ΚΙΝΑΛ: Στις 22 και 29 Νοεμβρίου τα debates, 8 Δεκεμβρίου το τρίτο -Απερρίφθη η πρόταση Παπανδρέου για zoom - iefimerida.gr

ΚΙΝΑΛ: Στις 22 και 29 Νοεμβρίου τα debates, 8 Δεκεμβρίου το τρίτο -Απερρίφθη η πρόταση Παπανδρέου για zoom

Λοβέρδος, Ανδρουλάκης, Παπανδρέου, Καστανίδης, Γερουλάνος, Χρηστίδης
Λοβέρδος, Ανδρουλάκης, Παπανδρέου, Καστανίδης, Γερουλάνος, Χρηστίδης
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε δύο και ένα debate καταλήγουν στο ΚΙΝΑΛ, όπως διεφάνη από τη συνεδρίαση της ΕΔΕΚΑΠ με τους εκπροσώπους των υποψηφίων. Η συνεδρίαση εξελίχθηκε σε κλίμα έντασης, καθώς η πλευρά Παπανδρέου είχε ενστάσεις τόσο για τις θεματικές όσο και για τη διά ζώσης παρουσία στις τηλεμαχίες.

Την ΕΔΕΚΑΠ εκπροσώπησε ο πρόεδρος Θοδωρής Καπετανάκης, ενώ παρόντες ήταν ο Χ. Πρωτόπαπας, ο Μ. Οθωνας και ο Ν. Βοσδογάννης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την πλευρά Λοβέρδου, εκπρόσωπος ήταν ο Σπύρος Καρανικόλας, από τον Ν. Ανδρουλάκη ο Βαγγέλης Τσόγκας, από τον Γ. Παπανδρέου η Εφη Χαλάτση, από τον Π. Χρηστίδη ο Νίκος Μπίλιος, από τον Π. Γερουλάνο ο Μιχάλης Λούπης, ενώ ο εκπρόσωπος του Χ. Καστανίδη, Αιμίλιος Σαπρανίδης, δεν προσήλθε, καθώς βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της ΕΔΕΚΑΠ, την οποία μετέφεραν τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, Χρ. Πρωτόπαπας και Μανώλης Οθωνας, σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚΑΠ Θ. Καπετανάκη και τον γραμματέα του ΚΙΝΑΛ Μανώλη Χριστοδουλάκη, ήταν να γίνουν τα τρία debates στα πρότυπα του 2017:

  • Στις 22 Νοεμβρίου το πανεθνικής εμβέλειας στην ΕΡΤ με εκπροσώπους δημοσιογράφων από όλα τα μεγάλα κανάλια (4 αδειοδοτημένα), με συντονίστρια γυναίκα από την κρατική τηλεόραση και συμμετέχοντες τους παρουσιαστές των 6 καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας.
  • Το δεύτερο debate να γίνει 29/11 με εκπροσώπους των περιφερειακών καναλιών και να μεταδοθεί και από την ΕΡΤ 3.
  • Ενα τρίτο τελικό debate μεταξύ α' και β' γύρου, πιθανότατα την Τετάρτη 8/12, με 3 δημοσιογράφους απέναντι στους 2 υποψηφίους που θα περάσουν στο β’ γύρο, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 12 Δεκεμβρίου.

Ενταση στη συνεδρίαση

Με τις προτάσεις αυτές συμφώνησαν -με μικροδιαφορές- οι εκπρόσωποι των πέντε υποψηφίων. Ωστόσο, διαφώνησε η εκπρόσωπος του Γ. Παπανδρέου, Εφη Χαλάτση, η οποία κατ' αρχάς έθεσε θέμα εξωθεσμικής εισήγησης από Πρωτόπαπα-Οθωνα, καθώς αρμόδια για τη διεξαγωγή των εκλογών είναι η ΕΔΕΚΑΠ, σύμφωνα με το καταστατικό του Κινήματος Αλλαγής.

Στη συνεδρίαση επικράτησε ένταση, καθώς αρκετοί υποστήριξαν πως «αν δεν θέλει η πλευρά Παπανδρέου να κάνει debate, ας μη βρίσκει υπεκφυγές και προφάσεις».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απαντώντας, η εκπρόσωπος του πρώην πρωθυπουργού στη συνεδρίαση αντέτεινε: «Ισα-ίσα, ο Παπανδρέου θέλει ντιμπέιτ, αλλά με θέματα ουσιαστικά για τους πολίτες και τα προβλήματά τους, και όχι ντιμπέιτ που θα έχει κατ' επίφαση θεματικές ενότητες, χωρίς χρόνο απάντησης. Εχει μεγάλη αγωνία να μην καταντήσει η συζήτηση με τους συναγωνιστές του -γιατί οι ανταγωνιστές βρίσκονται σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ- σε ριάλιτι που πληγώνει την παράταξη, έχοντας πάντα στο νου του και την παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά για ενότητα».

Τι πρότεινε η πλευρά Παπανδρέου

Η Εφη Χαλάτση αντιπρότεινε τρεις θεματικές συζητήσεις (4’+4’+1’ - εισαγωγική τοποθέτηση, δευτερολογία και κλείσιμο, αντιστοίχως). «Πρέπει να πραγματοποιηθεί δημόσιος διάλογος στο ύψος της ιστορίας της παράταξης και της φιλόδοξης προοπτικής της και όχι reality show» είπε, για να προσθέσει: «Η εμπειρία του παρελθόντος έχει δείξει ότι μία και μόνο τηλεοπτική συζήτηση με απαντήσεις του λεπτού και με ατάκες εντυπωσιασμού δεν ενδιαφέρει κανέναν».

Επίσης, η κυρία Χαλάτση πρότεινε να δοθεί η δυνατότητα ντιμπέιτ μέσω zoom (στη λογική ότι ο Γ. Παπανδρέου ξεκίνησε τελευταίος τις περιοδείες του ανά την Ελλάδα, άρα μπορεί να βρίσκεται σε κάποια περιφέρεια τις ημέρες των ντιμπέιτ), αίτημα το οποίο απέρριψαν ομόθυμα πάντως οι εκπρόσωποι των άλλων υποψηφίων.

Ως προς τη δυνατότητα ελεύθερης υποβολής ερώτησης από υποψήφιο σε υποψήφιο και όχι μόνο επί του θέματος που συζητείται, η πλευρά Παπανδρέου επιφυλάχθηκε να απαντήσει στην αυριανή, νέα συνεδρίαση, που θα οριστικοποιηθούν οι θεματικές ενότητες. Επίσης, η Εφη Χαλάτση (Παπανδρέου) ζήτησε να υπάρξει θεματική για τη δίκαιη μετάβαση στο νέο παραγωγικό πρότυπο-Πράσινη Ανάπτυξη, ενώ ο Βαγγέλης Τσόγκας (Ανδρουλάκης) ζήτησε θεματική για το κοινωνικό κράτος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι ζήτησε η πλευρά Ανδρουλάκη

Ο Βαγγέλης Τσόγκας, από τον Νίκο Ανδρουλάκη, ζήτησε στις 29/11 να διεξαχθεί το ντιμπέιτ των καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας και 22/11 των περιφερειακών. Ωστόσο, η ΕΡΤ επιμένει να έχει το πρώτο ντιμπέιτ πριν από οποιοδήποτε άλλο, οπότε μάλλον θα διεξαχθεί το μεγάλο στις 22/11 και των περιφερειακών στις 29/11.

Τι είπε η πλευρά Λοβέρδου

Ο Σπύρος Καρανικόλας, από τον Ανδρέα Λοβέρδο, επέρριψε την ευθύνη της μη επίτευξης τελικής συμφωνίας, «στη μοναδική διαφωνία της πλευρας του κ. Παπανδρέου για τα ζητήματα που εκείνη έθεσε».

«Εμείς συμφωνούμε επί της αρχής στο βασικό πλαίσιο διεξαγωγής του debate με τους ορους τους 2017» είπε αρχικά ο κ. Καρανικόλας, τονίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα να υπάρχει δυνατότητα υποβολής ελεύθερης ερώτησης μεταξύ των συνυποψηφίων. Ζήτησε δε να υπάρξει θεματική για τη δομή της παράταξης, πρόταση με την οποία επίσης διαφώνησε η πλευρά Παπανδρέου. Σημείωσε εξάλλου ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος συμφωνεί και στην διαξαγωγή debate στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς που τυχόν θα την ζητήσουν. «Αύριο θα συνεδριάσουμε εκ νέου με την ελπίδα ότι θα υπάρχει τελική συμφωνία αναφορικά με τα debate που θα οργανωθούν μέσω της ΕΡΤ» ανέφερε ο κ. Καρανικόλας.

«Γέφυρα συμβιβασμού» η πρόταση Χρηστίδη

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την πλευρά του Παύλου Χρηστίδη, η πρόταση του υποψήφιου για την ηγεσία του ΚΙΝΑΚ και η επιστολή που είχε αποστείλει από 2/11 στην ΕΔΕΚΑΠ χρησιμοποιήθηκε ως γέφυρα συμβιβασμού μεταξύ του modus operandi που προτάθηκε. «Πάμε στο μοντέλο debate του 2017» είπε ο Νίκος Μπίλιος, από τον Παύλο Χρηστίδη. Ζήτησε δε να υπάρχει γυναίκα συντονίστρια και παρουσία κοινού για ερωτήσεις και απαντήσεις. Επίσης, τέθηκε το θέμα να γίνει συζήτηση και για το παρόν και το μέλλον του ΚΙΝΑΛ, κάτι με το οποίο δεν διαφώνησαν οι άλλοι υποψήφιοι, πλην της πλευράς Παπανδρέου, αλλά και για την πανδημία, κάτι που έμεινε ανοικτό.

Νέα συνεδρίαση την Τετάρτη

Μένει αύριο, στις 17:00, στη νέα συνεδρίαση της ΕΔΕΚΑΠ με τους εκπροσώπους των υποψηφίων, να διευκρινιστούν οι ακριβείς ημερομηνίες και θεματικές, το στήσιμο του debate (όρθιοι ή καθιστοί οι υποψήφιοι κ.λπ.), οι συντονιστές και τα συναφή τεχνικά.

Θετικοί όλοι πλην Παπανδρέου για debate σε Action24 και Mega

Υπενθυμίζεται επίσης ότι ήδη έχει κατατεθεί πρόταση από το Action24 για ένα debate στο θέατρο «Αλίκη», που θα μεταδοθεί ζωντανά από το Action24, αλλά και από το δίκτυο των επαρχιακών καναλιών της Hellas Net, που έχει πρόσβαση σε όλα τα περιφερειακά κανάλια της χώρας.

Εκτός από τα ερωτήματα που θα θέσει η δημοσιογραφική ομάδα του Action24, οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να ρωτήσουν ο ένας τον άλλον αλλά και να απευθύνουν ένα μήνυμα στους ψηφοφόρους τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι θεματικές θα είναι τρεις και θα αφορούν την εκλογική διαδικασία, την επόμενη ημέρα των εκλογών και το μέλλον της κεντροαριστεράς.

Η ημέρα διεξαγωγής του θα καθοριστεί με βάση τη διαθεσιμότητα των υποψηφίων. Η ώρα έναρξης θα είναι στις 21:30.

Οι πέντε υποψήφιοι, Ανδρουλάκης, Λοβέρδος, Γερουλάνος, Καστανίδης και Χρηστίδης, έχουν απαντήσει θετικά, ωστόσο αρνητική είναι η πλευρά Παπανδρέου.

Αντίστοιχη πρόταση έχει καταθέσει και το Mega, με συντονίστρια τη Νίκη Λυμπεράκη, στην οποία έχουν απαντήσει θετικά μέχρι στιγμής οι πέντε υποψήφιοι, πλην Παπανδρέου, επίσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ