Χατζηδάκης για Πολυτεχνείο: Αγκαλιάστηκε από δεξιούς, κεντρώους και αριστερούς - iefimerida.gr

Χατζηδάκης για Πολυτεχνείο: Αγκαλιάστηκε από δεξιούς, κεντρώους και αριστερούς

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και πρώην ευρωβουλευτής, Κωστής Χατζηδάκης
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης / Φωτογραφία: Εurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανάρτηση για την 48η επέτειο του Πολυτεχνείου, δημοσιεύοντας πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Βραδυνής στις 18 Νοεμβρίου 1973 έκανε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως ο ίδιος γράφει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook το συγκεκριμένο εξώφυλλο την επομένη της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου «υπενθυμίζει πως εκείνη την εποχή το Πολυτεχνείο αγκαλιάστηκε από την συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων: δεξιών, κεντρώων και αριστερών».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά η ανάρτηση του Κωστή Χατζηδάκη:

«Αυτό ήταν το εξώφυλλο της Βραδυνής στις 18 Νοεμβρίου 1973. Η Βραδυνή ήταν εμβληματική εφημερίδα της δημοκρατικής Δεξιάς, την οποία η δικτατορία τη μία λογόκρινε, την άλλη έκλεινε. Ήταν, θυμάμαι, η εφημερίδα που διάβαζε ο πατέρας μου. Η τοποθέτησή της για την εξέγερση του Πολυτεχνείου ξεκάθαρη και θαρραλέα. Αλλά και με αδιαφορία για τις συνέπειες.

Αυτό το εξώφυλλο υπενθυμίζει πως εκείνη την εποχή το Πολυτεχνείο αγκαλιάστηκε από την συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων: δεξιών, κεντρώων και αριστερών. Κατά τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης, όμως, η σημασία της επετείου εκφυλίστηκε πλήρως από κάποιους τάχα προοδευτικούς: τη θέση της Ελληνικής σημαίας πήραν τα κόκκινα λάβαρα. Τον Εθνικό ύμνο αντικατέστησαν τα εμφυλιοπολεμικά συνθήματα. Και οι εορταστικές εκδηλώσεις της αποτέλεσαν συστηματικά την αφορμή για βανδαλισμούς στο κέντρο της Αθήνας.

48 χρόνια μετά, η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια βήματα μπροστά. Απολαμβάνει τη μακροβιότερη και πιο ποιοτική Δημοκρατία στην ιστορία της. Ανήκει στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα σύνορά της φυλάσσονται αποτελεσματικά. Η οικονομία της αναπτύσσεται. Τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα είναι εγγυημένα. Και οι Έλληνες έχουν κερδίσει ξανά πίσω την αισιοδοξία τους.

Παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί, δεν σημαίνει ότι έχουμε τελειώσει και με τους εχθρούς της Δημοκρατίας. Διότι όπως σημείωνε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, η Δημοκρατία έχει δύο εχθρούς: τη δημαγωγία και τις ακρότητες. Η δημαγωγία αφενός είναι αντίθετη με την αλήθεια και την υπευθυνότητα που αποτελούν τα θεμέλια της Δημοκρατίας. Και οι ακρότητες αφετέρου δοκιμάζουν τα όρια και τις αντοχές της. Το πρόσφατο παρελθόν μάς προσφέρει άφθονα σχετικά παραδείγματα.
Έχουμε καθήκον λοιπόν να προφυλάσσουμε το δημοκρατικό κεκτημένο της πατρίδας μας, χωρίς εκπτώσεις. Με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα. Μακριά από δογματικές και ακραίες αντιλήψεις. Μακριά από προσπάθειες το εθνικό να γίνει κομματικό. Η δημοκρατική ωριμότητά μας είναι η πιο ουσιαστική τιμή στο Πολυτεχνείο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ