Το θέμα του Κάθετου Διαδρόμου συζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του συγκυβερνώντος κόμματος της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.
Συγκεριμένα, ο πρωθυπουργός σήμερα το πρωί, στο περιθώριο του EPP Leaders Retreat, συναντήθηκε με τον πρώην Πρωθυπουργό, Πρόεδρο του συγκυβερνώντος κόμματος GERB της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, με τον οποίο συζήτησε, μεταξύ άλλων, και το θέμα του Κάθετου Διαδρόμου και τη σημασία που έχει για την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής.
«Θέλω να υπογραμμίσω τη σημασία του Κάθετου Διαδρόμου. Είναι μια σημαντική και στρατηγική επένδυση και για τις δύο χώρες καθώς επιδιώκουμε να απομακρυνθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση.
«Η στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ ήδη προσφέρει αξιόπιστα αποτελέσματα. Χθες είχαμε μια πρώτη συμφωνία για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από την Ελλάδα στην Ουκρανία που δείχνει τη σημασία αυτής της πολύ σημαντικής πρωτοβουλίας, η οποία είναι ταυτόχρονα οικονομική και γεωπολιτική. Στο μυαλό μου ο Κάθετος Διάδρομος δεν αφορά μόνο την ενέργεια. Αφορά και στους αυτοκινητόδρομους, αφορά και στο εμπόριο καθώς επίσης τις πλήρεις διασυνδέσεις μεταξύ της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Μολδαβίας και της Ουκρανίας. Κι αυτό αυξάνει σημαντικά τη γεωπολιτική αξία των χωρών μας», πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός είχε επίσης συνάντηση και με τον Αναπληρωτή πρωθυπουργό Ιρλανδίας και Υπουργό Οικονομικών κ. Simon Harris.
Στις συναντήσεις, τον Πρωθυπουργό συνόδευε ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ και Βουλευτής Σερρών, Τάσος Χατζηβασιλείου.
Υπενθυμίζεται, ότι χθες υπεγράφη ήδη η πρώτη συμφωνία για προμήθεια αμερικανικού LNG και επισπεύδεται η ενεργοποίηση του Κάθετου Διαδρόμου από το 2030 στο 2026. Η πρώτη παράδοση θα είναι στην Ουκρανία.