Χρήστος Στυλιανίδης: Τι ισχύει με την ιθαγένεια του Κύπριου πολιτικού που ορίζεται σήμερα υπουργός Πολ. Προστασίας

Κυριάκος Μητσοτάκης, Χρήστος Στυλιανίδης

Τον Χρήστο Στυλιανίδη, Κύπριο πολιτικό, ο οποίος έχει διατελέσει κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Κύπρο, ευρωβουλευτής και Επίτροπος διαχείρισης κρίσεων επί εποχής Γιουνκέρ, επέλεξε ο πρωθυπουργός για τη θέση του υπουργού Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας.

Μετά την άρνηση του ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη να αναλάβει το υπουργείο, γεγονός που προκάλεσε μίνι κρίση στην κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός επέλεξε έναν έμπειρο πολιτικό στα θέματα διαχείρισης κρίσεων, με μεγάλη ευρωπαϊκή εμπειρία, για την αντικατάστασή του, τον Κύπριο πολιτικό, πρώην Επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στις 11.30 θα κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις και πιθανότατα θα ανακοινώσει την απόφαση του πρωθυπουργού για τοποθέτηση και υφυπουργού, την οποία θα αναλάβει ο πρώην Αρχηγός ΓΕΑ Ευάγγελος Τουρνάς.

Το γεγονός ότι ο κ. Στυλιανίδης είναι Κύπριος πολιτικός προκάλεσε ερωτηματικά για την ιθαγένειά του, και ετέθη να ερώτημα αν θα λάβει την ελληνική ιθαγένεια πριν ορκιστεί υπουργός, όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται για διαδικαστικό ζήτημα το οποίο θα επιλυθεί. Τα τυπικά του διορισμού του φέρεται να έχουν συζητηθεί και ξεπεραστεί εύκολα, θα λάβει την ελληνική υπηκοότητα, διατηρώντας και την κυπριακή, όπως έκανε και ο Γιάννος Κρανιδιώτης, ο οποίος υπηρέτησε στο Υπουργείο Εξωτερικών. Ο πρώην υπουργός Ανδρέας Ανδριανόπουλος, θεωρώντας και αυτός δεδομένο τον διορισμό Στυλιανίδη, έθεσε το ερώτημα στο Twitter.

«Πατέρας» του rescEU

Όπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», βασικό κριτήριο για την επιλογή Στυλιανίδη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, υπήρξε η παραγωγική και πετυχημένη θητεία του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς είναι αδιαμφισβήτητη η συμβολή του στον τομέα της πανευρωπαϊκής πολιτικής προστασίας. Ο Χρήστος Στυλιανίδης έχει αποδείξει πως μπορεί να χαράσσει πολιτικές και να τις υλοποιεί συμμετέχοντας ενεργά σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Δικό του έργο η δημιουργία του rescEU που αναβάθμισε σημαντικά τον τομέα της πολιτικής προστασίας στην Ευρώπη, με συμμετοχή και συνέργεια όλων των κρατών μελών. Είναι ίσως το σημαντικότερο εργαλείο στον τομέα της αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών (πυρκαγιές, σεισμοί, μεγάλα ατυχήματα) αλλά και υγειονομικών κινδύνων όπως η πανδημία του κορωνοϊού. Στην πραγματικότητα είναι το όργανο που θεσμοθετεί την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και δίνει άλλη διάσταση στη διαμόρφωση της πολιτικής προστασίας στα 27 κράτη μέλη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν ένα από τα 20 μεγαλύτερα επιτεύγματα της πενταετίας της Επιτροπής υπό τον Γιούνκερ. Το rescEU δοκιμάστηκε και απέδειξε τη χρησιμότητά του σε πρόσφατες θεομηνίες σε χώρες της Ευρώπης και μόλις τον περασμένο Αύγουστο με τις πυρκαγιές στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Οι Κύπριοι πολιτικοί στην Ελλάδα

Η επιλογή ενός Ελλληνοκύπριου πολιτικού για να αναλάβει πόστο σε ελλαδική κυβέρνηση δεν συμβαίνει για πρώτη φορά. Ο Λουκής Ακρίτας ήταν ο πρώτος, ο οποίος επί Γεωργίου Παπανδρέου είχε αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Παιδείας (1963) και είχε εκλεγεί βουλευτής Αθηνών. Ακολούθησε ο αείμνηστος Γιάννος Κρανιδιώτης, υπουργός Εξωτερικών επί Σημίτη. Στη κυβέρνηση Μητσοτάκη, πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ένας Κύπριος κατέχει καίρια θέση. Ο νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης είναι ο επικεφαλής της Επιτροπής Σοφών για την ανάκαμψη της ελληνικής Οικονομίας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ