Η αποτίμηση του Μαξίμου: Η παρουσία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ συμβάλλει στο κλίμα εμπιστοσύνης με τους δανειστές - iefimerida.gr

Η αποτίμηση του Μαξίμου: Η παρουσία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ συμβάλλει στο κλίμα εμπιστοσύνης με τους δανειστές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρετάει αξιωματικούς του στρατού
Αποφασισμένος να αλλάξει σελίδα στη χώρα εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη ΔΕΘ / Φωτογραφία: EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ
Γιάννης Καντέλης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ταξίδεψε το απόγευμα της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη, για πρώτη φορά στην Διεθνή Εκθεση ως πρωθυπουργός, χωρίς το καθιερωμένο «καλάθι» με υποσχέσεις και εξαγγελίες προς τους πολίτες για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Και χωρίς την μεγάλη έκπληξη που πολλοί ανέμεναν.

Η επιλογή του ήταν σαφής: να είναι συγκεκριμένος και να στείλει το μήνυμα ότι είναι αποφασισμένος να αλλάξει σελίδα στη χώρα ενώνοντας μια κοινωνία που διχάστηκε βαθιά κατά τη διάρκεια της κρίσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα μέτρα φοροελαφρύνσεων και γενικότερα η πολιτική για την οικονομία και την ανάπτυξη που παρουσίασε αφορούν το επόμενο έτος και υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των δεσμεύσεων που ανέλαβε. Με βάση αυτό το σχέδιο ζήτησε από τους πολίτες να τον κρίνουν τον επόμενο Σεπτέμβριο. Γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν θα τον κρίνουν μόνο οι πολίτες αλλά και οι εταίροι από τους οποίους εξαρτάται εν πολλοίς η υλοποίηση της ατζέντας Μητσοτάκη στην οικονομία, μέσω της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η εν γένει παρουσία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ συμβάλει στην εμπέδωση ενός κλίματος εμπιστοσύνης με τους πιστωτές της χώρας βοηθώντας στη σχετική διαπραγμάτευση για τα πλεονάσματα ώστε «τελικά και για το κρίσιμο 2020 θα έχουμε τη δυνατότητα και τον δημοσιονομικό χώρο εκείνο που θα μας επιτρέψει να εφαρμόσουμε πλήρως το πρόγραμμα το οποίο εξήγγειλα χθες», όπως σημείωσε κατά την χθεσινή συνέντευξη τύπου ο κ. Μητσοτάκης.

Τα μηνύματα Μητσοτάκη προς στον ΣΥΡΙΖΑ

Το δεύτερο κεντρικό μήνυμα που επέλεξε να εκπέμψει ο Πρωθυπουργός απευθυνόταν αποκλειστικά στο εσωτερικό και σε μερικά σημεία απευθείας προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Πρωθυπουργός έκανε ένα βήμα πίσω και ένα βήμα εμπρός. Πίσω όσον αφορά την πραγματοποίηση εξεταστικής επιτροπής για το πρώτο εξάμηνο του 2015, στην οποία είχε αναφερθεί πολλάκις κατά την προεκλογική περίοδο και μπροστά όσον αφορά την επίτευξη πολιτικής συναίνεσης και κοινωνικής ειρήνης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν έχω πρόθεση να μετατρέψω τη Βουλή σε βιομηχανία εξεταστικών. Νομίζω ότι αυτό το οποίο ζητούν οι πολίτες από εμάς σήμερα είναι να δώσουμε λύσεις στα καθημερινά τους προβλήματα και να κοιτάξουμε μπροστά και όχι πίσω», ήταν η αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη σε σχετική ερώτηση. Έκλεισε κατά αυτόν τον τρόπο ένα κεφάλαιο πολιτικής αντιπαράθεσης, με στενούς συνεργάτες του να σημειώνουν ότι επρόκειτο για «κάλεσμα ενότητας και προόδου, μακριά από τις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος, πολύ μακριά από την εποχή της εχθροπάθειας και το τοξικό πολιτικό κλίμα της εποχής ΣΥΡΙΖΑ και ασφαλώς -όπως διαπίστωσαν σήμερα όλοι Έλληνες- χωρίς καμία διάθεση ρεβανσισμού».

Επειδή όμως για τον χορό αυτόν χρειάζονται δύο, εξαρτάται από την στάση της Κουμουνδούρου το αν θα επικρατήσει ένα κλίμα συναινέσεων, χωρίς ακραία πόλωση. Κάτι που σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη «θα κρίνει και το αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα εξουσίας και επιδιώκει την πολιτική σταθερότητα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ