Χατζηδάκης για EastMed: Θετική η συναίνεση – Μήνυμα στην Τουρκία η επικύρωση της συμφωνίας

O υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, φωτογραφία EUROKINISSI/ΕΦΗ ΣΚΑΖΑ

Με μεγάλη διακομματική αποδοχή ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή η συμφωνία για τον αγωγό Εast Med.

Τη συμφωνία υπερψηφίζουν η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση. Κατά τάσσονται το ΜέΡΑ25 και το ΚΚΕ.

Σχολιάζοντας τη διακομματική συναίνεση, ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι είναι θετικό για το επίπεδο της δημοκρατίας το γεγονός ότι υπάρχει τέτοια συναίνεση στο πολιτικό σύστημα και πρόσθεσε πως όσοι ψηφίσουν αυτή τη συμφωνία θα είναι περήφανοι γιατί ενισχύουν την ενεργειακή και οικονομική θέση της Ελλάδας και την διεθνοπολιτική θέση της πατρίδας μας.

«Η συμφωνία έμμεσο μήνυμα στην Τουρκία»

Ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος ανέφερε ακόμα ότι η συμφωνία δεν είναι απλά ένα όραμα των ελληνικών πολιτικών κομμάτων αλλά στηρίζεται από την ΕΕ. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως η συμφωνία είναι και ένα μήνυμα στην Τουρκία: «Η συμφωνία είναι ένα έμμεσο μήνυμα στην τουρκική προκλητικότητα. Μην ξεχνάτε ότι ο Ερντογάν στις αρχές Δεκεμβρίου αμφισβήτησε ευθέως το δικαίωμα της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ελλάδος να κατασκευάσουν αυτόν τον αγωγό. Καλό θα είναι η Τουρκία να εγκαταλείψει την προκλητικότητα της και τον αναθεωρητισμό της που είναι σε αντιστοιχία με το σύγχρονο κόσμο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το άρθρο 10 της συμφωνίας που αναφέρεται στην προστασία του αγωγού τόσο κατά την κατασκευή του όσο και κατά τη λειτουργία του. Δεν θα είναι ένας αγωγός που θα σχεδιαστεί επί χάρτου και θα αφεθεί στην τύχη του, οι συμβαλλόμενες χώρες είναι αποφασισμένες να τον προστατεύσουν με ό,τι αυτό σημαίνει και ο νοών νοείτω».

Ενεργειακά και γεωστρατηγικά οφέλη

Όσον αφορά τα οφέλη της συμφωνίας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος ανέφερε ότι η συμφωνία αυτή ενισχύει την χώρα ενεργειακά και γεωστρατηγικά και εξασφαλίζει στη χώρα ως προς την ενέργεια και το φυσικό αέριο περισσότερες πηγές τροφοδοσίας.

«Προβλέπεται προσαιγιάλωση του αγωγού στην Κρήτη, αυτό σημαίνει ότι ο αγωγός μπορεί να μεταφέρει μελλοντικά ευρήματα από κοιτάσματα υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης αλλά επίσης σημαίνει ότι ο αγωγός μέσω Κρήτης θα διέρχεται από την Πελοπόννησο και την Δυτική Ελλάδα καλύπτοντας και μια περιοχή που μέχρι σήμερα δεν καλύπτεται από πλευράς μεγάλων αγωγών φυσικού αερίου».

Τι θα γίνει με την Ιταλία

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στο θέμα της συμμετοχής της Ιταλίας σε αυτή την συμφωνία. «Όπως ήρθε η συμφωνία εδώ έτσι θα κυρωθεί και στο Ισραήλ και στην Κύπρο με την Ιταλία στον τίτλο. Η Ιταλία συνδιαπραγματεύτηκε και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με εμάς. Μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο μιλούσαμε με το ιταλικό υπουργείο εξωτερικών για συγκεκριμένες διατυπώσεις της συμφωνίας. Τώρα το τι θα κάνει Ιταλία είναι δικό της θέμα. Η Ιταλία θα λάβει τις αποφάσεις της οπότε νομίζει, πιστεύω ότι οι αποφάσεις αυτές θα είναι θετικές αλλά επαναλαμβάνω ότι δεν είναι μόνο η Ιταλία στον σχεδιασμό των τριών χωρών που προχώρησα στο Ζάππειο σε αυτή τη συμφωνία είναι και η Αίγυπτος ως προς τις πηγές. Ήδη έχουμε κάνει κρούση στον Αιγύπτιο υπουργό αλλά και ως προς την κατάληξη του αγωγού θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα διότι υπάρχει και η αγορά της κεντρικής Ευρώπης και όχι μόνο»

Οι ενστάσεις για το περιβάλλον και τα κεριά

Ο κ. Χατζηδάκης θέλησε να απαντήσει και στην κριτική που διατυπώνεται όσον αφορά τη συμφωνία και κυρίως στις περιβαλλοντικές ενστάσεις. «Το άρθρο 8 της συμφωνίας μιλά για την προστασία του περιβάλλοντος, τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις όλων των συμβαλλομένων χωρών να προστατέψουν το περιβάλλον. Δεν θέλουμε και σωστά τον λιγνίτη και προχωρούμε στην απολιγνιτητοποίηση, θέλουμε το φυσικό αέριο λέμε εμείς ως καύσιμο μετάβασης. Κάποια από σας δεν θέλετε ούτε το φυσικό αέριο. Μένουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όμως κατά τη συζήτηση του περιβαλλοντικού νόμου προέκυψε ότι κάποιοι δεν θέλουν ούτε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επομένως δικαιούμαι ή όχι να συμπεράνω ότι ορισμένοι από σας θέλετε μόνο τα κεριά και εγώ ως υπουργός ενέργειας να ακολουθήσω αυτή την πολιτική, να πω δηλαδή ότι εγκαταλείπω τα πάντα και από δω και πέρα θα μοιράζω κεριά όπως την ανάσταση προκειμένου να κινείται η εθνική οικονομία. Ας συζητήσουμε περισσότερο σοβαρά», κατέληξε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ