Καιρίδης για μεταναστευτικό: Το σύμφωνο της ΕΕ βάζει κοινούς κανόνες και υποχρεωτική αλληλεγγύη - iefimerida.gr

Καιρίδης για μεταναστευτικό: Το σύμφωνο της ΕΕ βάζει κοινούς κανόνες και υποχρεωτική αλληλεγγύη

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης / AP Photo/Petros Giannakouris, file
ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ

«Το μεταναστευτικό είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που χρήζει ευρωπαϊκές λύσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της Ε.Ε. που ψηφίστηκε πρόσφατα», δηλώνει στο iefimerida.gr ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης.

Όπως λέει, το νέο σύμφωνο είναι αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού. Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς, καθώς έπρεπε να συγκεραστούν διαφορετικές απόψεις και συμφέροντα. «Η ίδια η ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης αποδεικνύει ότι η ευρωπαϊκή ιδέα προχωρά μέσα από συμβιβασμούς. Ως συμβιβασμός, το νέο σύμφωνο έχει κάποια αρνητικά ή ελλείμματα. Όμως, συνολικά είναι προτιμότερο σε σχέση με το τίποτα και επιχειρεί να δημιουργήσει ένα συνολικό ευρωπαϊκό σύστημα για την από κοινού διαχείριση του μεταναστευτικούς με κοινούς κανόνες και υποχρεωτική αλληλεγγύη», αναφέρει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Όσο περισσότερο Ευρώπη, τόσο καλύτερα»

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δημήτρης Καιρίδης μένει στη σημασία του να θυμούνται οι πολίτες ποιοι υπερψήφισαν και ποιοι καταψήφισαν το Σύμφωνο στην τελική ευθεία. «Μετά από 10 χρόνια προσπαθειών και τρία χρόνια πολύ επίμονων διαπραγματεύσεων καθοριστικό ρόλο έπαιξε η συμφωνία της «δεξιάς» Μελόνι και του «κεντροαριστερού» Σολτς. Όλο το προηγούμενο διάστημα η Ελλάδα στήριξε την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γιατί πιστεύει ότι το μεταναστευτικό είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που χρήζει ευρωπαϊκές λύσεις. Όσο περισσότερο Ευρώπη τόσο καλύτερα», τονίζει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

«Οι δυνάμεις που καταψήφισαν το Σύμφωνο, ζητούν την ψήφο των πολιτών στις ευρωεκλογές»

Και συνεχίζει: «Δυστυχώς, ωστόσο, υπήρξαν πολιτικές δυνάμεις στα άκρα του πολιτικού φάσματος στην ελληνική αριστερά και στην ελληνική ακροδεξιά που, ξεκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες, αποφάσισαν να καταψηφίσουν και εν τέλει να πολεμήσουν την όλη προσπάθεια. Είναι οι ίδιες δυνάμεις που θα διεκδικήσουν τη ψήφο του ελληνικού λαού στις επικείμενες ευρωεκλογές, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτουν, με εξαίρεση ίσως το ΚΚΕ, τον ξεκάθαρο αντιευρωπαϊσμό τους ενόψει της κρίσιμης ευρωεκλογικής αναμέτρησης».

Καταλήγοντας ο κ. Καιρίδης καλεί τους πολίτες και τον ελληνικό λαό «να γνωρίζουν ποιοι προωθούν τις ευρωπαϊκές λύσεις και τη μεγαλύτερη δυνατή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και αλληλεγγύη και ποιοι προτιμούν τη διάσπαση η μία αδύναμη Ευρώπη, χωρίς εργαλεία και στρατηγική. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας συνολικά θα επιμείνει στον δρόμο που χάραξε ο ιδρυτής της Κωνσταντίνος Καραμανλής θέτοντας την Ελλάδα στο κέντρο της ευρωπαϊκής ιδέας και όχι στο περιθώριο όπως κάποιοι θέλουν και επιδιώκουν».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ