Στο Καστελλόριζο ο Νίκος Χαρδαλιάς: Παραδόθηκε έργο ηλεκτροδότησης των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού [εικόνες] - iefimerida.gr

Στο Καστελλόριζο ο Νίκος Χαρδαλιάς: Παραδόθηκε έργο ηλεκτροδότησης των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού [εικόνες]

Ο Νίκος Χαρδαλιάς στο ακριτικό Καστελλόριζο
Ο Νίκος Χαρδαλιάς στο ακριτικό Καστελλόριζο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στο Καστελλόριζο.

Ο υφυπουργός, στο πλαίσιο της διήμερης παρουσίας του στο Καστελλόριζο για τη συμμετοχή του στο συνέδριο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, επισκέφθηκε Μονάδες του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού, συνοδευόμενος από τον Διοικητή της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων, Αντιστράτηγο Δημήτριο Χούπη, ως ακολούθως:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χθες, Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022 επισκέφθηκε το ΤΠΚ ΔΑΝΙΟΛΟΣ, όπου έλαβε χώρα ενημέρωση από τον Κυβερνήτη Πλωτάρχη Νικόλαο Γκρέκα ΠΝ και ξενάγηση στα βασικά διαμερίσματα του πλοίου.

Σήμερα, Παρασκευή 22 Ιουλίου μετέβη στην έδρα της Διοίκησης Άμυνας Νήσου (ΔΑΝ) Μεγίστης, όπου ενημερώθηκε από τον Διοικητή της Συνταγματάρχη Βασίλειο Μήτσιο, για τις τρέχουσες επιχειρησιακές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες της Διοίκησης και συνομίλησε με τα στελέχη και τους οπλίτες θητείας. Επίσης, ενημερώθηκε και επιθεώρησε την πρόοδο των εργασιών για την κατασκευή του νέου κτηρίου για τη διαμονή του προσωπικού.

Επιπρόσθετα, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάςκαι ο Διευθύνων Σύμβουλος του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.) κ. Αναστάσιος Μάνος επιθεώρησαν και παρέδωσαν προς χρήση χθες, Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022, εγκατάσταση στατού μετατροπέα (converter) επ’ ωφελεία του Πολεμικού Ναυτικού στον λιμένα του Καστελλόριζου.

Το σημαντικό αυτό έργο υποδομής, που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες ηλεκτροδότησης των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού κατά τον ελλιμενισμό τους, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σε στενή συνεργασία με τον Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. και τη συμβολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Μεγίστης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αποτελεί έργο που συμβάλλει αφενός μεν στην επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού για την υποστήριξη των επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Κρήτης και του Ανατολικού Αιγαίου, αφετέρου δε στη μείωση του περιβαλλοντικού θορύβου, καθώς και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στη νήσο.

Παρόντες ήταν ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Παιδείας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Χρήστος Μπάρδος ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, o Δήμαρχος Μεγίστης κ. Γεώργιος Σαμψάκος, ο Αρχιεπιστολέας του Αρχηγείου Στόλου Αρχιπλοίαρχος Χρήστος Ντεγιάννης ΠΝ, ο Διοικητής της ΔΑΝ Μεγίστης Συνταγματάρχης Βασίλειος Μήτσιος, ο Κυβερνήτης του ΤΠΚ ΔΑΝΙΟΛΟΣ Πλωτάρχης Νικόλαος Γκρέκας ΠΝ, αντιπροσωπεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.

Δείτε φωτογραφίες:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολουθεί η ομιλία του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας στο συνέδριο:

«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή, και πραγματικά το εννοώ και το εκφράζω μέσα από την καρδιά μου, για εμένα να εκπροσωπώ την Ελληνική Δημοκρατία στο σημερινό Συνέδριο για το Δίκαιο της Θάλασσας. Μια τιμή που συνοδεύεται από αισθήματα ικανοποίησης, αν λάβει κανείς υπόψη του το γεγονός ότι πρόκειται για μια συνάντηση διακεκριμένων πολιτών, παγκόσμιων πολιτών, με ελληνική καταγωγή από ολόκληρο τον κόσμο. Ο ελληνικός πολιτισμός αποτελεί όχι μόνο το λίκνο της δημοκρατίας, αλλά και μια δυναμικά εξελισσόμενη κουλτούρα που συνεχίζει να αναδεικνύει εκπροσώπους, οι οποίοι διαδραματίζουν εξέχοντα ρόλο σε δημοκρατικούς θεσμούς σε διεθνές επίπεδο.

Θα ήθελα να συγχαρώ τον Δήμο Μεγίστης, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού για την εκ νέου διοργάνωση αυτής της σημαντικής εκδήλωσης εδώ στο Καστελλόριζο. Ξέρετε, κάθε φορά, μα κάθε φορά που επισκέπτομαι αυτό το νησί, νιώθω ότι έρχομαι όχι μόνο σε ένα αναπόσπαστο κομμάτι της Ελλάδας και της Ευρώπης, αλλά και στην παλλόμενη καρδιά της νησιωτικής μας επικράτειας. Πρόκειται για μία εξαιρετική τοποθεσία για τη διοργάνωση ενός τέτοιου συνεδρίου, του οποίου η θεματική αναφορά είναι στο Δίκαιο της Θάλασσας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κυρίες και κύριοι, θεωρώ ότι το Δίκαιο της Θάλασσας είναι ένας από τους κλάδους του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου που, επιτρέψτε μου να πω, είναι «προορισμένοι» να παραμένουν επίκαιροι, ανεξαρτήτως της εκάστοτε διεθνούς συγκυρίας. Το Καστελλόριζο είναι γεωγραφικά τοποθετημένο σε μία περιοχή, όπου, πιστέψτε με, το διακύβευμα για το Δίκαιο της Θάλασσας είναι διαχρονικά τόσο υψηλό, που η ορθή εφαρμογή του είναι εξαιρετικής σημασίας για τη χώρα μας.

Το βασικό και θεμελιώδες ερώτημα που μας έρχεται στο μυαλό όταν συζητάμε για το Δίκαιο της Θάλασσας σε ελληνικό έδαφος είναι ποια είναι η αλληλεξάρτηση της χώρας μας με τη θάλασσα. Το ξέρετε, το ξέρετε καλά για τους Έλληνες, τα τελευταία τρεισήμισι χιλιάδες χρόνια, το ναυτικό περιβάλλον αποτέλεσε και εξακολουθεί να αποτελεί κέντρο βάρους, μία πραγματικότητα που αποτυπώνεται ανάγλυφα στην αρχή του Θουκυδίδη, σύμφωνα με την οποία «μέγα γαρ το της θαλάσσης κράτος». Η έμφαση που δίδεται αποτελεί το φυσικό αποτέλεσμα της γεωγραφίας καθώς και μακροχρόνιων συμφερόντων που συσχετίζουν τη θάλασσα με την ασφάλεια αλλά και με την οικονομία, αλλά κυρίως με την προσήλωση στις αρχές μας.

Κατ’ επέκταση, η Ελλάδα ανέκαθεν διατηρούσε ένα έντονο ενδιαφέρον για το Δίκαιο της Θάλασσας. Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω υπέρ της χρησιμότητας ή της σημασίας του. Θα αρκεστώ να πω ότι το Δίκαιο της Θάλασσας συνιστά το καλύτερο σημαντικότερο εργαλείο της ανθρωπότητας για την ρύθμιση ενός περιβάλλοντος που από τη φύση του είναι γεμάτο προκλήσεις και έχει υπάρξει πεδίο συνεργασιών αλλά και πεδίο έντονων αντιπαραθέσεων.

Η εξέλιξή του, τόσο συμβατική όσο και εθιμική, κορυφώθηκε το 1982 με την υπογραφή και στη συνέχεια με την έναρξη ισχύος της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Ένα πραγματικό, θα μου επιτρέψετε να πω «Σύνταγμα των ωκεανών», το οποίο αντιπροσωπεύει μια πρωτόγνωρη προσπάθεια κωδικοποίησης και προοδευτικής ανάπτυξης του Διεθνούς Δικαίου. Η Ελλάδα σαφώς και συντάσσεται με τη διεθνώς διαμορφούμενη άποψη ότι οι διατάξεις της Σύμβασης, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αντανακλούν και κωδικοποιούν υφιστάμενες εθιμικές αρχές, αντιπροσωπεύουν τους βασικούς πυλώνες αυτού που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε ένα διεθνές θαλάσσιο κράτος δικαίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φυσικά, υφίσταται και η ευρωπαϊκή διάσταση στην εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας. Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα και οι απορρέουσες από αυτά ζώνες είναι ταυτόχρονα και ευρωπαϊκά. Επιπλέον, η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί μέρος στη Σύμβαση του Μοντέγκο Μπέι για το Δίκαιο της Θάλασσας. Συνεπώς, οποιεσδήποτε παραβιάσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων αποτελούν και παραβιάσεις των ευρωπαϊκών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Είμαι πεπεισμένος ότι ο εξευρωπαϊσμός της εξωτερικής πολιτικής των κρατών μελών της ΕΕ και στο θαλάσσιο πεδίο θα ενισχυθεί περαιτέρω κατά τα επόμενα έτη.

Είναι προφανές ότι η διασφάλιση ενός σταθερού αλλά και ασφαλούς περιβάλλοντος, καθώς και μιας συνεργατικής και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με τα έτερα κράτη της περιοχής, σύμφωνα πάντα με το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές της καλής γειτονίας, θα λειτουργούσαν ευεργετικά τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Ιδανικά, η προσέγγιση αυτή θα έπρεπε να θεωρείται επωφελής και από τη μεριά της Τουρκίας. Σε αυτή την κατεύθυνση, η νέα αμυντική και εξωτερική πολιτική της κυβέρνησής μας στηρίζεται σε έναν ενιαίο σχεδιασμό, ο οποίος περιλαμβάνει νομικές, στρατιωτικές και διπλωματικές πτυχές. Επιτρέψτε μου να γίνω πιο σαφής: 

Πρώτον, επιβεβαιώνουμε στην πράξη και ασκούμε ενεργά τα δικαιώματα της χώρας μας με βάση τις αρχές και τις προβλέψεις του Δικαίου της Θάλασσας. Είναι αληθές ότι, κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, διαδοχικές κυβερνήσεις είχαν υιοθετήσει μια προσέγγιση, μίας, επιτρέψτε μου να πω, απλής κατοχύρωσης του “status quo” που μπορεί να συνοψιστεί ως εξής: «δεν διεκδικούμε τίποτα, δεν παραχωρούμε τίποτα». Αυτή η πολιτική έχει ίσως ξεπεραστεί, ίσως να ανήκει στο παρελθόν. Η Ελλάδα τώρα έχει και τα μέσα και τη βούληση να εξασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή των δικαιωμάτων της σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Και σε αυτό το πλαίσιο, το 2020 υπογράψαμε τις συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο και, το 2021, επεκτείναμε τα χωρικά ύδατα της χώρας μας από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια κατά μήκος της δυτικής της ακτογραμμής. Παράλληλα, διατηρούμε το αναφαίρετο δικαίωμά μας να επεκτείνουμε μονομερώς τα υπόλοιπα χωρικά μας ύδατα σε οποιαδήποτε χρονική συγκυρία κριθεί αναγκαίο.

Δεύτερον, θωρακίζουμε την πατρίδα μας με την επαύξηση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων τριών ετών, επικεντρωθήκαμε στην ενίσχυση των δυνατοτήτων μας στον αέρα, στην ξηρά και τη θάλασσα, όπως αποδεικνύεται από την κομβικής σημασίας απόκτηση τριών φρεγατών Belharra (με option για άλλη μια) και είκοσι τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών Rafale, την αναβάθμιση μέρους των μαχητικών μας αεροσκαφών F-16 στην έκδοση VIPER και την επικείμενη προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών F-35, καθώς και από διάφορα άλλα εξοπλιστικά προγράμματα, όπως η απόκτηση επτά ελικοπτέρων MH-60 “Romeo” με εξαιρετικές δυνατότητες ανθυποβρυχιακού αγώνα. Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τρίτον, εφαρμόζουμε μια άρτια, δομημένη, πολυδιάστατη και πολυεπίπεδη διπλωματία, με στόχο να φέρουμε πιο κοντά ομοφρονούντες δρώντες με κοινά ενδιαφέροντα στην περιοχή μας. Ο αριθμός και η βαρύτητα των διεθνών συμφωνιών που υπογράφηκαν κατά τα τελευταία τρία έτη είναι χωρίς προηγούμενο. Επιτρέψτε μου να αναφέρω ενδεικτικά, τη σύναψη της Συμφωνίας για την εγκαθίδρυση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για τη Συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια με τη Γαλλία τον Σεπτέμβριο του 2021, της οποίας ακρογωνιαίος λίθος είναι η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης εναντίον της επικράτειας ενός εκ των δύο συμβαλλόμενων μερών. Επίσης, την πρόσφατη πενταετή επέκταση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η οποία εξασφαλίζει μια αμοιβαία επωφελή ενίσχυση του αμερικανικού στρατιωτικού αποτυπώματος στη χώρα μας, αλλά και τη σύναψη συμφωνίας με το Κράτος του Ισραήλ για την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού και υπηρεσιών, η οποία κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων τον Ιούλιο του 2020.

Εν ολίγοις, αυτή η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μια νέα προσέγγιση στην εξωτερική της πολιτική, συνδυάζοντας την πάγια προσήλωση της χώρας μας στο διεθνές δίκαιο με την άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων που είχαν μείνει επί καιρό ανενεργά. Η πίστη μας στις νομικές μας θέσεις είναι απόλυτη, οι ισχυρές μας συμμαχίες είναι πασίδηλες, η ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεών μας αδιαμφισβήτητη.

Κυρίες και κύριοι, ζούμε σε μια εποχή παγκόσμιας και περιφερειακής αναταραχής. Η Ελλάδα, η Ελλάδα μας, ως συνήθως, βρίσκεται κοντά στο «μάτι του κυκλώνα». Αλλά το πεπρωμένο του Ελληνισμού ανά τους αιώνες καθορίζεται πάντα από την ικανότητά μας να παραμένουμε ενωμένοι, να προσαρμοζόμαστε και κυρίως να υπερισχύουμε. Είμαι πεπεισμένος ότι, παρά τις εξαιρετικά σοβαρές προκλήσεις των καιρών μας, η αλληλεγγύη, η αποφασιστικότητα και η προσήλωσή μας στο κράτος δικαίου θα μας επιτρέψουν, για άλλη μία φορά να σταθούμε στο ύψος των μεγάλων προκλήσεων, στο ύψος των παγκόσμιων περιστάσεων.Σας ευχαριστώ».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ