Καταπέλτης Μακρόν: Λάθος να αφήσουμε την ασφάλεια της Ανατ. Μεσογείου στην Τουρκία - iefimerida.gr

Καταπέλτης Μακρόν: Λάθος να αφήσουμε την ασφάλεια της Ανατ. Μεσογείου στην Τουρκία

Μακρόν και Αναστασιάδης
Ο Εμάνουελ Μακρόν και ο Νίκος Αναστασιάδης / Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Θα ήταν σημαντικό λάθος για την Ευρωπαϊκή Ενωση να αφήσει την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων, κυρίως της Τουρκίας, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Παρίσι, ο πρόεδρος της Γαλλίας εξέφρασε την «την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο, αλλά επίσης προς την Ελλάδα, απέναντι στην παραβίαση της κυριαρχίας τους από την Τουρκία» και πρόσθεσε ότι εκείνοι που παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να υφίστανται κυρώσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα ο Γάλλος πρόεδρος είπε «Εκείνοι που παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να υφίστανται κυρώσεις. Θα ήταν σημαντικό λάθος για την Ευρωπαϊκή Ενωση να αφήσει την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων, κυρίως της Τουρκίας. Εκείνοι που παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να υφίστανται κυρώσεις».

Παράλληλα ο κ.Μακρόν τόνισε «Θα είναι ένα μεγάλο λάθος να αφήσουμε την ασφάλεια της Μεσογείου στα χέρια άλλων παικτών. Αυτό δεν είναι επιλογή για την Ευρώπη και δεν είναι κάτι που η Γαλλία θα αφήσει να γίνει».
Στη συνέχεια πρόσθεσε «Γνωρίζετε πως μπορείτε να υπολογίζετε στη στήριξη της Γαλλίας πάνω σε αυτό το θέμα . Η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει τη κυριαρχία
της με την πιο μεγάλη αποφασιστικότητα».

Η παρουσία του Αναστασιάδη στο Παρίσι είναι ενδεικτική για την σημασία που έχουν για όλους τους Ευρωπαίους τα σύνορά μας, η κυριαρχία μας και ιδιαιτέρως στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε αυτήν την περιοχή της Μεσογείου που είναι ζωτικής σημασίας για όλες τις χώρες μας, τα θέματα της ενέργειας και της ασφάλειας είναι σήμερα ουσιαστικής σημασίας. Αποτελούν το διακύβευμα αγώνων εξουσίας, ιδιαιτέρως της Ρωσίας και της Τουρκίας, αγώνες που εκδηλώνονται με όλο και μεγαλύτερη έτναση και στους οποίους η Ευρώπη βαρύνει ακόμη πολύ λίγο, είπε.

Δεν είναι αποδεκτό ο θαλάσσιος χώρος ενός μέλους της Ενωσής μας να παραβιάζεται ή να απειλείται. Οσοι συμβάλλουν σε αυτό αυτό, πρέπει να υποστούν κυρώσεις και ως προς αυτό μπορείτε να υπολογίζετε στην υποστήριξη της Γαλλίας, είπε. Η Ευρώπη πρέπει να υποστηρίξει την κυριαρχία με την μεγαλύτερη αυστηρότητα.

Με το ίδιο αυτό θέμα της κυριαρχίας βρισκόμαστε αντιμέτωποι στην Λιβύη. Δεν μπορούμε να αφήσουμε και εκεί ξένες δυνάμεις, όποιες και αν είναι αυτές, να παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων.

Η επιχείρηση Ειρήνη αποτελεί μία από τις ευρωπαϊκές απαντήσεις σε αυτό, αλλά θα πρέπει να ενισχυθεί για να κερδίσει σε αξιοπιστία. Κατά δεύτερον, η επιβολή κυρώσεων είναι η αναγκαία προϋπόθεση για την επίτευξη εκεχειρίας και για την απελευθέρωση μίας δυναμικής για την πολιτική επίλυση της λιβυκής κρίσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ευρώπη θα πρέπει να εξετάσει σε βάθος τα θέματα ασφαλείας στην Μεσόγειο , είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας αναγγέλλοντας την οργάνωση στο Παρίσι συνόδου κορυφής των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου (Med 7) στο τέλος του Αυγούστου ή στις αρχές του Σεπτεμβρίου, στην οποία κάλεσε τον Ν. Αναστασιάδη να συμμετάσχει.

Πρόσθεσε ότι οι διμερείς σχέσεις Κύπρου - Γαλλίας είναι εξαιρετικές και μπορούν να ενισχυθούν περαιτέρω, ιδιαίτερα στον τομέα της Γαλλοφωνίας, της οικονομικής συνεργασίας, σημειώνοντας ότι «είναι ο τομέας της στρατηγικής που εδραιώνει τη σχέση μας και θέλω να ευχαριστήσω τους Κύπριους για την εξαίρετη φιλοξενία που παρέχουν προς τον στόλο μας ο οποίος πραγματοποίησε πέραν των 20 επισκέψεων φέτος».

Τέλος είπε ότι «μπορείτε να υπολογίζεται στην πλήρη στήριξη της Γαλλίας και είμαστε στο πλευρό σας».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε ότι η Κύπρος θα είναι πάντοτε η πιο φιλόξενη μεταξύ των χωρών όσον αφορά τον γαλλικό στόλο και όχι μόνο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ν. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στον ηγετικό ρόλο και τις πρωτοβουλίες του Γάλλου Προέδρου, τονίζοντας ότι ο ρόλος του κ. Μακρόν δεν περιορίζεται στις ηγετικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει μέσα στην Ευρώπη, αλλά εκτείνεται και αναδεικνύει την Γαλλία σε μια χώρα - πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας εκεί όπου απουσιάζει γενικότερα η Ευρώπη.

«Κατ' αρχάς, θα ήθελα να εκφράσω θερμές ευχαριστίες για τη σημερινή συνάντηση που είναι αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας του φίλου Προέδρου Μακρόν.

Είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε τέσσερεις μέρες, πολύ δύσκολες ώρες, αλλά χάρη στην ηγετική πρωτοβουλία που ανέλαβες Εμμανουέλ, χάρη στη γενναιότητα που επέδειξες σε συνεργασία με την Καγκελάριο Μέρκελ, έγινε κατορθωτό να επιτύχουμε ως Ευρωπαίοι για άλλη μια φορά να ζήσουμε στιγμές επιτυχίας και ευτυχίας, γιατί κατορθώσαμε μέσα από πρωτοβουλίες και συμβιβασμούς να φύγουμε όλοι ικανοποιημένοι ή σχεδόν όλοι.

Αυτό που σημειώνω με ιδιαίτερη ικανοποίηση είναι ότι ο ρόλος σου δεν περιορίζεται στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνεις μέσα στην Ευρώπη, αλλά εκτείνεται και αναδεικνύεται η Γαλλία ως μια χώρα πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική, τη Δυτική, Μεσόγειο, εκεί όπου δυστυχώς απουσιάζει η Ευρώπη. Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση και ευγνωμοσύνη που εκφράζω ευχαριστίες τόσο του ιδίου όσο και του κυπριακού λαού για το ενδιαφέρον και τη σταθερή πάντοτε θέση της Γαλλίας όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για αυτό που θέλω ιδιαίτερα να σε ευχαριστήσω Εμμανουέλ είναι για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνεις έτσι ώστε επιτέλους η Μεσόγειος να μην είναι μια περιοχή υπό τον έλεγχο είτε της Τουρκίας είτε άλλων δυνάμεων και όχι της Ευρώπης. Οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνεις αναδεικνύουν ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της Ευρώπης, να μην περιορίζεται δηλαδή σε διακηρύξεις αλλά μέσα από πρωτοβουλίες να αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο και να συμπαραστέκεται σε κράτη μέλη. Αυτά που καταγράφονται αυτές τις μέρες και τους προηγούμενους μήνες βεβαίως, η παραβίαση της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, η απειλή για εποικισμό της Αμμοχώστου, τα όσα διαδραματίζονται ή έχουν διαδραματιστεί στη Συρία, στο Ιράκ, τούτες τις μέρες και ώρες στην Ελλάδα, στη Λιβύη, καταδεικνύουν πως υπάρχει ένα κενό από πλευράς Ευρώπης αλλά και πόσο μέσα από τις πρωτοβουλίες σου αναπτερώνεται μια ακτίδα ελπίδας που τρέφουν οι ευρωπαϊκοί λαοί και ιδιαίτερα οι χώρες που επηρεάζονται από τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η Ευρώπη.

Χαίρομαι διότι κατά τη συνάντηση μας θα δούμε πώς εμβαθύνονται περαιτέρω οι διμερείς μας σχέσεις που είναι άριστες, με βάση τη γαλλοκυπριακή στρατηγική ατζέντα που υπεγράφη το 2016 πώς εμβαθύνονται περαιτέρω οι οικονομικές, πολιτιστικές σχέσεις και ιδιαίτερα η αμυντική συνεργασία. Θέλω να σε βεβαιώσω πως η Κύπρος θα είναι πάντοτε η πιο φιλόξενη των χωρών όσον αφορά τον γαλλικό στόλο και όχι μόνον. Υπήρξαμε πάντοτε και συνεχίζουμε να είμαστε μια χώρα πραγματικής σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Βοηθήσαμε στο παρελθόν στην εκκένωση των χημικών από τη Συρία, βοηθήσαμε σε πολλές κρίσεις στη Μέση Ανατολή όπως στην περίπτωση του Λιβάνου, και ενδεχόμενα αν χρειαστεί θα ξανασυμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό το επιτυγχάνουμε και μέσα από τις διμερείς σχέσεις με όλες ανεξαίρετα τις γειτονικές μας χώρες».

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις Μακρόν - Αναστασιάδη

Βέμπερ: Ωρα να σκεφτούμε κυρώσεις κατά της Τουρκίας -Είναι ευρω-τουρκικό θέμα

Σε παρέμβασή του στην Έκτακτη Σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου συζητιούνται τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ τόνισε: «Αναφορικά με την κατάσταση στην Μεσόγειο, είδαμε όλοι τις στρατιωτικές ενέργειες από πλευράς Τουρκίας, επίσης είδαμε τις αποφάσεις για την Αγία Σοφία που είναι παράδειγμα θρησκευτικού σοβινισμού ένα τέτοιο σύμβολο και μνημείο ειρήνης και συμφιλίωσης να αλλάζει τώρα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το θέμα δεν είναι απλώς ελληνοτουρκικό ή κυπριοτουρκικό , είναι ευρω-τουρκικό» και επεσήμανε ότι «θα θέλαμε να τονίσουμε παρουσία του κυρίου Μισέλ και της κυρίας φον ντερ Λάιεν ότι πρέπει να στείλουμε ξεκάθαρα μηνύματα και ότι στεκόμαστε στο πλευρό των Ελλήνων και των Κυπρίων».

Κλείνοντας ο κ. Βέμπερ ανέφερε ότι «βεβαίως παραμένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και διαλόγου, αλλά έχει έρθει η ώρα να δράσουμε τώρα, πιθανόν να σκεφτούμε και κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Θα πρέπει να δράσουμε και να δράσουμε τώρα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ