεννηματά

Σύμφωνα με ενημέρωση του διευθυντή του γραφείου Τύπου της Φώφης Γεννηματά, Νίκου Βοσδογάνη, «η συλλογή υπογραφών για τη Φώφη Γεννηματά σταμάτησε με την αιφνίδια εξέλιξη της πορείας της υγείας της, την είσοδό της στο νοσοκομείο και τη δήλωσή της ότι δεν θα είναι υποψήφια. Παρ' όλα αυτά, η αποστολή υπογραφών από πολλά σημεία της χώρας συνεχίστηκε, και ο αριθμός ξεπέρασε τις 20.000».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ