Ο τουρισμός θα σώσει το φετινό καλοκαίρι; -Ο Χάρης Θεοχάρης μιλά στο iefimerida.gr - iefimerida.gr

Ο τουρισμός θα σώσει το φετινό καλοκαίρι; -Ο Χάρης Θεοχάρης μιλά στο iefimerida.gr

Ο Χάρης Θεοχάρης με φόντο το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο
Ο Χάρης Θεοχάρης μιλά στο iefimerida.gr για την τουριστική σεζόν 2021 -Φωτογραφία: Menelaos Myrillas / SOOC
ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΣΧΟΒΑΣ
Αγγελος Μόσχοβας

Η «ατμομηχανή» της Ελλάδας, η «βαριά βιομηχανία» της χώρας, ο τουρισμός, είναι υποχρεωμένος να συμβαδίσει, για δεύτερη συνεχή χρονιά, με την δυστοπική πραγματικότητα του κορωνοϊού. Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, μιλά στο iefimerida.gr για τις προοπτικές του φετινού καλοκαιριού, τις προσδοκίες αλλά και τα «αγκάθια».

Και παρά την μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού, που πλήττει την υφήλιο, τα μέχρι στιγμής στοιχεία είναι ενθαρρυντικά για τη χώρα μας: «Πηγαίνουμε πάρα πολύ καλά -πάντα τηρουμένων των αναλογιών» λέει ο κ. Θεοχάρης και παραθέτει τα στοιχεία: Αυτή τη στιγμή, είμαστε το 65% των αφίξεων του 2019 στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο αποτελεί τη βασική πύλη εισόδου για τους τουρίστες που φτάνουν στην Ελλάδα αεροπορικώς. Συνολικά, σε ό,τι αφορά στην κίνηση όπως καταγράφεται στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, μέχρι τώρα έχουμε φτάσει περίπου στο 55% - 60% του 2019.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, ο κ. Θεοχάρης, αποφεύγει να κάνει πρόβλεψη για το πώς θα κλείσει η φετινή σεζόν. Συνιστά «να αξιολογούμε ρεαλιστικά τις προσδοκίες μας» και επισημαίνει ότι στην παρούσα φάση «αυτό που μετρά είναι, πάνω από όλα, η ποιότητα, όχι η ποσότητα» για να προστατεύσουμε τη φήμη της Ελλάδας, ως κράτους που προστατεύει αποτελεσματικά και με συνέπεια τους ξένους φιλοξενούμενούς της, ως κρίσιμη επένδυση για το μέλλον.

«Προσωπικά εύχομαι, ελπίζω και πιστεύω ότι φέτος θα πάμε καλύτερα από πέρσι. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στο υγειονομικό μέτωπο» προσθέτει και αποκαλύπτει: «Σε ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα στην Κω, όπως μου είπαν οι υπεύθυνοι, από τα 1.000 δωμάτια δεν υπάρχει ούτε ένα ελεύθερο στην παρούσα φάση. Ωστόσο κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί με τις κρατήσεις από τις 10 Αυγούστου και μετά. Εύλογα, μεγάλη μερίδα τουριστών θα πάρει την απόφαση να ταξιδέψει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή».

Γερμανία, Πολωνία, Γαλλία και οι ΗΠΑ ήταν οι χώρες με τη μεγαλύτερη κίνηση τουριστών προς την Ελλάδα, ενώ ζωηρό είναι και το ρεύμα των οδικών αφίξεων, από τις χώρες της Βαλκανικής με «πρωταθλητές» Ρουμανία και Βουλγαρία. Ο κ. Θεοχάρης επιβεβαιώνει ότι είναι εκρηκτική η αύξηση κρατήσεων από Βρετανούς που φτάνει πάνω από 250%!

Οσο για την Κρήτη, δεν εμφανίζει κάμψη ως προς την τουριστική ζήτηση παρά το ανησυχητικά υψηλό ιικό φορτίο και την έξαρση της πανδημίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργού Τουρισμού, το Ηράκλειο, φέτος έχει φτάσει ήδη στο 83% των αφίξεων του 2019 -και μάλιστα χωρίς την κίνηση των Ρώσων και Βρετανών τουριστών - ενώ Αθήνα, Ηράκλειο και Ρόδος δέχονται τις περισσότερες αφίξεις από το εξωτερικό. Αξιοπρόσεκτα καλά κινούνται επίσης η Κέρκυρα, η Θεσσαλονίκη και η Κως. Επιπλέον, πολύ χαρακτηριστικό -και ιδιαίτερα ενθαρρυντικό- είναι το γεγονός ότι Σαντορίνη και Μύκονος βρίσκονται ήδη στο 50% του 2019, τη στιγμή που το σύνολο της επικράτειας είναι στο 33%.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ολόκληρη η συνέντευξη του Χάρη Θεοχάρη στο iefimerida.gr

Έχουμε μειώσεις κρατήσεων λόγω της μετάλλαξης Δέλτα;

Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει: Η χώρα μας βρίσκεται ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς για την πλειονότητα των Ευρωπαίων και των Βρετανών ταξιδιωτών. Το ζήτημα που τίθεται, παρόλ' αυτά, δεν έχει να κάνει με το να κρατήσουμε τις αφίξεις ψηλά πάση θυσία. Απεναντίας, η έγνοια μας για την υγειονομική ασφάλεια των φιλοξενούμενων, όπως και κάθε Έλληνα πολίτη, είναι πιο έντονη και πιεστική από ποτέ. Η κυβέρνηση, όπως το έχει αποδείξει πολλές φορές ως τώρα, είναι αποφασισμένη να λάβει όποια μέτρα απαιτούνται, όσο σκληρά ή οικονομικά ασύμφορα και εάν είναι αυτά, προκειμένου να υψωθεί το απαραίτητο τείχος προστασίας απέναντι στην αντεπίθεση της επιδημίας.

Σε τι ποσοστό πληρότητας κινούμαστε μέχρι στιγμής; Πώς εκτιμάτε ότι θα κλείσει η φετινή τουριστική σεζόν, ποσοτικά και σε έσοδα;

Πηγαίνουμε πάρα πολύ καλά -πάντα τηρουμένων των αναλογιών, καθώς δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι, όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά ολόκληρος ο πλανήτης εξακολουθεί να πολιορκείται από τον Covid-19. Ενδεικτικά θα μπορούσα να αναφέρω ότι έχουμε φτάσει στο 65% των αφίξεων του 2019 στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο αποτελεί τη βασική πύλη εισόδου για τους τουρίστες που φτάνουν στην Ελλάδα αεροπορικώς. Αυτή είναι μια σπουδαία επίδοση για τα δεδομένα των ημερών. Συνολικά, σε ό,τι αφορά στην κίνηση όπως καταγράφεται στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, μέχρι τώρα έχουμε φτάσει περίπου στο 55% - 60% του 2019.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως προς την εκτίμηση που ζητάτε να κάνω, θα μου επιτρέψετε να επαναλάβω, για άλλη μία φορά, ότι πρέπει να βλέπουμε την ευρύτερη εικόνα και να αξιολογούμε ρεαλιστικά τις προσδοκίες μας. Στην παρούσα φάση αυτό που μετρά είναι, πάνω από όλα, η ποιότητα, όχι η ποσότητα. Κάθε τουρίστας από το εξωτερικό και κάθε εργαζόμενος στον ελληνικό τουριστικό κλάδο, κάθε Έλληνας πολίτης γενικότερα, θα πρέπει να είναι και να νιώθει ασφαλής. Αυτός είναι ο στόχος μας. Η φήμη της Ελλάδας, ως κράτους που προστατεύει αποτελεσματικά και με συνέπεια τους ξένους φιλοξενούμενούς της, είναι η μεγάλη μας επένδυση, το κρίσιμο κεφάλαιο -αν και άυλο- το οποίο θα βοηθήσει τον Ελληνικό Τουρισμό στο άμεσο και το ευρύτερο μέλλον. Άρα οι προγνώσεις αριθμών δεν έχουν νόημα.

Προσωπικά εύχομαι, ελπίζω και πιστεύω ότι φέτος θα πάμε καλύτερα από πέρσι. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στο υγειονομικό μέτωπο. Θα αντιμετωπίζουμε τη κατάσταση όπως ακριβώς είναι, δηλαδή ευμετάβλητη, ρευστή, σε διαρκή δυναμική μεταβολή. Και για να αναφέρω ένα παράδειγμα προκειμένου να αποδώσω, όσο πιο πιστά γίνεται, την εικόνα όπως αποτυπώνεται σήμερα, σε ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα στην Κω, όπως μου είπαν οι υπεύθυνοι, από τα 1.000 δωμάτια δεν υπάρχει ούτε ένα ελεύθερο στην παρούσα φάση. Ωστόσο κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί με τις κρατήσεις από τις 10 Αυγούστου και μετά. Εύλογα, μεγάλη μερίδα τουριστών θα πάρει την απόφαση να ταξιδέψει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Ποιες εθνικότητες τουριστών κυρίως δείχνουν να προτιμούν τη χώρα μας φέτος; Οι Βρετανοί σώζουν την παρτίδα;

Βάσει των αεροπορικών αφίξεων, η Γερμανία, η Πολωνία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ ήταν οι χώρες αναχώρησης με τη μεγαλύτερη κίνηση τουριστών προς την Ελλάδα. Αυτή ήταν η εικόνα για την πρώτη φάση του ανοίγματος του Ελληνικού Τουρισμού, δηλαδή από το μέσον του Μαΐου και κατά τη διάρκεια ολόκληρου του Ιουνίου. Πολύ σημαντικό ήταν όμως και το ζωηρό ρεύμα των οδικών αφίξεων, από τις χώρες της Βαλκανικής, κυρίως προς τους προορισμούς στη Βόρεια Ελλάδα. Ρουμανία και Βουλγαρία βρίσκονται στην κορυφή ως προς το συνολικό αριθμό των τουριστών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τις κρατήσεις, γνωρίζουμε ότι το ενδιαφέρον για τη χώρα μας παραμένει πολύ έντονο στη Γερμανία, με περίπου 315.000 αεροπορικές θέσεις για την περίοδο 12-25 Ιουλίου, προς 13 αεροδρόμια ανά την Ελλάδα. Παρομοίως, υψηλή παραμένει η ζήτηση από Ιταλία και Γαλλία, με τους ταξιδιώτες να δείχνουν σαφή προτίμηση σε απευθείας πτήσεις για Μύκονο, Σαντορίνη, Ηράκλειο κ.λπ.

Ως προς τους Βρετανούς, για το μόνο που είμαστε βέβαιοι είναι ότι ανυπομονούν να ταξιδέψουν στη Νότια Ευρώπη -και, κυρίως, στην Ελλάδα. Η αύξηση των κρατήσεων είναι εκρηκτική, πάνω από 250% (μετά από τις ανακοινώσεις της Βρετανικής Κυβέρνησης για την άρση των περιορισμών). Η χώρα μας προηγείται έναντι άλλων προορισμών στη Μεσόγειο, σαν πόλος έλξης για εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες από τη Βρετανία. Οι Βρετανοί λατρεύουν την Ελλάδα και, όπως φάνηκε τις προηγούμενες εβδομάδες, ήταν διατεθειμένοι να υποστούν την καραντίνα αφ' ότου επέστρεφαν από την Ελλάδα στην πατρίδα τους. Τώρα πλέον που η κυβέρνησή τους ήρε τους περιορισμούς, το ζήτημα που τίθεται για εμάς είναι να τους υποδεχτούμε εφαρμόζοντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ώστε τόσο οι Βρετανοί φίλοι μας όσο και οι Έλληνες εργαζόμενοι στον τουρισμό και ευρύτερα να μείνουν ασφαλείς.

Σώζεται το φετινό τουριστικό καλοκαίρι;

Θα το πω όσο πιο απλά γίνεται: Πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι, το ταχύτερο δυνατόν. Μόνο έτσι θα σωθεί όχι μόνο το φετινό τουριστικό καλοκαίρι αλλά πάνω από όλα, εμείς οι ίδιοι. Δισταγμοί και επιφυλάξεις στο συγκεκριμένο ζήτημα δε χωρούν. Τα εμβόλια είναι το βασικό μας όπλο, όπως μας το παρέδωσε με αξιοθαύμαστο, σχεδόν θαυματουργό τρόπο, η επιστήμη. Και, ύστερα, τι ακριβώς εννοούμε όταν κάνουμε λόγο για «διάσωση» του καλοκαιριού στη χώρα μας από τουριστικής άποψης; Επαναλαμβάνω ότι το κρίσιμο ζήτημα δεν είναι λογιστικού τύπου (αφίξεις, έσοδα κ.λπ). Έχει να κάνει με την ποιότητα και την ασφάλεια. Καθώς επενδύουμε σε αυτούς τους τομείς, έχουμε πετύχει μια άνευ προηγουμένου βελτίωση της φήμης που έχει η Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο. Η χώρα μας διαφημίζεται, άμεσα και έμμεσα. Είναι επιθυμητή ξανά. Διάσημοι πρώτης γραμμής, όπως βλέπουμε καθημερινά στα ρεπορτάζ των ΜΜΕ, θέλουν να έρθουν στη χώρα μας. Γι' αυτό υποστηρίζω πως πρέπει να εστιάζουμε στην ποιότητα. Και γι' αυτό πρέπει να κρατήσουμε τα κρούσματα χαμηλά. Να διατηρήσουμε, να ενισχύσουμε και να αξιοποιήσουμε τη θετική εικόνα που παίρνουν όλοι όσοι μας επισκέπτονται. Μόνον έτσι θα καταφέρουμε να μετατρέψουμε το θεαματικά αναβαθμισμένο «brand Ελλάδα» σε ένα ισχυρό ρεύμα αφίξεων τα επόμενα χρόνια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα σώσει τελικά ο τουρισμός την σφόδρα πληττόμενη, επί 1,5 χρόνο τώρα, ελληνική οικονομία;

Όπως γνωρίζετε, η πανδημία έπληξε κατά κύριο λόγο -«στοχευμένα» θα μπορούσε κανείς να πει- τον κλάδο του τουρισμού. Η ζημία είναι τρομακτικά μεγάλη και βαθιά, σε παγκόσμιο επίπεδο, όχι μόνον στην Ελλάδα. Παρόλ' αυτά, νομίζω ότι ποτέ η χώρα μας δεν είχε μια κυβέρνηση με τόσο γρήγορα και αποτελεσματικά αντανακλαστικά. Σε όλους τους τομείς της οικονομίας καταβάλλεται σκληρή και συστηματική προσπάθεια για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Αυτό ισχύει στον τουρισμό πολύ περισσότερο από ότι σε άλλους κλάδους. Έχουμε παρουσιάσει ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο που έ, τόσο για την αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, όσο και για την γενικότερη αναβάθμιση του εθνικού τουριστικού προϊόντος, με μια μεγάλη σειρά από έργα και δράσεις. Η κρίση την οποίαν προκάλεσε -και εξακολουθεί να υποδαυλίζει- ο Covid-19, δεν είναι μόνο ελληνική. Είναι πανευρωπαϊκή και παγκόσμια.

Οι έλεγχοι και τα μέτρα για τους εισερχόμενους τουρίστες είναι ικανά να αποτρέψουν διάδοση της μετάλλαξης Δέλτα; Θυμίζω ότι πέρσι κατηγορηθήκατε ως κυβέρνηση ότι το άνοιγμα των συνόρων συνετέλεσε στη διασπορά του COVID-19.

Το ενθαρρυντικό είναι ότι δεν παρατηρείται αυξημένη θετικότητα σε εισαγόμενα κρούσματα. Ήδη από πέρσι η Ελλάδα απέδειξε ότι εφαρμόζει με ευλάβεια -και με υποδειγματικές μεθόδους, μάλιστα- τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Το ίδιο κάνουμε και φέτος, έχοντας επιπλέον όπλα στη μάχη με την πανδημία. Εννοώ τα εμβόλια και τα rapid test. Παρόλ' αυτά, η αύξηση των κρουσμάτων παρακολουθείται στενά. Και ακριβώς επειδή η κατάσταση πρέπει να αντιμετωπίζεται ως δυναμική και όχι σαν στατική, κάθε δύο ημέρες πραγματοποιούμε συσκέψεις για να παρακολουθούμε ακριβώς τις εξελίξεις, κυριολεκτικά σε πραγματικό χρόνο. Θα λάβουμε όποια μέτρα χρειαστούν, διότι θέλουμε η Ελλάδα να μην αναφέρεται μαζί με άλλες σε λίστες με «πορτοκαλί» ή «κόκκινες» χώρες, όπως έχει συμβεί σε ανταγωνίστριές μας, όπως πχ η Πορτογαλία και η Ισπανία. Αλλά δεν ωφελεί να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας: Η Ελλάδα δεν έχει ανοσία στο 4ο κύμα. Τα κρούσματα στη χώρα μας αυξάνονται. Βέβαια, ο αριθμός των κρουσμάτων φέτος είναι μεγαλύτερος από ότι το 2020, γεγονός που αποδεικνύει, ακόμη πιο εμφατικά, ότι η κριτική που άσκησε πέρσι η αξιωματική αντιπολίτευση ήταν εντελώς αβάσιμη και άδικη. Θυμίζω ότι την περσινή χρονιά είχαμε αύξηση των κρουσμάτων από τον Οκτώβριο και μετά, δηλαδή πολύ αργότερα από την κορύφωση της θερινής τουριστικής σεζόν. Τα κρούσματα στον τουρισμό ήταν ελάχιστα, της τάξης του 0,05%. Αντίστοιχα φέτος δεν παρατηρούμε ανησυχητικά στατιστικά νοσηλειών, είτε επειδή όσοι νοσούν είναι άτομα μικρότερης ηλικίας είτε επειδή οι μεγαλύτεροι είναι κατά τεκμήριο εμβολιασμένοι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Κρήτη έχει μείωση κρατήσεων λόγω έξαρσης; Ποια νησιά και περιοχές είναι φέτος ανεβασμένα;

Όχι, η Κρήτη δεν εμφανίζει κάμψη ως προς την τουριστική ζήτηση. Το Ηράκλειο, επί παραδείγματι, μία πόλη η οποία παραδοσιακά κάθε καλοκαίρι υποδέχεται πολύ μεγάλο αριθμό τουριστών, φέτος έχει φτάσει ήδη στο 83% των αφίξεων του 2019. Αυτή είναι μια πολύ καλή επίδοση και, μάλιστα, σημειώθηκε κατ' ουσίαν χωρίς την κίνηση των Ρώσων και Βρετανών τουριστών. Γενικότερα, Αθήνα, Ηράκλειο και Ρόδος δέχονται τις περισσότερες αφίξεις από το εξωτερικό. Αξιοπρόσεκτα καλά κινούνται επίσης η Κέρκυρα, η Θεσσαλονίκη και η Κως. Επιπλέον, πολύ χαρακτηριστικό -και ιδιαίτερα ενθαρρυντικό- είναι το γεγονός ότι Σαντορίνη και Μύκονος βρίσκονται ήδη στο 50% του 2019, τη στιγμή που το σύνολο της επικράτειας είναι στο 33%. Στα δύο αυτά ελληνικά νησιά, τα πλέον διάσημα ανά τον κόσμο, παρατηρούμε ότι έχει αυξηθεί το ποσοστό των ταξιδιωτών ανώτερου οικονομικού επιπέδου.

Τα Covid-free νησιά βλέπουν ανταπόδοση; Τα αναζητούν οι τουρίστες εντός κι εκτός Ελλάδος;

Σαφέστατα ο οριζόντιος εμβολιασμός και ο χαρακτηρισμός «Covid-free» κάνουν τη διαφορά για αρκετά νησιά, αν και νομίζω πως ακόμη δεν έχουμε δει σε πλήρη ανάπτυξη τον καταλυτικό ρόλο που παίζει στην προσέλκυση τουρισμού αυτού του είδους η υγειονομική εγγύηση. Πιστεύω ότι τα συγκεκριμένα νησιά θα βρεθούν στο προσκήνιο καθώς το καλοκαίρι προχωρά και διεθνώς θα συζητηθούν πολύ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ