Νικήτας Κακλαμάνης: Η κοινοβουλευτική συνεργασία είναι θεμέλιο για μια πιο ενωμένη και ανθεκτική περιοχή - iefimerida.gr

Νικήτας Κακλαμάνης: Η κοινοβουλευτική συνεργασία είναι θεμέλιο για μια πιο ενωμένη και ανθεκτική περιοχή

Νικήτας Κακλαμάνης
Ο Νικήτας Κακλαμάνης / Φωτογραφία: ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIMENEWS
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Υπό τον πρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη διεξήχθη η 19η Διάσκεψη των προέδρων Κοινοβουλίων χωρών της Πρωτοβουλίας Αδριατικής & Ιονίου.

«Στην εποχή των σύνθετων προκλήσεων, μόνο μέσω συνεργασίας, διαλόγου και αμοιβαίου σεβασμού μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα κοινό μέλλον σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας. Η Πρωτοβουλία Αδριατικής και Ιονίου μάς προσφέρει το πλαίσιο για να ενισχύσουμε τη συνοχή και την ανθεκτικότητα της περιοχής μας. Η κοινοβουλευτική μας συνεργασία είναι το θεμέλιο για μια πιο ενωμένη και ανθεκτική περιοχή», με αυτά τα λόγια ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικήτας Κακλαμάνης κήρυξε την έναρξη των εργασιών της 19ης Διάσκεψης των Προέδρων Κοινοβουλίων χωρών της Πρωτοβουλίας Αδριατικής και Ιονίου, η οποία φιλοξενείται στα Ιωάννινα, υπό την Προεδρία της Ελλάδας για τέταρτη φορά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Ν. Κακλαμάνης αναφέρθηκε, στη σημασία της συνάντησης των Προέδρων των Κοινοβουλίων σε μια περίοδο ακραίας γεωπολιτικής αστάθειας, τονίζοντας: 1) Την ανάγκη για περιφερειακή συνεργασία, 2) Την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και 3) Την ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου και 4) Την άμεση κατάπαυση του πυρός και την ειρήνη στις εμπόλεμες περιοχές (π.χ. Ουκρανία, Γάζα).

Εξήγησε μάλιστα, τον κρίσιμο ρόλο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας και τη σημασία της Πρωτοβουλίας ως πυλώνα σταθερότητας, ενότητας και συντονισμένης δράσης στην ευρύτερη περιοχή.

Αναφορικά με την 1η θεματική ενότητα της Διάσκεψης: «Ευρωπαϊκή Προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων», ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων υπογράμμισε την ανάγκη διατήρησης της αξιοπιστίας και του ρυθμού της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επισήμανε δε, ότι η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε., αποτελεί στρατηγική επιλογή για την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη δημοκρατία στην περιοχή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, συμπλήρωσε με νόημα ότι η διαδικασία διεύρυνσης επιβάλλεται να διατηρήσει τη δυναμική αλλά κυρίως, την αξιοπιστία της: «Με σημείο αναφοράς τη θάλασσα που μας ενώνει, το μήνυμά μας θα πρέπει να είναι σαφές – εφόσον οι υποψήφιες χώρες υιοθετήσουν και εφαρμόσουν αποτελεσματικά τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, η ένταξή τους θα προχωρήσει. Φυσικά, είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε τις αξίες μας, ειδικά σε μια περίοδο πολλαπλών κρίσεων. Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις. Το κράτος δικαίου παραμένει η ραχοκοκαλιά της διαδικασίας διεύρυνσης» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ν. Κακλαμάνης αναφέρθηκε επίσης, στη προσήλωση της Ελλάδας στην αρχή της καλής γειτονίας και στην ενεργή της στήριξη προς τις χώρες της περιοχής, προσφέροντας τεχνογνωσία για την εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή Αδριατικής-Ιονίου

Για τη 2η θεματική ενότητα της Διάσκεψης, που τέθηκε επί τάπητος στα Ιωάννινα και ήταν «Η τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή Αδριατικής-Ιουνίου» ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου επεσήμανε αρχικά ότι ο τουρισμός αποτελεί αιμοδότη των οικονομιών της περιοχής.

Τόνισε όμως, την ανάγκη να δημιουργηθούν βιώσιμα, καινοτόμα και διαφοροποιημένα τουριστικά μοντέλα, με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδιαίτερη μνεία έκανε τέλος, στη σημασία της έξυπνης διαχείρισης τουριστικών ροών, της αποσυμφόρησης δημοφιλών προορισμών και της ενίσχυσης μορφών υπεύθυνου τουρισμού.

Κεντρικός ομιλητής για την «Ευρωπαϊκή προοπτική και η ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων», ήταν και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ευρωβουλευτής και Μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων (AFET) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος ανέφερε: «Η αστάθεια στη Μέση Ανατολή, η επιθετικότητα στην Ουκρανία και οι προκλήσεις στην Γεωργία δοκιμάζουν την ευρωπαϊκή συνοχή. Η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων και η γενικότερη διεύρυνση της Ε.Ε. αποτελεί μια από τις πιο κρίσιμες και στρατηγικές επιλογές για το μέλλον της Ευρώπης».

Στην ίδια θεματική τοποθετήθηκε και ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Δημήτρης Σκάλκος, ο οποίος τόνισε ότι: «Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια αποτελεί μία γεωστρατηγική επένδυση για την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων, της Αδριατικής-Ιονίου, αλλά και της Ευρώπης στο σύνολό της».

Η Υπουργός Τουρισμού, κ. Όλγα Κεφαλογιάννη από την πλευρά της, εστίασε στην διαφοροποίηση της τουριστικής προσφοράς στην περιοχή Αδριατικής – Ιονίου και υποστήριξε ότι: «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να συμβάλλει ενεργά στη διαμόρφωση κοινής τουριστικής στρατηγικής με στόχο την ανάδειξη της Περιφέρειας Αδριατικής – Ιονίου ως πρότυπο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και διακρατικής συνεργασίας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, βιντεοσκοπημένο μήνυμα απηύθυνε και ο Επίτροπος για τις Βιώσιμες Μεταφορές και τον Τουρισμό, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας ο οποίος υπογράμμισε πως: «Η διαφοροποίηση και η βιωσιμότητα στον τουρισμό δεν είναι πολυτέλεια, αλλά αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Εργαζόμαστε πάνω σε μια αληθινά φιλόδοξη κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική για τον τουρισμό έως το 2026».

Η Διάσκεψη των Προέδρων Κοινοβουλίων χωρών της Πρωτοβουλίας Αδριατικής & Ιονίου έκλεισε με καταληκτικά σχόλια από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Ν. Κακλαμάνη.

Στα Ιωάννινα ο Πρόεδρος της Βουλής είχε διμερείς συναντήσεις με αντιπροσώπους από την Αλβανία και το Μαυροβούνιο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ