Γιούροβα μετά τη συνάντηση με Τσίπρα: Καθήκον των κρατών-μελών να ελέγχουν τις υπηρεσίες ασφαλείας τους - iefimerida.gr

Γιούροβα μετά τη συνάντηση με Τσίπρα: Καθήκον των κρατών-μελών να ελέγχουν τις υπηρεσίες ασφαλείας τους

Βιέρα Γιούροβα Αλέξης Τσίπρας
Ο Αλέξης Τσίπρας σε συνάντηση με την Επίτροπο Διαφάνειας της Κομισιόν Βιέρα Γιούροβα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνάντηση με την αντιπρόεδρο της Κομισιόν για τις Αξίες και τη Διαφάνεια Βιέρα Γιουρόβα πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο επίσκεψης του στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα μετά τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με την κα Γιουρόβα, σύμφωνα με ενημερωτικό της Κομισιόν υπογραμμίστηκε «το καθήκον των κρατών-μελών να επιβλέπουν και να ελέγχουν τις υπηρεσίες ασφαλείας τους ώστε να διασφαλίζουν ότι σέβονται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα. Αυτό περιλαμβάνει την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την ελευθερία της έκφρασης».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επισημαίνεται ότι «ο ρόλος της Επιτροπής είναι να προασπίζει το κράτος δικαίου με συστημικό τρόπο. Ωστόσο, δεν έχουμε εξουσίες διερεύνησης, επομένως δεν είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε τις έρευνες που διεξάγονται από εθνικές αρχές και δικαστήρια σε μεμονωμένες καταστάσεις».

Η Αντιπρόεδρος ενημέρωσε ότι θα συζητήσει όλα τα θέματα που αναφέρονται στην έκθεση για το κράτος δικαίου για το 2022 με διαφορετικούς συνομιλητές κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Κομισιόν μετά τη συνάντηση Τσίπρα-Γιουρόβα

«Κατόπιν αιτήματός του, η Αντιπρόεδρος Γιούροβα συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μία ημέρα πριν από την επίσκεψη της αντιπρόεδρου Γιούροβα στην Αθήνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τις ανησυχίες του για ορισμένες εξελίξεις στην Ελλάδα, ιδίως όσον αφορά την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και τον πλουραλισμό, την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τη χρήση λογισμικού παρακολούθησης κατά βουλευτή της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφων.

Η Αντιπρόεδρος κατέγραψε τα σχόλια. Τόνισε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί πολύ στενά όλα τα θέματα που σχετίζονται με το κράτος δικαίου σε όλα τα κράτη μέλη και ότι οι απόψεις μας περιλαμβάνονται στην Έκθεση του 2022 για το κράτος δικαίου.

Υπογράμμισε ότι η Επιτροπή συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές για να γίνει follow up σχετικά με την Έκθεση για το Κράτος Δικαίου, και ειδικότερα για τις συστάσεις που περιέλαβε η Επιτροπή σε αυτήν. Τόνισε ότι αυτός είναι ο λόγος που πηγαίνει στην Ελλάδα.

Η Αντιπρόεδρος αναγνώρισε ότι υπάρχουν γνωστές ανησυχίες, ιδίως όσον αφορά την κατάσταση των μέσων ενημέρωσης, τη δίκαιη κατανομή της κρατικής χρηματοδότησης και την ασφάλεια των δημοσιογράφων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπογράμμισε τη σημασία της συνεχιζόμενης εργασίας για την εφαρμογή των συστάσεων της Επιτροπής κατά του SLAPP και της ασφάλειας των δημοσιογράφων.

Αναφέρθηκε επίσης στον πρόσφατα εγκριθέντα νόμο για την ευρωπαϊκή ελευθερία των μέσων ενημέρωσης (European media Freedom Act) και στο γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές έχουν ήδη χαιρετίσει την πρόταση.

Όσον αφορά τα θέματα παρακολούθησης, η Αντιπρόεδρος τόνισε ότι η Επιτροπή συνεχίζει να παρακολουθεί και να συλλέγει πληροφορίες σχετικά με την αναφερόμενη χρήση λογισμικού παρακολούθησης στην Ελλάδα και άλλα κράτη μέλη και την πιθανή αλληλεπίδραση μεταξύ των κανόνων προστασίας δεδομένων της ΕΕ και του εθνικού πλαισίου ασφαλείας. Αναμένουμε επίσης τα αποτελέσματα της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για αυτό το θέμα.

Είναι καθήκον των κρατών μελών να επιβλέπουν και να ελέγχουν τις υπηρεσίες ασφαλείας τους ώστε να διασφαλίζουν ότι σέβονται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα. Αυτό περιλαμβάνει την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την ελευθερία της έκφρασης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ρόλος της Επιτροπής είναι να προασπίζει το κράτος δικαίου με συστημικό τρόπο. Ωστόσο, δεν έχουμε εξουσίες διερεύνησης, επομένως δεν είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε τις έρευνες που διεξάγονται από εθνικές αρχές και δικαστήρια σε μεμονωμένες καταστάσεις.

Η Αντιπρόεδρος ενημέρωσε ότι θα συζητήσει όλα τα θέματα που αναφέρονται στην έκθεση για το κράτος δικαίου για το 2022 με διαφορετικούς συνομιλητές κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ