Επανεμφάνιση Καραμανλή: «Ένας φίλος ήρθε απόψε απ' τα παλιά...» - iefimerida.gr

Επανεμφάνιση Καραμανλή: «Ένας φίλος ήρθε απόψε απ' τα παλιά...»

Ο Κώστας Καραμανλής στην Κέρκυρα
Ο Κώστας Καραμανλής στην Κέρκυρα

Λίγο παλιότερα, τα δημοσιογραφικά κλισέ θα είχαν κάνει τεράστιο σουξέ. Του τύπου «ο Καραμανλής σπάει τη σιωπή του» και άλλα ομοειδή. Τώρα, το ενδιαφέρον μάλλον είναι αυστηρά περιορισμένο. Ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει στο «Ινστιτούτο Καραμανλής», την Τετάρτη, σε μια εκδήλωση για τα 40 χρόνια της Ελλάδας στην ΕΕ. Η αγωνία σχετικά με τα όσα θα πει δεν μοιάζει μεγάλη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οσοι επιμένουν ακόμη να κρατούν «ημερολόγιο καταστρώματος» για τις κινήσεις (λιγοστές είναι αλήθεια) του Κ. Καραμανλή προεξοφλούν μια ομιλία χωρίς ιδιαίτερες αιχμές και υπονοούμενα που θα προκαλέσουν συζητήσεις στην πολιτική αγορά. Άλλωστε, στην εκδήλωση αναμένεται να παρευρίσκεται και να απευθύνει χαιρετισμό ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, γεγονός που βγάζει έξω από τα πλαίσια της «αστικής ευπρέπειας» την πιθανότητα ο Κ. Καραμανλής να ασχοληθεί με συστάσεις και νουθεσίες προς την κυβέρνηση.

Αλλωστε οι πάγοι, αν πραγματικά υπήρχαν και δεν αντανακλούσαν σενάρια πολιτικής φαντασίας, έλιωσαν τον περασμένο Ιούνιο στο δείπνο του ζεύγους Καραμανλή με το ζεύγος Μητσοτάκη, στο σπίτι του πρωθυπουργού, κάτω από τον Λυκαβηττό. Πληροφορίες για το «μενού» της συζήτησης, κατά τη διάρκεια του δείπνου, δεν αποκαλύφθηκαν, παρότι από το «περιβάλλον» του Κ. Καραμανλή κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο πρώην πρωθυπουργός είχε διαψεύσει τα σενάρια περί πολιτικής αποστρατείας του και είχε διαμηνύσει στον Κ. Μητσοτάκη ότι επιθυμεί να είναι «παρών» στις λίστες της ΝΔ και στις επόμενες εκλογές. Αίτημα που, όπως βεβαιώνουν οι ίδιες πηγές, έγινε δεκτό, χωρίς δυσκολία.

Έκτοτε ο Κ. Καραμανλής επανήλθε στη συνήθη ρουτίνα της ζωής του από την ώρα που εγκατέλειψε το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη συντριβή στις εκλογές του 2009. Πολλές διακοπές -μάλιστα για την τελευταία απόδρασή του το περασμένο Σαββατοκύριακο διάλεξε την Κέρκυρα- και βόλτες, συνήθως συνοδευόμενος από τη σύντροφό του Νατάσα και λίγους φίλους, κυρίως εκτός πολιτικής.

Για την τελευταία πολιτική του παρέμβαση πρέπει να ανατρέξουμε αρκετά πίσω. Τον Οκτώβριο του 2019, σε εκδήλωση της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε οριοθετήσει την άρνησή του στη Συμφωνία των Πρεσπών. Επίσης, μέσω διαρροών, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα ψηφίσει τα σχετικά μνημόνια της Συμφωνίας, όταν και αν αυτά έρθουν στο Κοινοβούλιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτά και περίπου τέλος, για τις δράσεις και τις πολιτικές πρωτοβουλίες του πρώην πρωθυπουργού. Ενα «ημερολόγιο καταστρώματος», που όσο γενναιόδωρος και αν είναι κανείς, δύσκολα μπορεί να το χαρακτηρίσει πλούσιο και φορτωμένο.

Με αποτέλεσμα οι προθέσεις του να αποτελούν έναν άλυτο γρίφο, για όσους ενδιαφέρονται. Κυρίως για τους βουλευτές και τα στελέχη της ΝΔ που αυτοπροσδιορίζονται ως «καραμανλικοί». Αυτοί για μια μεγάλη περίοδο νιώθουν ορφανοί και για να καλύψουν τα ψυχολογικά κενά, συνήθως, κάθε τρεις και δύο προβλέπουν είτε μια πρωτοβουλία, είτε μια κίνηση, είτε μια χειρονομία τέλος πάντων, προερχόμενη από τον πρώην πρωθυπουργό. Για να διαψευσθούν στη συνέχεια και να επιστρέψουν στα καφενεία, έτοιμοι για την επόμενη ονείρωξη.

Ακόμη και παραδοσιακοί «πυλώνες του καραμανλισμού», όπως ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, δεν είναι βέβαιο ότι διατηρούν το προνόμιο της ανοικτής γραμμής επικοινωνίας με τον Κ. Καραμανλή. Παρά τις συχνές διαρροές για συνομιλίες και μηνύματα. Για τα «τσικό» του καραμανλισμού, όπως τον Β. Αντώναρο και τα άλλα παιδιά, μάλλον ο Κ. Καραμανλής έχει ξεχάσει και τη φυσιογνωμία τους.

Ακόμη και με τον έτερο πρώην πρωθυπουργό της ΝΔ, τον Α. Σαμαρά, παρότι οι σχέσεις είναι ευγενικές και αδιατάρακτες, οι αποστάσεις είναι δεδομένες. Έχουν συζητήσει αρκετές φορές, κυρίως μετά από πρωτοβουλία του Α. Σαμαρά, ανταλλάσσουν προβληματισμούς για την κυβέρνηση και το μέλλον της ΝΔ, δυσφορούν πιθανά για το γεγονός ότι ο Κ. Μητσοτάκης δείχνει να «σνομπάρει» την παραδοσιακή ΝΔ, ότι δεν αξιοποιεί «τα δικά τους» στελέχη και προτιμά τους «σώγαμπρους» από την Κεντροαριστερά, αλλά μέχρι εκεί. Όσοι ονειρεύονται «άξονες» και συνεννοήσεις των δύο απέναντι στην πολιτική του πρωθυπουργού είναι προτιμότερο να ασχοληθούν με την αστρολογία. Εκεί έχουν σίγουρα καλύτερες πιθανότητες να προβλέψουν το μέλλον.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι θα κάνει λοιπόν ο Κ. Καραμανλής; Μπορεί και ο ίδιος να μη γνωρίζει. Σε ηλικία μόλις 65 ετών και επί 12 χρόνια σε μια εθελούσια πολιτική εξορία, μοιάζει σχεδόν αδύνατο να μην έχει φιλοδοξίες. Όχι βέβαια για μια επιστροφή στη «μάχιμη» πολιτική ζωή και στο κομματικό σύστημα.

Η στιγμή για την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ο Δεκέμβριος του 2024. Πολύς χρόνος για σενάρια, προβλέψεις και ονοματολογία. Όπως και για αποκλεισμούς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κώστας Καραμανλής πρωθυπουργός ΝΔ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ