Κεντροαριστερά: Πώς θα γίνει η ολική επαναφορά της -Εκδήλωση της Ανανεωτικής Αριστεράς [εικόνες] | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | iefimerida.gr

Κεντροαριστερά: Πώς θα γίνει η ολική επαναφορά της -Εκδήλωση της Ανανεωτικής Αριστεράς [εικόνες]

Από αριστερά: Θ. Μαργαρίτης, η συντονίστρια Φ. Γιωτάκη και ο Μ. Χριστοδουλάκης
Από αριστερά: Θ. Μαργαρίτης, η συντονίστρια Φ. Γιωτάκη και ο Μ. Χριστοδουλάκης -Φωτογραφία: Eurokinissi/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον και συμβολή στο διάλογο που διεξάγεται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο είχε η εκδήλωση με θέμα «η Κεντροαριστερά σε ένα κόσμο που αλλάζει», την οποία οργάνωσε η Πολιτική Κίνηση Ανανεωτική Αριστερά, εν όψει διεξαγωγής της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του Κινήματος Αλλαγής και την παρακολούθησαν στελέχη του ευρύτερου προοδευτικού χώρου.

Μεταξύ άλλων παρέστησαν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής Γ. Καμίνης και Κ. Σκανδαλίδης, τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου Γ. Μπουλμπασάκος, Χρ. Πρωτόπαππας, Ν. Σαλαγιάννης, ο Αναπλ. Εκπρόσωπος Τύπου Π. Βλάχος. Αίσθηση προκάλεσε η παρουσία του Ν. Μπίστη, μέλος του Π.Σ. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο Θράσος Φωτεινός, συντονιστής της Πράσινης Αριστεράς και ο πρ. Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι εισηγητές κατέθεσαν προβληματισμούς και προτάσεις για προοδευτικές λύσεις στις προκλήσεις της νέας εποχής, που δημιουργούν ιδιαιτέρως η κλιματική κρίση και η ψηφιακή επανάσταση.

Ο Θόδωρος Μαργαρίτης στο πάνελ
Ο Θόδωρος Μαργαρίτης στο πάνελ -Φωτογραφία: Eurokinissi/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Θ. Μαργαρίτης: Το ΚΙΝΑΛ να μην περιοριστεί στο σύνδρομο δικαίωσης του ΠΑΣΟΚ

Ο Θόδωρος Μαργαρίτης δήλωσε:«Η φυγή προς τα εμπρός, η ανανέωση των μηνυμάτων, οι σταθερές κοινωνικές αναφορές είναι τα δεδομένα για έναν πιο προωθημένο ρολό της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας την οποία θέλει να εκφράσει το Κίνημα Αλλαγής αρκεί να μην περιοριστεί στο σύνδρομο της δικαίωσης του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης. Πρότεινε τέσσερα προγραμματικά θέματα: τα μεγάλα ζητήματα της αλλαγής του κυρίαρχου οικονομικού μοντέλου με αφορμή τις κλιματικές καταστροφές, την στήριξη της απασχόλησης, την προώθηση των ατομικών ελευθέριων και την ρεαλιστική αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών».

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης στην εκδήλωση της κεντροαριστεράς
Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης στην εκδήλωση της κεντροαριστεράς -Φωτογραφία: Eurokinissi/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μαν. Χριστοδουλάκης: Ζητούμενο, η προοδευτική κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, με τη σειρά του σημείωσε: «Η όσμωση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας με την ανανεωτική αριστερά έχουν μια ατζέντα που ταιριάζει στις προκλήσεις των καιρών, εν τούτοις ήρθε η ώρα να καταρτιστεί ένα σταθερό ιδεολογικό πλαίσιο της σύγχρονης κεντροαριστεράς από το οποίο θα προκύψουν προοδευτικές λύσεις. Η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, κρίνεται από θεσμικές μεταρρυθμίσεις, από δημοκρατικό έλεγχο, με απαραίτητη προϋπόθεση της αξιοκρατία παντού, για όλους. Η προοδευτική κατεύθυνση αυτών των μεταρρυθμίσεων είναι πάντα το ζητούμενο. Η ανοιχτή κοινωνία, με την δημόσια διοίκηση πρωτοπόρα σε αυτόν το στόχο, δυστυχώς ακόμα δεν έχει επιτευχθεί. Η κλιματική κρίση δεν επηρεάζει απλά τη ζωή μας, είναι ο κυρίαρχος παράγοντας που θα διαμορφώσει το κατά πόσο, το νέο μοντέλο ανάπτυξης θα είναι βιώσιμο, προσανατολισμένο στην καθαρή ενέργεια και στο σεβασμό του περιβάλλοντος, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τον δίκαιο τρόπο που αυτό θα επιτευχθεί, σε κοινωνικό και διεθνές επίπεδο».

Σκανδαλίδης, Καμίνης, Μπίστης, Πρωτόπαππας, Σαλαγιάννης στην εκδήλωση της κεντροαριστεράς
Σκανδαλίδης, Καμίνης, Μπίστης, Πρωτόπαππας, Σαλαγιάννης στην εκδήλωση της κεντροαριστεράς -Φωτογραφία: Eurokinissi/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Γ. Μεϊμάρογλου: Η χώρα χρειάζεται επειγόντως ρεαλιστική εθνική στρατηγική

Ενώ ο Γιάννης Μεϊμάρογλου υπογράμμισε: «Η χώρα χρειάζεται να χαράξει επειγόντως μια ρεαλιστική εθνική στρατηγική, μακριά από εθνικιστικές εξάρσεις και «πατριωτικούς» λαϊκισμούς και να αξιοποιήσει τις διεθνείς της συμμαχίες ώστε να κατοχυρώσει τον ρόλο της ως δύναμης σταθερότητας και λογικής στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η ευρύτερη δυνατή συναίνεση σε μια τέτοια πολιτική θα διευρύνει και την αναγκαία κοινωνική της στήριξη».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Χρήστος Πρωτόπαππας χαιρετά τον Νίκο Μπίστη στην εκδήλωση της κεντροαριστεράς
Ο Χρήστος Πρωτόπαππας χαιρετά τον Νίκο Μπίστη στην εκδήλωση της κεντροαριστεράς -Φωτογραφία: Eurokinissi/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Παν. Καρκατσούλης: Πώς θα γίνει η ολική επιστροφή της δημοκρατικής παράταξης

Τέλος ο Παναγιώτης Καρκατσούλης τοποθετήθηκε ακολούθως: «Η σχέση του κράτους δικαίου και της σοσιαλδημοκρατίας είναι οργανική και διηνεκής. Το κράτος δικαίου αποτελεί το μέσον δια του οποίου η σοσιαλδημοκρατία μπορεί να παράσχει τις εγγυήσεις ενός πλέγματος πολιτικών και μέτρων για την ανάπτυξη και την διατήρηση της κοινωνικής αλληλεγγύης, της βιώσιμης και ισορροπημένης ανάπτυξης καθώς και της κατοχύρωσης των ατομικών δικαιωμάτων. Προκειμένου το κράτος να ανταποκριθεί στην αποστολή του αυτή πρέπει να βρίσκεται σε μια κατάσταση διαρκούς μεταρρύθμισης με σκοπό την διασφάλιση της διαφάνειας, της ισονομίας και της αξιοκρατίας. Στην Ελλάδα τέτοιες θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις έγιναν στην περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από την δημοκρατική παράταξη. Αντίθετα από την συντηρητική παράταξη, αυτή δρομολόγησε μεγάλης εμβέλειας μεταρρυθμίσεις πετυχαίνοντας την εμβάθυνση της δημοκρατίας, την αντιμετώπιση του πελατειακού κράτους και την κατοχύρωση του κοινωνικού κράτους. Σήμερα, απέναντι στις νέες προκλήσεις του αυταρχισμού και του λαϊκισμού, της κλιματικής αλλαγής και της ψηφιακής επανάστασης, η δημοκρατική παράταξη επιδιώκει τους ίδιους στόχους με νέα μέσα. Η επιτυχία της στη νέα εποχή θα σημάνει και την ολική επιστροφή της».

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ