Η Τουρκία «τορπιλίζει» τον διάλογο -Η άμεση απάντηση της Αθήνας και η «πόρτα» Μάας στην Αγκυρα

Κυριάκος Μητσοτάκης και Χάικο Μάας στο Μαξίμου / Φωτογραφία: Nikos Libertas / SOOC

Μετά τη νέα σοβαρή κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο από την Τουρκία, οι ευρωτουρκικές σχέσεις θα βρεθούν ξανά στην κορυφή της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής.

Πριν καν συμπληρωθούν δέκα ημέρες από την προειδοποίηση της ΕΕ ότι νέες προκλητικές ενέργειες απέναντι σε Κύπρο και Ελλάδα θα σημάνουν την επιβολή κυρώσεων, η τουρκική ηγεσία προχώρησε αρχικά στο άνοιγμα της παραλίας της Αμμοχώστου παραβιάζοντας τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στην συνέχεια επανέφερε το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα με την παράνομη NAVTEX να φτάνει λίγα μόλις μίλια από τις ακτές του Καστελόριζου.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να τορπιλίσει εν τη γενέσει τους τις προσπάθειες επανέναρξης του διαλόγου με την Αθήνα και να αψηφήσει το ευρωπαϊκό τελεσίγραφο. Η τουρκική ηγεσία, όπως εκτιμάται από αναλυτές και διπλωμάτες είναι διατεθειμένη να ρισκάρει προκειμένου να εξυπηρετήσει τα σχέδια της και να αποκομίσει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη μέσα από μια επιθετική τακτική και την επίδειξη δύναμης, όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα αλλά και την ίδια την Ένωση.

Ο Μητσοτάκης «τρέχει» το θέμα στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε άμεσα τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την πρόθεση του να τεθεί το θέμα στην ατζέντα της Πέμπτης, ενώ αναμένονται και άλλες διπλωματικές πρωτοβουλίες από τον Πρωθυπουργό μέσω τηλεφωνικών επαφών με άλλους ηγέτες της ΕΕ.

«Οι κυρώσεις είναι στο τραπέζι και ήρθε η ώρα η Ευρώπη να δείξει την αποφασιστικότητα της και να λάβει αποφάσεις απέναντι στην Τουρκία», σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη. Χαρακτηριστική των προθέσεων της Αθήνας ενόψει της Συνόδου Κορυφής είναι η αποστροφή του κυβερνητικού εκπροσώπου πως πλέον απαιτείται «ενεργοποίηση πιο δραστικών λύσεων, προκειμένου η Τουρκία να νιώσει πιο πολύ, όπως έχουμε πει, το «μαστίγιο» και όχι το «καρότο» αυτή τη φορά».

Στην Αθήνα και την Λευκωσία σήμερα ο Μάας, δεν πάει στην Αγκυρα

Για τις ισορροπίες εντός του Συμβουλίου και την ενεργοποίηση των κυρώσεων είναι καθοριστικός ο ρόλος της Γερμανίας και σε δεύτερο πλάνο της Ιταλίας και της Ισπανίας, με βάση τα όσα διαδραματίστηκαν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.

Γι’ αυτό το λόγο αποκτά μεγάλη βαρύτητα η σημερινή επίσκεψη σε Αθήνα και Λευκωσία του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο οποίος ακύρωσε το ταξίδι του στην Άγκυρα μετά τον αιφνιδιασμό Ερντογάν και την έξοδο του Oruc Reis που προκάλεσε εκνευρισμό στο Βερολίνο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί μαζί του στις 7 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου και στην συζήτηση θα κυριαρχήσει η εκ νέου κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις που θα ακολουθήσουν, θα κάνει εκτενή αναφορά στην συμπεριφορά της Τουρκίας, τους κινδύνους που προκύπτουν για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και την αποφασιστικότητα που οφείλει να επιδείξει η Ευρώπη.

Γεραπετρίτης: Μόνη λύση με Τουρκία η συζήτηση, αλλά όχι υπό όρους απειλών

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η μόνη λύση είναι η συζήτηση, αλλά συζήτηση υπό όρους εκβίασης και απειλής δεν πρόκειται να ανεχθεί η ελληνική Δημοκρατία», δήλωσε εν τω μεταξύ, χθες το βράδυ στην ΕΡΤ ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, περιγράφοντας τις δυσκολίες επανέναρξης των διερευνητικών επαφών υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων. Ωστόσο, η Αθήνα δεν είναι διατεθειμένη να δηλώσει ότι αποχωρεί από το τραπέζι του διαλόγου, καθώς δεν σκοπεύει να πέσει στην παγίδα που εκτιμάται ότι επιχειρεί να στήσει η Άγκυρα.

Κυβερνητικά στελέχη διαβάζουν εκνευρισμό και δυσαρέσκεια της τουρκικής ηγεσίας για τα συμπεράσματα την Συνόδου Κορυφής που θέτουν πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο διαλόγου για τις διερευνητικές επαφές με μόνο θέμα συζήτησης μεταξύ των δύο χωρών την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Για πρώτη φορά μετατρέπεται σε ευρωπαϊκή πολιτική η πάγια επιδίωξη της ελληνικής πλευράς να φύγουν από το τραπέζι οι παράλογες απαιτήσεις της Τουρκίας που επιχειρεί να διευρύνει την ατζέντα θέτοντας θέματα που η Αθήνα δεν θεωρεί ότι αποτελούν διμερείς διαφορές. Το γεγονός αυτό εκτιμάται ότι έχει φέρει σε δύσκολη θέση την Άγκυρα που προσπαθεί μέσω της έντασης να ανατρέψει το αποτέλεσμα της Συνόδου και να βάλει στη συζήτηση θέματα όπως η αποστρατικοποίηση των νησιών. Η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να απεμπολήσει το κεκτημένο αυτό και θα συνεχίσει να προτάσσει το «καρότο» του διαλόγου, ενώ θα επικρέμεται πάνω από την Τουρκία το «μαστίγιο» των ευρωπαϊκών κυρώσεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ