Χατζηδάκης σε αντιπολίτευση: «Στο όνομα του τυφλού σας μίσους στρέφεστε κατά των εργαζομένων» - iefimerida.gr

Χατζηδάκης σε αντιπολίτευση: «Στο όνομα του τυφλού σας μίσους στρέφεστε κατά των εργαζομένων»

Κωστής Χατζηδάκης
Κωστής Χατζηδάκης -Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε αντεπίθεση για τις αλλαγές που φέρνει στην καθημερινότητα των πολιτών το νέο εργασιακό νομοσχέδιο πέρασε από το βήμα της Βουλής ο Κωστής Χατζηδάκης.

Σε μια συναισθηματικά φορτισμένη τοποθέτηση, στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Εργασίας, στήριξε τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου και επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, καταγγέλλοντας πως το τυφλό της μίσος είναι αυτό που δεν της επιτρέπει να δει τον προοδευτικό χαρακτήρα των αλλαγών που προωθούνται. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε σε σειρά διατάξεων ξεκαθαρίζοντας σε όλους τους τόνους πως θα υπάρξει αλλαγή στο κατοχυρωμένο και εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, 8ωρο εργασίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είμαι περίεργος να δω όταν θα φτάσει η ώρα της ψηφοφορίας, με πόση οργή και πόση αγανάκτηση οι συνάδελφοι της αντιπολίτευσης θα καταψηφίσουν διατάξεις για γονικές άδειες, τις διατάξεις που προβλέπουν για πρώτη φορά ότι ο ΟΑΕΔ θα καλύπτει άδειες και για τους 2 γονείς. Με πόση οργή και αγανάκτηση η αντιπολίτευση θα καταψηφίσει την άδεια πατρότητας. Είμαι περίεργος να δω με πόση οργή και αγανάκτηση οι συνάδελφοι και ιδιαίτερα οι γυναίκες θα καταψηφίσουν τα μέτρα για τη βία και τη σεξουαλική παρενόχληση που φέρνουμε. Με πόση οργή θα καταψηφίσετε 53 άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν τα δύο θέματα αυτά. Με πόση οργή τις διατάξεις για ντελίβερι και κούριερ που κατοχυρώνουμε τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα αλλά και τις ρυθμίσεις να τους καλύπτουν την υγεία και την ασφάλεια με τον αναγκαίο εξοπλισμό!», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «αλλά και με πόση οργή θα καταψηφίσετε τις διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες διευρύνεται η προστασία εργαζομένων σε απόλυση σε 6 περιπτώσεις. Να δω με τι σκεπτικό θα το καταψηφίσετε! Να δω λοιπόν πως θα τα καταψηφίσετε αυτά με τι σκεπτικό και τι θα πείτε στους εργαζομένους». 

Ο κ. Χατζηδάκης, συνέχισε στο ίδιο μήκος κύματος, κάνοντας λόγο για μια πλήρως αναξιόπιστη αντιπολίτευση που πάνω στην πολιτική της ζάλη και την εμπάθειά της απέναντι στην κυβέρνηση αρνείται τα πάντα.

Αναφερόμενος στο 8ωρο ο υπουργός έκανε λόγο για μια προσπάθεια δημιουργίας σύγχυσης. «Γεμίσατε το κέντρο της Αθήνας ότι δήθεν καταργείται το 8ωρο. Το άρθρο 55 κατοχυρώνει το 8ωρο! Υποθέτω ότι όλοι μιλάμε ελληνικά στην αίθουσα! Σήμερα το κατάλαβα και από τοποθετήσεις σας, και αρχίσατε να στρίβετε και να πηγαίνετε στις υπερωρίες, τα ρεπό και τη διευθέτηση! Αποκαλυπτήρια και για αυτό», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «υπάρχει το 8ωρο είναι θεσμός κατοχυρωμένος όποιος και να έρθει να κυβερνήσει αυτό δεν αλλάζει! Στη περίμετρο του 8ωρου υπάρχουν υπερωρίες και διευθέτηση. Λέτε οι υπερωρίες θα πληρώνονται με ρεπό! Που το είδατε; Μόνο τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ το διακινούν στο διαδίκτυο». 

Αναφερόμενος στις υπερωρίες σημείωσε πως αυξάνεται ο μέγιστος αριθμός τους από 120 σε 150 που είναι και ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. «Αυτό μπορεί να εξυπηρετεί κάποιες επιχειρήσεις αλλά και εργαζομένους  και από την άλλη αν συμφωνήσουν οι εργαζόμενοι θα υπερβούν το ωράριο και θα πάρουν παραπάνω λεφτά 40%! Με αυτό το τρόπο δουλεύουν οι υπερωρίες. Το περίεργο ποιο είναι;», είπε και αναφερόμενος στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας πρόσθεσε: «παρουσιάζεστε με μνήμη χρυσόψαρου! Δεν σας έχω για τέτοια! Η διευθέτηση ισχύει για πρώτη φορά στην Ελλάδα; Ισχύει 30 χρόνια. Όταν ακούσατε να μιλάμε για αυτή είναι σαν να σας έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι! Μα ισχύει! Εισήχθη το 2005 και το εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ και ισχύει».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι ακόμα μια γκάφα που δείχνει πόσο ζαλισμένοι κομματικά είστε! δεν ελέγχεται. Αφού δεν καταργήθηκε το 8ωρο και ότι υπάρχουν τόσες κλαδικές συμβάσεις που έχουν διευθέτηση έμεινε το τελευταίο φύλλο συκής. Είπατε ότι σας ενοχλούν οι ατομικές συμβάσεις! Μη ψάξουμε πολύ θα τις βρείτε με δική σας υπογραφή στο νομοσχέδιο! Ενσωματώνουμε την οδηγία 2019/1158 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και συμβουλίου του 19. Ποιος κυβερνούσε τότε;», σημείωσε και συνέχισε: « πόσα θέλετε να μας τρελάνετε; Πόσο θράσος πια;».  

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στις αλλαγές που προωθούνται στον συνδικαλισμό και τις απεργίες λέγοντας πως δεν μπορεί να χρηματοδοτούνται από τις επιχειρήσεις. «δεν θέλουμε μια τάξη; να ξέρουμε ποιος είναι σωματεία σφραγίδα; Να διαιωνίσουμε ξυλοδαρμούς; Είναι προοδευτική πολιτική αυτή η αντίληψη; Προσδιορίζουμε προστασία συνδικαλιστές στο ύψος των εγκύων! Θα υπάρχει ειδική ασυλία για συνδικαλιστές;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: «Όταν κηρύσσεται απεργία, δεν μπορεί να γίνεται εναντίον του κοινωνικού συνόλου αλλά της κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Όταν εγκλωβίζεις ανάπηρο ή ηλικιωμένο δεν νομίζω ότι είναι ένδειξη κοινωνικής ευαισθησίας! Είναι κοινωνική αναλγησία από την αντιπολίτευση! Αυτό είναι! Δεν σας αρέσει αλλά αυτό είναι».

«Γιατί καταφύγατε σε αυτή την ακραία αβάσιμη και παθιασμένη αντιπολίτευση που θα σας εκθέσει; Εμείς προχωρούμε μπροστά με το νομοσχέδιο που εκσυγχρονίζει το εργατικό δίκαιο, δίνει δύναμη στον εργαζόμενο και απέναντί μας είναι η συμμαχία του χθες!», είπε.

Νωρίτερα πάντως, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έκρυψαν την αντίθεσή τους στο συζητούμενο νομοσχέδιο.  

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε πως η κυβέρνηση έχει κηρύξει πόλεμο διαρκείας στους εργαζόμενους από την πρώτη μέρα που εκλέχθηκε. «Η πανδημία ήταν χρυσή ευκαιρία για την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Αυτό, κορυφώνεται με το αντεργατικό, αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο που έρχεται ο κ. Χατζηδάκης να δώσει το τελειωτικό χτύπημα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «το κάνετε εσείς κ. υπουργέ τώρα που όλη η ΕΕ έχει στραφεί σε άλλη πορεία πιο επεκτατική και έρχεστε αυτοβούλως να εφαρμόσετε αυτά που έρχονται να διαλύσουν 100 χρόνια διατάξεων που κατοχυρώθηκαν με αίμα θυσία και ιδρώτα. Είναι ένα νομοσχέδιο καθ’ υπαγόρευση του ΣΕΒ. Αυτή είναι η αλήθεια.  Είναι απαράδεκτο, δεν επιδέχεται βελτιώσεις οφείλετε να το αποσύρετε!». 

«Υπάρχει μια υπολανθάνουσα νευρικότητα από την κυβέρνηση! Τι σχέση έχει το νομοσχέδιο αυτό με τους κανόνες της καλής νομοθέτησης; Έρχεται ως αχταρμάς», είπε ο Γ. Μουλκιώτης του ΚΙΝΑΛ, σημειώνοντας: «Δημιουργείτε στην Ελλάδα μια ειδική οικονομική ζώνη με εργαζόμενους να μην είναι όπως οι άλλοι! Να μη φτάσουμε σε εργαζόμενους προϊστορικής εποχής».

Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Χρ. Κατσώτης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «σκοτάδι» σημειώνοντας πως η ρύθμιση που συνδέει τις υπερωρίες με τα ρεπό «χλευάστηκε» από τους εργαζόμενους. «Οι λεγόμενες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας είναι αυτές που τάζετε στη νέα γενιά. Δίνετε τη δυνατότητα στον εργοδότη να απασχολεί διακεκομμένα όλη τη μέρα! Τι να πει κανείς δεν έχετε το θεό σας!»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ