Άναψε φωτιές το δάνειο Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ -Ποιος υπέγραψε τη σύμβαση, αποστάσεις και από το περιβάλλον Τσίπρα - iefimerida.gr

Άναψε φωτιές το δάνειο Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ -Ποιος υπέγραψε τη σύμβαση, αποστάσεις και από το περιβάλλον Τσίπρα

Στέφανος Κασσελάκης
Στέφανος Κασσελάκης / Φωτογραφία: INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΠΟΛΑΚΗΣ

Το δάνειο που φέρεται να έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος χάλασε ξαφνικά το κλίμα στην Κουμουνδούρου και γέμισε αγωνίες τους εργαζόμενους στα κομματικά media.

Και ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης απουσιάζει στις ΗΠΑ, τροποποιώντας και παρατείνοντας την παραμονή του στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στην Αθήνα οι διαρροές για τα κακά οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ και το δάνειο που φέρεται να έδωσε ο ίδιος στο κόμμα τίναξαν στον αέρα την ηρεμία των εορτών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αρχική διαρροή από το περιβάλλον Κασσελάκη άφηνε αιχμές εις βάρος των πρώην γραμματέων του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη και Δημήτρη Τζανακόπουλο για κακοδιαχείριση.

Από το περιβάλλον τους έγινε αμέσως ξεκάθαρο ότι πρόκειται για μια προσπάθεια του περιβάλλοντος Κασσελάκη να μεταθέσει τις ευθύνες στο παρελθόν.

Αποστάσεις Τσίπρα

Πάντως, μέχρι και την παραίτηση Τσίπρα όλοι συνομολογούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε οφειλές και το χρέος του ήταν μηδενικό στις τράπεζες.

Η όποια τρύπα έχει δημιουργηθεί οφείλεται ακριβώς στο ότι πλέον τα έσοδά του είναι μειωμένα, εξαιτίας του χαμηλού ποσοστού που κατέγραψε στις εκλογές.

Πράγματι, η κρατική χρηματοδότηση έχει μειωθεί σε βαθμό που δεν μπορεί σήμερα να καλύψει τις υποχρεώσεις του παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποπληρώσει τις δανειακές υποχρεώσεις του και είναι το μόνο κόμμα που δεν χρωστούσε στις τράπεζες, όπως σημειώνουν από το περιβάλλον του κ. Τσίπρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως μάλιστα προσθέτουν με νόημα οι ίδιες πηγές, το να μην μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε συμβεί στο παρελθόν, αφήνοντας ουσιαστικά την πρώτη αιχμή κατά του περιβάλλοντος του νέου προέδρου.

Η κρατική χρηματοδότηση έχει μειωθεί κατά 30% και από τα 7 εκατ. € έχει πέσει στα 4 εκατ.

Επομένως, σημείωναν οι ίδιες πηγές που βρίσκονται κοντά στον πρώην πρωθυπουργό, δεν μπορεί να τίθεται ζήτημα διαχείρισης από τη στιγμή που όλα τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σε γνώση όλου του κόμματος και των κορυφαίων στελεχών.

Ερωτήματα

Από τις πρώτες κιόλας ώρες της διαρροής τα ερωτήματα έπεσαν βροχή, όχι μόνο από δημοσιογράφους, αλλά και μεταξύ των μελών του κόμματος.

Η στοχευμένη διαρροή την ώρα που ο κ. Κασσελάκης λείπει στο εξωτερικό έβαλε φωτιά στο εσωκομματικό πεδίο, και μπορεί μεν πολλοί να αναγνωρίζουν την κακή οικονομική κατάσταση του κόμματος, η πρωτοφανής όμως κίνηση να συνάψει δάνειο, με εξαψήφιο αριθμό μάλιστα (250.000 ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες), με το ίδιο του το κόμμα, μόνο νέες ανησυχίες γέμισε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποιος υπέγραψε τη σύμβαση;

Επισήμως από την Κουμουνδούρου σημειώνουν ότι η σύμβαση έχει υπογραφεί και τα χρήματα έχουν δοθεί στο κόμμα, ωστόσο παραμένει άγνωστο ποιος ήταν αυτός που έβαλε την υπογραφή του για λογαριασμό του κόμματος ώστε να δοθεί το συγκεκριμένο δάνειο, καθώς το ποσό που δάνεισε ο κ. Κασσελάκης ξεπερνά κατά πολύ, όπως φαίνεται, τη δυνατότητα της δωρεάς.

Για να δοθεί ένα τέτοιο ποσό, και μάλιστα με τη μορφή δανεισμού, σημαίνει και σύναψη δανειακής σύμβασης, την οποία σε κάθε περίπτωση κάποιος πρέπει να υπογράψει για λογαριασμό της Κουμουνδούρου.

Και το ερώτημα ποιος έβαλε την υπογραφή του δεν έχει ακόμη απαντηθεί.

Ποιο όργανο ενέκρινε δανεισμό από τον Κασσελάκη;

Ανάμεσα στα όσα σχολίαζαν από την πλευρά των δύο πρώην γραμματέων, αίσθηση προκάλεσε η αποστροφή από το περιβάλλον τους ότι οι γραμματείς δεν εμπλέκονταν με οποιονδήποτε τρόπο στα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ. Επισήμανση η οποία ουσιαστικά παραπέμπει στον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως όμως παρατηρούν κορυφαία στελέχη με μακρά ιστορία στο κόμμα, αυτού του τύπου οι αποφάσεις λαμβάνονταν διαχρονικά -επί Αλέξη Τσίπρα σίγουρα- με τη σύμφωνη γνώμη ή τουλάχιστον σε γνώση και της Πολιτικής Γραμματείας.

Μπορεί ο πρόεδρος να δανείζει το ίδιο του το κόμμα;

Πάντως, το ζήτημα έχει φέρει μεγάλη αναστάτωση τόσο μεταξύ των βουλευτών, όσο και των κορυφαίων στελεχών, που αναρωτούνται τις τελευταίες ώρες για το αν μπορεί πολιτικά ο ίδιος ο πρόεδρος ενός κόμματος να εμφανίζεται και ως χρηματοδότης του.

Το δάνειο Κασσελάκη φουντώνει τη συζήτηση και για τις συνδρομές των ίδιων των βουλευτών, οι οποίες τους τελευταίους μήνες δεν φαίνεται να καταβάλλονται ισότιμα, και σε κάποιες κραυγαλέες περιπτώσεις μάλιστα υπάρχουν και βουλευτές που δεν έχουν καταβάλει ποτέ το μερίδιο που τους αναλογεί από τη βουλευτική τους αποζημίωση.

Το ερώτημα, ωστόσο, που γεννάται σε πολλούς είναι αν είναι πολιτικά ορθό τα μέλη ενός κόμματος να «χρωστούν» στον ίδιο τον πρόεδρό του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πολλοί πάντως δεν απέφυγαν τους συνειρμούς με όρους δανεισμού Ανώνυμης Εταιρείας με τον μεγαλομέτοχο να προχωράει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, γεγονός που βαραίνει το κλίμα ακόμη περισσότερο στο εσωτερικό του κόμματος και πληθαίνει τα ερωτήματα, τα οποία μάλιστα δεν αποκλείεται να γιγαντωθούν μέχρι την επιστροφή του κ. Κασσελάκη στις 7 Ιανουαρίου, μετά τα Θεοφάνια στην Πόλη.

Στρώνουν το έδαφος

Εν μέσω φημών που διακινήθηκαν έντονα από την περίοδο μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής των προεδρικών εκλογών για το κόστος της εκλογικής διαδικασίας και κορυφώθηκαν τις τελευταίες ημέρες με διαρροές για την κακή οικονομική κατάσταση των μέσων ενημέρωσης του κόμματος, το «προεδρικό» δάνειο εντείνει την ανασφάλεια και των εργαζομένων για το τι ξημερώνει από τις αρχές κιόλας του 2024.

Οι πρώτες ανησυχίες εκφράστηκαν την περίοδο καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων όταν ο κ. Κασσελάκης πάγωνε το εορταστικό κλίμα μιλώντας δημόσια για τη μεγάλη προσπάθεια που έκανε ώστε να πληρωθεί στην ώρα του.

Χθες δόθηκε και η διαβεβαίωση ότι ο Δεκέμβριος θα καταβληθεί κανονικά αύριο στους εργαζομένους στο ραδιόφωνο και στην εφημερίδα, την ώρα που ειδικά για την «Αυγή» έρχεται και ξαναέρχεται η συζήτηση για το αν θα κλείσει το καθημερινό φύλλο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μόνο δεδομένο μέχρι αυτή την ώρα είναι ότι ο εκάστοτε δανειστής θέλει τα χρήματά του πίσω.

Με αυτή τη βασική παραδοχή, αποκτούν βάση και τα σενάρια περί εκκαθάρισης του τοπίου στο κόμμα με αθρόες απολύσεις και «εξυγίανση» του κόμματος ακόμη και σε επίπεδο κομματικών στελεχών που έχουν ουσιαστικά αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ ή τελούν σε λευκή απεργία αλλά περιμένουν την απόλυσή τους για να αποζημιωθούν και δεν παραιτούνται.

Όλα αυτά, πάντως, ο κ. Κασσελάκης φαίνεται αποφασισμένος να τα λύσει με την επιστροφή του στην Αθήνα, με τους συνεργάτες του να έχουν προετοιμάσει και το έδαφος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ