Τουρκία: Ο Καλίν πλειοδοτεί για διερευνητικές επαφές -«Θέλουμε να λύσουμε κάθε πρόβλημα, συμπεριλαμβανομένου και του Αιγαίου»

Ελλάδα και Τουρκία στις διερευνητικές επαφές που ξεκίνησαν στην Κωνσταντινούπολη

Θετικά αποτιμούν και στην Τουρκία τον πρώτο γύρο των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα, παρότι από τα λεγόμενα του εκπροσώπου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποτυπώνεται η βούληση της Άγκυρας να βάλει περισσότερα θέματα στο τραπέζι.

Έπειτα από τρεις ώρες συνομιλιών, ο 61ος γύρος διερευνητικών επαφών Τουρκίας – Ελλάδας ολοκληρώθηκε το μεσημέρι στην Κωνσταντινούπολη, με τις δύο πλευρές να ανανεώνουν το ραντεβού τους για την Αθήνα.

Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στη σημερινή επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία τόνισε ότι η ειλικρίνεια και η ισορροπία είναι προϋποθέσεις που ευνοούν τον διάλογο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, «που είναι και το αντικείμενο αυτών των διερευνητικών» και πρόσθεσε ότι «η θωράκιση της Ελλάδας ποτέ δεν αποτέλεσε κίνδυνο για κάποια άλλη χώρα. Αντιθέτως, ήταν πάντα ένας παράγοντας ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή».

Η ανάρτηση Καλίν μετά τις διερευνητικές εντολές

«Πέρασαν τεσσερισήμισι χρόνια από τις τελευταίες διερευνητικές εντολές μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας που επανεκκίνησαν στην Κωνσταντινούπολη σήμερα» έγραψε ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, σε ανάρτησή του στο Twitter πάνω από μια φωτογραφία των δύο αντιπροσωπειών.

«Υπό την ισχυρή ηγεσία του προέδρου μας, είναι πιθανό να λύσουμε κάθε πρόβλημα, συμπεριλαμβανομένου και του Αιγαίου και έχουμε τη θέληση να το κάνουμε. Η ειρήνη στην περιοχή και η σταθερότητα είναι προς των συμφέρον όλων» συνεχίζει ο Καλίν, ο οποίος ήταν παρών κατά τη διάρκεια του 61ου γύρου των διερευνητικών εντολών.

Οι πρώτες αντιδράσεις της Τουρκίας

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύει τη τουρκική Daily Sabbah, μετά την πρώτη συνάντηση των δύο πλευρών, διπλωματικές πηγές από την Τουρκία δήλωναν πως οι δύο χώρες συζήτησαν τις πρόσφατες εξελίξεις, τα πιθανά επόμενα βήματα και την κατάσταση όπως διαμορφώνεται σήμερα.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu από την πλευρά του σημειώνει πως η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών αναμένεται να συμβάλλει θετικά στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ. Οι συζητήσεις τα τελευταία χρόνια, σημειώνει το πρακτορείο, εξακολούθησαν παραμένουν σε συμβουλευτικό πολιτικό επίπεδο, αλλά δεν έθεσαν ποτέ συγκεκριμένο πλαίσιο.

Οι ηγέτες της Τουρκίας, συνεχίζει το τηλεγράφημα, έχουν δηλώσει επανειλημμένως πως η Άγκυρα υπήρξε πάντοτε υπέρμαχος της επίλυσης χρόνιων προβλημάτων στην περιοχή σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, την καλή γειτονία, τον διάλογο και τη διαπραγμάτευση.

Τι λέει η Αθήνα

Σύμφωνα με την Αθήνα, στη συνάντηση συζητήθηκε η περαιτέρω διεύρυνση των εξαιρετικών διμερών σχέσεων, η συνεργασία στον αμυντικό τομέα και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αριστερά η ελληνική αντιπροσωπεία: στο μέσον ο πρέσβης Λουκάς Αποστολίδης, δίπλα του ο Αλέξανδρος Κουγιού και η κυρία Ιφιγένεια Καναρά. Δεξιά η τουρκική αντιπροσωπεία: Μπαρίς Καλκαβιάν, Ιμπραήλ Καλίν, Σεντάτ Ονάλ και Τσαγατάι Ερτσίγες

Από πρέσβης Παύλος Αποστολίδης, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, ο πρέσβης Αλέξανδρος Κουγιού και η διευθύντρια του γραφείου του γγ ΥΠΕΞ, Ιφιγένεια Καναρά.

Θετικά αποτιμά η Ευρώπη την προσέγγιση Ελλάδος -Τουρκίας

Σημαντικό βήμα χαρακτήρισε νωρίτερα την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών της Ελλάδας με την Τουρκία ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ζοζέπ Μπορέλ.

Την ικανοποίησή της για την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας εξέφρασε άλλωστε και η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «είναι καλό να μην σχολιάσουμε από έξω μια διαδικασία που τώρα ξεκινάει».

Εξάλλου, το θέμα της Τουρκίας τέθηκε στο Συμβούλιο εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της Αθήνας κατά τη συζήτηση, ο ΥΕ Josep Borrell και ο Γερμανός ΥΠΕΞ ενημέρωσαν για τις επαφές που είχαν με τον Τούρκο ΥΠΕΞ. Κύριο συμπέρασμα από τις επαφές τους ήταν ότι διαφάνηκε διάθεση από πλευράς Τουρκίας για ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων. Είναι σε αυτό το πλαίσιο, που η Τουρκία φαίνεται να διέκοψε στην παρούσα φάση τις παραβιάσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, που ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, ενώ η Άγκυρα δείχνει να έχει θετική διάθεση για εμπλοκή της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και για επανέναρξη των συνομιλιών, αναφέροντας ότι «δεν είναι δογματικοί» ως προς τον επιδιωκόμενο στόχο των συνομιλιών.

Από τη συζήτηση, προκύπτει μια θετική πρώτη αποτίμηση για τις πρόσφατες δηλώσεις και ενέργειες της Τουρκίας. Όλοι, όμως, τόνισαν ότι η ΕΕ οφείλει να είναι επιφυλακτική και όχι αφελής αναμένοντας όπως η «επίθεση φιλίας» της Άγκυρας συνοδεύεται από συγκεκριμένα βήματα, με συνέχεια, συνέπεια και σε βάθος χρόνου.

Μέσα στο πλαίσιο της συζήτησης, εκφράστηκε η εκτίμηση ότι η «νέα» προσέγγιση της Τουρκίας ενδεχομένως να οφείλεται στους ακόλουθους παράγοντες: (1) την απειλή των κυρώσεων (2) την οικονομική κατάσταση στη χώρα και (3) την εκλογή Biden στις ΗΠΑ.

Η Ελληνική πλευρά τόνισε ότι απομένει να γίνουν απτά βήματα ουσιαστικής προόδου σε θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τη χώρα μας, όπως η συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα, το casus belli, η μη συμμόρφωση προς το Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, που αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ