Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η σύνθετη επιχείρηση απομάκρυνσης Ελλήνων από το Ιράν, υπό την καθοδήγηση του υπουργείου Εξωτερικών, όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός, Τάσος Χατζηβασιλείου.
Η επιχείρηση έγινε μέσω χερσαίας οδού, όπως εξήγησε ο κ. Χατζηβασιλείου μιλώντας στον ΣΚΑΪ: «Πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση, που δείχνει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι σε ετοιμότητα να δώσει λύσεις ακόμη και στις πιο σύνθετες καταστάσεις», τόνισε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Ερωτώμενος από τους δημοσιογράφους εάν στην επιχείρηση συμμετείχαν Έλληνες κομάντο, ο υφυπουργός απάντησε πως οι λεπτομέρειες τέτοιων επιχειρήσεων δεν χρειάζεται να γίνονται γνωστές και πως σημασία έχει η επιτυχής απομάκρυνση των Ελλήνων πολιτών από την εμπόλεμη ζώνη.
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο κ. Χατζηβασιλείου δήλωσε ότι «η ανάφλεξη δεν θα ωφελήσει κανέναν και φοβάμαι ότι θα έχει μόνο ηττημένους».
Ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα μελετά όλα τα ενδεχόμενα και εξετάζει προσεκτικά την κατάσταση στο πεδίο. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι «η Κυβέρνηση δεν εκτιμά ότι υπάρχει απειλή κατά στόχων στην Ελλάδα», τονίζοντας ότι «δεν επιδιώκουμε να διασπαρεί πανικός, αλλά να διατηρήσουμε υψηλό επίπεδο επιφυλακής».
Ο χάρτης του ΘΧΣ της Τουρκίας «δεν έχει νομικό βάρος»
Στο πεδίο των ελληνοτουρκικών, σχολιάζοντας την πρόσφατη δημοσιοποίηση χάρτη από την Άγκυρα, ο κ. Χατζηβασιλείου σημείωσε: «Η Τουρκία απάντησε με αυτόν τον χάρτη στην ανακοίνωση της Ελλάδας για τον ΘΧΣ. Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός μας δεν είναι μόνο βασισμένος στο Διεθνές Δίκαιο - αποτελεί πλέον ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Όπως διευκρίνισε για τις κινήσεις της Τουρκίας, «ο συγκεκριμένος χάρτης δεν υπεβλήθη σε οργανισμό που επιβάλει την κατάθεσή του, δεν εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δίκαιου της Θάλασσας και δεν παράγει νομικά αποτελέσματα. Δεν έχει νομικό βάρος».
Ο υφυπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας ότι η μόνη διαφορά με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ. «Η Τουρκία προσθέτει κατά καιρούς θέματα στην ατζέντα - εμείς δεν τα αποδεχόμαστε. Η θέση μας είναι σαφής και στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο», είπε.
Σχετικά με τον κανονισμό SAFE και τους ευρωπαϊκούς πόρους που θα διατεθούν σε μη κράτη-μέλη στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής άμυνας, ο κ. Χατζηβασιλείου επεσήμανε πως «η ελληνική κυβέρνηση έκανε εξαιρετική δουλειά στο διαπραγματευτικό πεδίο και ο κανονισμός δεν πέρασε όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί, καθώς τέθηκε ο όρος της ομοφωνίας για τη συμμετοχή τρίτων κρατών στα προγράμματα και τις χρηματοδοτήσεις. Η Ελλάδα πέτυχε να συμπεριληφθούν αυστηροί όροι και προϋποθέσεις».