Η χρηματοδότηση της επιστημονικής έρευνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) προτείνεται από την Commission να διπλασιαστεί σχεδόν στα 175 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα χρόνια!
Ομάδα εμπειρογνωμόνων προτείνει η ΕΕ να αυξήσει ακόμη περισσότερο τις δαπάνες της για έρευνα και ανάπτυξη στα 220 δισεκατομμύρια ευρώ ώστε να παραμείνει ανταγωνιστική.
Η Ελλάδα θα συμμετάσχει ανταγωνιστικά στην πραγματικά σημαντική αυτή αναβάθμιση της ευρωπαϊκής έρευνας; Δηλαδή, θα στηριχτούν οι επιστήμονες της να καταθέσουν ανταγωνιστικές προτάσεις διαθέτοντας με ελληνικά κονδύλια ερευνητικές υποδομές καλά εξοπλισμένες με τεχνολογικά εργαλεία αιχμής, όπως οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Κάποιοι έχουν πείσει την Κυβέρνηση ότι μόνο το ΑΙ (Τεχνητή Νοημοσύνη) ως φτηνή σε υποδομές κάνει για μας. Κάποιοι άλλοι την έχουν πείσει ότι η βιοτεχνολογία είναι πολύ ακριβή και δεν κάνει για μας, ενώ γνωρίζουν την εξαιρετική ποιότητα των ελλήνων βιοεπιστημόνων εντός και εκτός της χώρας.
Συζητούν σοβαρά στη Κυβέρνηση την οργάνωση της επιστημονικής έρευνας που αυτή και μόνο μπορεί σήμερα να αλλάξει ουσιαστικά την παραγωγική της βάση, αναπτύσσοντας καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, διεθνώς ανταγωνιστικές; Ο τουρισμός και η πρωτογενής παραγωγή δεν φτάνουν να στηρίξουν αυτή καθαυτή την επιβίωση, όχι την ευημερία της χώρας. Οι γείτονες μας αναπτύσσονται ταχύτερα και σε αυτόν τον τομέα. Η Επίτροπος Καινοτομίας της ΕΕ είναι Βουλγάρα!
Θυμάμαι την συμμετοχή μου στο Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας (ως πρόεδρος του ΤΕΣ Βιοεπιστημών) με επικεφαλής του τον κορυφαίο Σταμάτη Κριμιζή. Την επίπονη προετοιμασία της πρότασης μας προς την τότε κυβέρνηση για την έρευνα και καινοτομία, με αρχική χαρτογράφηση των δυνατοτήτων και αδυναμιών του ερευνητικού οικοσυστήματος και κατόπιν την ενδελεχή τεκμηρίωση των προτάσεων μας τόσο σε θεματικές προτεραιότητες όσο και στην αξιοκρατική και δίκαιη χρηματοδότηση τους ανά περιοχή και έτος. Δυστυχώς η τότε κυβέρνηση αγνόησε παντελώς την πρόταση.
Δημοσιεύτηκε πρόσφατα ο Ευρωπαϊκός Πίνακας Αποτελεσμάτων Καινοτομίας και ο Περιφερειακός Πίνακας Αποτελεσμάτων Καινοτομίας που αξιολογούν τις επιδόσεις των Ευρωπαϊκών χωρών στον τομέα της καινοτομίας σε ολόκληρη την ΕΕ, τις γειτονικές χώρες και τους διεθνείς ανταγωνιστές της (Scoreboards EIS25, RIS25). Η Ελλάδα εξακολουθεί να συμπεριλαμβάνεται στις μέτρια καινοτόμες χώρες, δίχως ουσιαστική πρόοδο από τις προηγούμενες χρονιές.
Δυστυχώς τα τελευταία 6 χρόνια διαπιστώνω ότι οι επιλογές της κυβέρνησης στον χώρο της έρευνας και καινοτομίας είναι αποσπασματικές, χαρακτηρίζονται από επιφανειακή προσέγγιση του τι είναι ‘της μόδας’ που της προτείνεται, ενώ οι επιλογές των στελεχών της έρευνας είναι μέτριες και όχι στο επίπεδο που απαιτείται, κατά γενική ομολογία του οικοσυστήματος. Η χώρα μας δεν έχει μέλλον, θα ‘βουλοπλέει’ εάν δεν αποφασίσει να επενδύσει καίρια στην έρευνα και τεχνολογία που θα αλλάξουν την οικονομία της με προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Το Ισραήλ επιβιώνει ακριβώς γιατί οι ηγέτες και ο λαός του αντιλήφθηκαν αυτήν την αλήθεια και την υπηρέτησαν διαχρονικά.