Χρυσοχοΐδης για φράχτη στον Εβρο: Υφίσταται ακόμα απειλή στα σύνορά μας - iefimerida.gr

Χρυσοχοΐδης για φράχτη στον Εβρο: Υφίσταται ακόμα απειλή στα σύνορά μας

Ο Χρυσοχοϊδης με αξιωματικό του στρατού στον Εβρο
Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης / Φωτογραφία: Intime, ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για την κατασκευή του νέου φράχτη στον Έβρο επεσήμανε ότι και σήμερα υφίσταται απειλή στα σύνορά μας από καθημερινές απόπειρες εισόδου μεταναστών από την πλευρά των τουρκικών συνόρων .

«Απειλή υφίσταται και σήμερα. Ακόμη και σήμερα σημειώνονται σχεδόν καθημερινά απόπειρες εισόδου. Ορισμένες μέρες έχουμε εξάρσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις επιχειρείται μαζική είσοδος από την πλευρά των τουρκικών συνόρων, η οποία φυσικά αποτρέπεται από τις οργανωμένες δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας που είναι στην πρώτη γραμμή αλλά και τη δουλειά που πραγματοποιεί ο στρατός με έργα και εμπόδια που τοποθετεί. Απειλήθηκε και απειλείται ακόμα και σήμερα η δημόσια ασφάλεια διότι η αιφνίδια και οργανωμένη απόπειρα παραβίασης των συνόρων είναι ένα γεγονός, ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και καθιστά επιβεβλημένη την αντίδραση της ελληνικής πολιτείας προς διασφάλιση της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας της χώρας και της ελληνικής κοινωνίας. Οφείλουμε να θωρακίσουμε τη χώρα και να αντιμετωπίσουμε και το ενδεχόμενο του κορωνοϊού σε περίπτωση εισόδου πολλών ατόμων στη χώρα», είπε ο υπουργός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ανάγκη ενίσχυσης του φράχτη»

Παράλληλα, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι υπάρχει ανάγκη να ενισχυθεί και ο υφιστάμενος φράχτης και να κατασκευαστεί νέος στα σημεία εκείνα του ποταμού Έβρου που έχουν κριθεί ως κρίσιμα, σύμφωνα με τις εισηγήσεις του ελληνικού στρατού και της Ελληνικής Αστυνομίας.

«Ο νέος φράχτης θα είναι από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα από γαλβανισμένο χάλυβα ύψους 5 μέτρων, απαρτιζόμενος από κατακόρυφες δοκούς. Το πάνω μέρος του φράχτη, περίπου 1 μέτρο, θα απαρτίζεται από λαμαρίνα πάχους πέντε χιλιοστών με αντιαναρριχητική λειτουργία. Το σύνολο των μεταλλικών στοιχείων θα εδράζεται σε πασσάλους οι οποίοι θα είναι σε βάθος 6 μέτρων μέσα στο έδαφος επειδή η περιοχή αυτή είναι πλημμυρική», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Ο υπουργός ανέφερε πως έτσι θα προστατευτούν οι τοπικές καλλιέργειες αλλά και οι γειτονικοί οικισμοί από πλημμυρικά φαινόμενα. Θα εκτελεστούν ακόμα χωματουργικά έργα συντήρησης και αναβάθμισης που θα εξυπηρετούν τον στρατό και την αστυνομία αλλά θα μπορούν να χρησιμοποιούνται και από τους αγρότες της περιοχής οι οποίοι έχουν καλλιέργειες κατά μήκος του ποταμού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος στον υφιστάμενο φράχτη ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι έχει υποστεί φθορές και πρέπει να συντηρηθεί: «Ο υφιστάμενος φράχτης έχει υποστεί φθορές κυρίως στο συρματόπλεγμα διότι τα υλικά που κατασκευάστηκε ο φράχτης το 2012 είναι ένα απλό συρματόπλεγμα. Με την πρόσφατη οργανωμένη είσοδο έχει υποστεί φθορές και χρειάζεται αναβάθμιση ώστε να ικανοποιεί τις ανάγκες αποτροπής εισόδου. Θα ενισχυθεί ο υφιστάμενος φράχτης με την προσθήκη ισχυρού μεταλλικού κιγκλιδώματος από χάλυβα ύψους 4,4 μέτρων. Το προσωπικό του ελληνικού στρατού συνέβαλε, συμβάλει και είναι εκεί καθημερινά για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε κρίσης. Ακόμα, κατασκευάζονται οκτώ νέα υπερυψωμένα αντιβαλλιστικά παρατηρητήρια κατά μήκος του φράχτη για χρήση από τον ελληνικό στρατό. Έτσι ώστε να είναι δυνατή η επιτήρηση των συνόρων από την άλλη πλευρά γίνονται εργασίες σε 57 φυλάκια του ελληνικού στρατού για επισκευές και αναβαθμίσεις».

Αναφερόμενος στο κόστος αλλά και στον χρόνο κατασκευής ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι η προθεσμία κατασκευής του έργου είναι οκτώ μήνες, ενώ το κόστος θα φτάσει τα 62 εκατομμύρια ευρώ: «H τιμή του κιλού του σιδήρου είναι ίδια με το 2012, 1,70 ευρώ ανά κιλό. Η πραγματική αξία του έργου συνίσταται στη μεταλλική κατασκευή. Η καθαρή αξία του έργου είναι 39 εκατομμύρια, το 84%, δηλαδή τα 33 εκατομμύρια, είναι η μεταλλική κατασκευή, 4.300.000 η κατασκευή των οδικών έργων και των χωματουργικών και 2 εκατομμύρια περίπου η αξία των οικοδομικών έργων, δηλαδή οι αντιβαλλιστικοί πύργοι και η συντήρηση των υφιστάμενων φυλακίων του στρατού, ενώ 62 εκατομμύρια είναι συνολικά η καθαρή τελική τιμή του έργου που θα πληρωθεί από το ελληνικό Δημόσιο».

Χρυσοχοΐδης: Απετράπη η είσοδος σε 59.000

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε και στα όσα έγιναν τον περασμένο Μάρτιο, λέγοντας ότι κατά την περίοδο Φεβρουαρίου-Μαρτίου 59.000 άτομα επιχείρησαν να περάσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα. «Πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του Έβρου απόπειρα εισβολής μεγάλου αριθμού ατόμων στα ελληνοτουρκικά σύνορα την οποία απέτρεψαν δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και στη συνέχεια η οπισθοφυλακή του ελληνικού στρατού. Ειδικότερα, κατά το χρονικό διάστημα από 28 Φεβρουαρίου μέχρι 28 Μαρτίου ο αριθμός των ατόμων που επιχείρησαν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα από διάφορα σημεία των χερσαίων και ποτάμιων συνόρων του Έβρου και των οποίων αποτράπηκε είσοδος ήταν 59.000 άτομα».

Θετική η Γεροβασίλη

Θετική στην κατασκευή του φράχτη ζητώντας, όμως, διευκρινίσεις από την πλευρά του υπουργείου εμφανίστηκε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη. «Ο φράκτης να είναι καθαρό ότι δεν αρκεί χρειάζεται μια ολοκληρωμένη στρατηγική για το μεταναστευτικό ζήτημα την οποία δυστυχώς δεν βλέπουμε η κυβέρνηση να ακολουθεί. Ακόμη και σήμερα οι ροες από τον Έβρο είναι πολύ μεγάλες και αποδεικνύεται αυτό και με τις συλλήψεις και με τις αποτροπές που γίνονται στην ενδοχώρα. Είναι αυτονόητη η φύλαξη των συνόρων και επί των ημερών μας έγιναν πολλά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Ο φράκτης βεβαίως είναι διευκολυντικός προς αυτή την κατεύθυνση και δεν θα είχαμε αντίρρηση υπάρχουν όμως μερικά ζητήματα όπως σε ποια απόσταση από τη μεθόριο γίνεται και βεβαίως η απαραίτητη προϋπόθεση ο φράκτης να έχει διόδους για την πιθανή διέλευση όσων δικαιούνται να περάσουν προς το ευρωπαϊκό έδαφος»

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ναι» από ΚΙΝΑΛ με ερωτήματα για το κόστος

Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής ο Γιώργος Καμίνης θύμισε ότι ο φράχτης άρχισε να κατασκευάζεται επί κυβερνήσεως Γιώργο Παπανδρέου κατασκευή που τότε είχε δεχθεί τα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας. «Ο φράχτης στον Έβρο άρχισε να κατασκευάζεται επί κυβερνήσεως Γεωργίου Παπανδρέου και ολοκληρώθηκε το 2012 και τότε προκάλεσε οξύτατες αντιπαραθέσεις από την πλευρά του ΣυΡιζΑ οπου μιλούσαν για το τείχος της ντροπής και από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας που μιλούσαν για προσπάθεια αντιπερισπασμού της τότε κυβέρνησης για να τραβήξει την προσοχή του κόσμου από τις μνημονιακές πολιτικές. Το τείχος της ντροπής τότε έγινε σήμερα η ασπίδα της Ευρώπης ».

Ο κ Καμίνης αναφέρθηκε ακόμα στο κόστος του φράχτη πρόσθεσε ωστόσο ότι το κόμμα του υπερψηφίσει την κατασκευή του. «Μιλάμε για ένα κόστος 20 φορές παραπάνω σε σχέση με αυτό του 2012. Ο κ.Χρυσοχοΐδης προσπάθησε να το αναλύσει παρόλα αυτά η απόκλιση σε σχέση με το κόστος εκείνο του φράκτη που άντεξε τελικά είναι μεγάλο και μας προξενεί εντύπωση. Φυσικά θα υπερψηφίσουμε την κατασκευή του φράχτη αλλά δεν ξέρω κατά πόσο πληρείτε και η προϋπόθεση του απρόβλεπτου».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ