Αλαλούμ στον ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης επαναφέρει την κομματική πειθαρχία για τα ομόφυλα ζευγάρια, απειλεί με διαγραφές - iefimerida.gr

Αλαλούμ στον ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης επαναφέρει την κομματική πειθαρχία για τα ομόφυλα ζευγάρια, απειλεί με διαγραφές

Στέφανος Κασσελάκης
Στέφανος Κασσελάκης / Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τρικυμία στον ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει η αναδίπλωση Κασσελάκη στο θέμα της κομματικής πειθαρχίας για τα ομόφυλα ζευγάρια. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι όποιος καταψηφίσει θα διαγραφεί!

Μέσα σε λίγες μόνον ώρες ο Στέφανος Κασσελάκης έσπευσε να αλλάξει τρεις φορές στάση, αδειάζοντας τον... εαυτό του, την εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, και τον Παύλο Πολάκη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ανάρτησή του, ο Στέφανος Κασσελάκης, «προς αποφυγή παρεξηγήσεων», όπως αναφέρει, επαναφέρει την αρχική του άποψη για κομματική πειθαρχία, καθώς «δε νοείται Βουλευτής Αριστερού κόμματος να στέκεται ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική πρόοδο».

Ταυτόχρονα, αναφέρει ότι όταν δει το ν/σ της ΝΔ θα πει την άποψή του, σημειώνοντας: «Εάν αυτό προωθεί ουσιαστικά την ισότητα, ακόμα και ατελώς, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει. Σε αυτό το σενάριο, εάν παρεκκλίνει ένας Βουλευτής από τον δρόμο της προόδου και της ισότητας, θα πάρω τις ανάλογες αποφάσεις».

Αναλυτικά η ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Προς αποφυγή παρεξηγήσεων:

1) Δεν έχουμε δει ούτε μία λέξη από αυτό που θέλει να φέρει η ΝΔ προς διαβούλευση. Η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στη διάθεση της κυβέρνησης και έχει κατατεθεί από όλους τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

2) Δε νοείται Βουλευτής Αριστερού κόμματος να στέκεται ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική πρόοδο.

Όταν δω το νομοσχέδιο της ΝΔ, θα σας δημοσιοποιήσω την άποψή μου. Αδιαμεσολάβητα και με ειλικρίνεια, όπως πάντα.

Εάν αυτό προωθεί ουσιαστικά την ισότητα, ακόμα και ατελώς, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει. Σε αυτό το σενάριο, εάν παρεκκλίνει ένας Βουλευτής από τον δρόμο της πρόοδου και της ισότητας, θα πάρω τις ανάλογες αποφάσεις».

Με τον τρόπο αυτό -έστω και με τον αστερίσκο τού «εάν το νομοσχέδιο της ΝΔ προωθεί την ισότητα, έστω και ατελώς»-, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται στην αρχική του θέση, την οποία είχε εκφράσει μόλις χθες, κατά την τηλεοπτική του συνέντευξη στο Star. Ο Στέφανος Κασσελάκης ρωτήθηκε από τη Μάρα Ζαχαρέα σχετικώς και δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά και ότι θα επιβάλει κομματική πειθαρχία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος στα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΕΡΤ, ο Στέφανος Κασσελάκης σημείωσε: «Ήταν μια συνέντευξη που είχε και μερικά θετικά και μερικά για τα οποία εγώ εξεπλάγην. Το να ωθεί τους βουλευτές του στην αποχή και να το αποκαλεί αυτό αξιοπρεπή στάση, για μένα είναι στάση πολιτικής δειλίας. Για ένα θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι δυνατόν να προσκαλείς τους βουλευτές σου να απόσχουν; Αν το θεωρεί ζήτημα δικαιωμάτων, να επιβάλει κομματική πειθαρχία όπως θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παίζει με τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Μάλιστα, σε διευκρινιστικές ερωτήσεις της δημοσιογράφου, ο κ. Κασσελάκης απάντησε χαμογελώντας: «Ναι, σημαίνει ναι στην ελληνική γλώσσα», για να προσθέσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπει ποτέ εμπόδιο στην πρόοδο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρωί της Παρασκευής, προσερχόμενος στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε επισημάνει ότι είναι «αυτονόητη» η κομματική πειθαρχία, ενώ και ο αναπληρωτής γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βασιλειάδης, ανέφερε πως η κομματική πειθαρχία είναι δεδομένη για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η σύγχυση με τις δηλώσεις Αυγέρη και Πολάκη

Ωστόσο, νωρίτερα, η εμφάνιση της εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Δώρας Αυγέρη προκάλεσε σύγχυση, καθώς σε συνέντευξή της έσπευσε να υποστηρίξει ότι ο κ. Κασσελάκης δεν μίλησε για κομματική πειθαρχία.

«Άδικα προκλήθηκε θόρυβος, ενδεχομένως και μια παρανόηση. Ο πρόεδρος είπε για το ζήτημα της κομματικής πειθαρχίας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκφράσει την κομματική του πειθαρχία σε κάτι που είναι εκφρασμένο ξεκάθαρα και πρακτικά [...] Θέμα κομματικής πειθαρχίας τίθεται για την κυβέρνηση που φέρνει σχέδια νόμου. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση, έφερε προτάσεις νόμου ομόφωνα υπογεγραμμένες από όλους ως αξιωματική αντιπολίτευση» είπε η κυρία Αυγέρη, για να προσθέσει: «Δεν θα διαγραφεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, εάν κάποιος δεν το ψηφίσει».

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις Αυγέρη για το θέμα:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυγέρη: Νομίζω ότι πρέπει να κρατήσουμε τις δηλώσεις Κασσελάκη...

Ολοκληρώνοντας την εικόνα... μπάχαλου, η Δώρα Αυγέρη μιλώντας το βράδυ στο Action24 δήλωσε: «Νομίζω ότι πρέπει να κρατάμε τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖα έτσι όπως διατυπώθηκαν και χθες, έτσι όπως διατυπώθηκαν πολύ ξεκάθαρα και σήμερα και δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία απόκλιση και καμία παρερμηνεία -εκτός κι αν κάποιος θέλει να παραρμηνεύσει».

Πολάκης: Δεν μπορώ να ανέβω στα χωριά, διαφωνούν

Από την πλευρά του, ο Παύλος Πολάκης, μιλώντας στην Πολιτική Γραμματεία, εξέφρασε τη διαφωνία του: «Δεν μπορώ να ανέβω στα χωριά. Με το που πας να πεις κάτι, μου δείχνουν την αντίθεσή τους για το ζήτημα», φέρεται να είπε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακρίτα: Δεν χρειάζεται κομματική πειθαρχία

Στον απόηχο του αλαλούμ, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Ακρίτα είπε (Action24) ότι δεν χρειάζεται κομματική πειθαρχία, παραπέμποντας στις δηλώσεις της Δώρας Αυγέρη, υποστηρίζοντας ότι ίσως έχει γίνει κάποια παρανόηση με τις δηλώσεις Κασσελάκη. Μάλιστα όταν ο Σεραφείμ Κοτρώτσος ρώτησε ποιανού δήλωση να λάβει υπόψιν του, εκείνη της εκπροσώπου Τύπου ή του προέδρου του κόμματος, η κα Ακρίτα απάντησε: «Θα έλεγα της εκπροσώπου που μίλησε ένα 24ωρο μετά».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα η Έλενα Ακρίτα, αναφερόμενη εμμέσως - χωρίς να τον κατονομάσει - στις ενστάσεις που φέρεται να εξέφρασε ο Π. Πολάκης για αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών, είπε με έμφαση: Δεν θα μας πει καμία κοινωνία και καμία εκκλησία τι θα κάνουμε με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ν. Μωραΐτης κατά Αυγέρη: «Πρώτη φορά εκπρόσωπος κόμματος εκθέτει τόσο πολύ τον Πρόεδρο»

Την ίδια ώρα ο στιχουργός Νίκος Μωραΐτης, που δεν έχει κρύψει την υποστήριξή του στο νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον... απηύδησε από την εικόνα μπάχαλου που εξέπεμψε για μια ακόμη φορά το κόμμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Νίκος Μωραΐτης, μάλιστα, αναδημοσίευσε μια ανάρτηση της Ομάδας Αλήθειας που καυτηριάζει αυτή την εικόνα, και στηλίτευσε τη στάση της Δώρας Αυγέρη.

«Ίσως είναι η πρώτη φορά που η εκπρόσωπος Τύπου ενός κόμματος εκθέτει τόσο πολύ τον Πρόεδρο ενός κόμματος. Είναι ασύλληπτο» έγραψε στην πλατφόρμα X ο Νίκος Μωραΐτης.

«Διαφωνώ με την κομματική πειθαρχία στον ΣΥΡΙΖΑ»

Από την πλευρά του, και ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιάννης Σαρακιώτης, ανέφερε ότι η κομματική πειθαρχία δεν τον βρίσκει σύμφωνο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Εγώ διαφωνώ με την κομματική πειθαρχία στον ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε χθες στον Blue Sky.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα από το 18:00' και μετά:

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ