Πώς θα μπει στη Βουλή ο Κασσελάκης -Τι λέει ο συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος στο iefimerida - iefimerida.gr

Πώς θα μπει στη Βουλή ο Κασσελάκης -Τι λέει ο συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος στο iefimerida

Ο Στέφανος Κασσελάκης
Ο Στέφανος Κασσελάκης

Βασικό θέμα συζήτησης των τελευταίων ημερών, και ιδιαίτερα μετά τον α' γύρο των εκλογών για την ανάδειξη νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί το αν μπορεί να είναι στη Βουλή ο Στέφανος Κασσελάκης ή όχι, αν τελικά εκλεγεί πρόεδρος του κόμματος.

Τα σενάρια «δίνουν και παίρνουν», καθώς συζητείται έντονα το πιο σύνηθες σε αυτές τις περιπτώσεις, η λεγόμενη «διαρχία», με τον πρόεδρο του κόμματος εκτός Βουλής και κάποιον άλλον να ηγείται της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (το είχαμε δει και στην πρόσφατη περίπτωση Ανδρουλάκη - Κατρίνη στο ΠΑΣΟΚ).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, κάτι τέτοιο φέρνει μια ελαφρά σύγχυση στους ψηφοφόρους για την επιλογή του Στέφανου Κασσελάκη, καθώς είμαστε ακόμη στην αρχή της τετραετίας της νέας κυβέρνησης και θα ήταν δύσκολη περίοδος για τον ΣΥΡΙΖΑ η μάχη στο Κοινοβούλιο χωρίς τον αρχηγό του για 4 χρόνια.

Πώς μπαίνει στη Βουλή ο Κασσελάκης

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ φημολογήθηκε έντονα ότι ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να βρεθεί στο Κοινοβούλιο μόνο με την παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου, δηλαδή του έτερου ομογενούς Έλληνα εκλεγμένου του ΣΥΡΙΖΑ στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Η αιτιολόγηση αυτής της φήμης ήταν ότι είναι τάχα υποχρεωτικό να υπάρχει εκλεγμένος βουλευτής της Ομογένειας, κι έτσι με την παραίτηση του κ. Ηλιόπουλου, αυτομάτως ο κ. Κασσελάκης εκλέγεται βουλευτής.

Η ερμηνεία του Κώστα Μποτόπουλου στο iefimerida.gr

Διάφοροι συνταγματολόγοι έφεραν αντίρρηση σε αυτή την ερμηνεία του νόμου. Ο πρώην ευρωβουλευτής και πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος, μίλησε στο iefimerida.gr και ξεκαθάρισε ότι αυτή η ερμηνεία δεν ισχύει, καθώς η μόνη υποχρέωση που έχουν τα κόμματα ως προς τους ομογενείς είναι οι τρεις υποψηφιότητες στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, εκ των οποίων η μία να είναι σε εκλόγιμη θέση. «Ουδεμία "υποχρέωση εκλογής" υπάρχει (όπως έδειξε και η περίπτωση του ΠΑΣΟΚ, που είχε υποψήφιο απόδημο στην 3η θέση, αλλά εξέλεξε δύο μη αποδήμους)» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μποτόπουλος στο iefimerida.gr και υπογραμμίζει ότι ο μόνος τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να μπει στη Βουλή ο κ. Κασσελάκης είναι να παραιτηθεί τουλάχιστον ένας εκλεγμένος εν ενεργεία βουλευτής Επικρατείας, αλλά και όλοι οι ενδιάμεσοι μη εκλεγμένοι του ψηφοδελτίου, ώστε με τη σειρά του να φτάσει σε εκλόγιμη θέση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε αναλυτικά τη δήλωση του Κώστα Μποτόπουλου στο iefimerida:

«Σύμφωνα με τον νόμο περί της λεγομένης "ψήφου των αποδήμων" και της εκλογής υποψηφίων μέσω του ψηφοδελτίου Επικρατείας (άρθρο 32 ν. 4648/2019, που πρόσθεσε νέο άρθρο 34 Α στον "εκλογικό νομό"/ΠΔ 26/2012), η μόνη υποχρέωση που τίθεται είναι για τοποθέτηση εκ μέρους των κομμάτων στα ψηφοδέλτια Επικρατείας τους τουλάχιστον 3 υποψηφίων εκ των αποδήμων, εκ των οποίων ενός στις 3 πρώτες θέσεις. Ουδεμία "υποχρέωση εκλογής" υπάρχει (όπως έδειξε και η περίπτωση του ΠΑΣΟΚ, που είχε υποψήφιο απόδημο στην 3η θέση, αλλά εξέλεξε δύο μη αποδήμους). Συνεπώς, μόνη περίπτωση "εισδοχής" του κ. Κασσελάκη στη Βουλή θα ήταν μέσω παραίτησης ΟΛΩΝ των πριν από αυτόν υποψήφιων βουλευτών Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, εκλεγμένων και μη».

Ποιοι βρίσκονται πάνω από τον Στέφανο Κασσελάκη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ

Να διευκρινίσουμε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται στην 9η θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Αναλυτικά, το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1. Όθωνας Ηλιόπουλος

2. Έλενα Ακρίτα

3. Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ

4. Πόπη Τσαπανίδου

5. Μιχάλης Καλογήρου

6. Τζένη Λειβαδάρου

7. Θανάσης Τσακρής

8. Ζωρζέττα Λάλη

9. Στέφανος Κασσελάκης

10. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη

11. Κωνσταντίνος Βλαχάκης

12. Νατάσσα Ρωμανού

13. Όμηρος Πουλάκης

14. Δώρα Τσαμπάζη

15. Αλέκος Φλαμπουράρης

Πάνω λοιπόν από τον Στέφανο Κασσελάκη, στη σειρά εκλογιμότητας βρίσκονται οι:

1. Όθωνας Ηλιόπουλος

2. Έλενα Ακρίτα

3. Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ

4. Πόπη Τσαπανίδου

5. Μιχάλης Καλογήρου

6. Τζένη Λειβαδάρου

7. Θανάσης Τσακρής

8. Ζωρζέττα Λάλη

Εφόσον, λοιπόν, εκλεγεί πρόεδρος ο Στέφανος Κασσελάκης και αποφασίσει το κόμμα να εισέλθει στη Βουλή ο πρόεδρός του, θα πρέπει να παραιτηθεί ένας εκ των Όθωνα Ηλιόπουλου, Έλενας Ακρίτα ή Ευάγγελου Αποστολάκη και όλοι οι υπόλοιποι μέχρι την 8η θέση του ψηφοδελτίου, δηλαδή οι Πόπη Τσαπανίδου, Μιχάλης Καλογήρου, Τζένη Λειβαδάρου, Θανάσης Τσακρής και Ζωρζέττα Λάλη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μένει να δούμε λοιπόν αν τελικά εκλεγεί ο Στέφανος Κασσελάκης στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και εν συνεχεία αν οι υποψήφιοι βουλευτές Επικρατείας που προηγούνται θα παραχωρήσουν τη θέση τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ