Γεροτζιάφας: «Αποχωρεί» από τον ΣΥΡΙΖΑ με αιχμές κατά Κασσελάκη -Γενικόλογα συνθήματα, τα λένε και ακροδεξιοί - iefimerida.gr

Γεροτζιάφας: «Αποχωρεί» από τον ΣΥΡΙΖΑ με αιχμές κατά Κασσελάκη -Γενικόλογα συνθήματα, τα λένε και ακροδεξιοί

Ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας
Ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Αποχωρεί» από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας λόγω της εκλογής του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος.

Για την ακρίβεια, αποστασιοποιείται από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν ήταν μέλος του, αλλά υπήρξε συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα ως μέλος του think tank για την Υγεία, καθώς και υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Α’ Θεσσαλονίκης στις τελευταίες εκλογές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο καθηγητής Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και διευθυντής του Ερευνητικού Τμήματος «Cancer, Vessels, Biology and Therapeutics» INSERM U938, σε δήλωσή του αφήνει δηλητηριώδεις αιχμές κατά του Στ. Κασσελάκη, λέγοντας πως «δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δεν είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε τις θέσεις του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με την πολιτική του στον χώρο της Υγείας».

Όπως αναφέρει ο κ. Γεροτζιάφας, εντόπισε σε δηλώσεις του κ. Κασσελάκη αναφορές για «την προστασία των αδυνάμων», «το κοινωνικό κράτος» και «την υποστήριξη του ΕΣΥ», ωστόσο «βρίσκουμε αυτά τα συνθήματα στις ομιλίες και άλλων πολιτικών αρχηγών (ακόμη και ακροδεξιών), όπως και στις διακηρύξεις και προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού».

Ακολουθεί αναλυτικά η τοποθέτηση του καθηγητή Γεροτζιάφα με τους λόγους αποχώρησής του από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο dnews.gr:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι πολιτικές Υγείας βρίσκονται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος για λόγους που σχετίζονται με την πανδημία, την τεχνολογική και φαρμακευτική επανάσταση, την κλιματική κρίση κ.λπ.

Η Ελλάδα έχει επιπλέον ιδιαιτερότητες που καθορίζονται από την όξυνση των οικονομικών ανισοτήτων, την αναμενόμενη επιδείνωση των δεικτών της δημόσιας υγείας, την κατάρρευση του ΕΣΥ, την καταστροφική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση της ΝΔ, την ανάπτυξη και εδραίωση αντιεμβολιαστικής και τεχνοφοβικής διάθεσης σε σημαντικές ομάδες πολιτών (στην οποία συνέδραμαν και ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), και την υγειονομική βόμβα που πυροδοτήθηκε από τις πρόσφατες πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δεν είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε τις θέσεις του νέου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με την πολιτική του στον χώρο της Υγείας. Εντοπίσαμε σε δηλώσεις του αναφορές για ''την προστασία των αδυνάμων'', ''το κοινωνικό κράτος'' και ''την υποστήριξη του ΕΣΥ''.

Ωστόσο, βρίσκουμε αυτά τα συνθήματα στις ομιλίες και άλλων πολιτικών αρχηγών (ακόμη και ακροδεξιών) όπως και στις διακηρύξεις και προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού. Για να απαντήσω λοιπόν στην ερώτησή σας, καθώς δεν είμαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και σεβόμενος το αποτέλεσμα των πρόσφατων εσωκομματικών εκλογών, πρέπει να εκτιμήσουμε ορισμένα αντικειμενικά γεγονότα:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις εκλογές του Μαΐου/Ιουνίου η συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η ήττα συνολικά της Αριστεράς (πλην ΚΚΕ) οδηγεί de facto σε ηγεμονία της στρατηγικής της ΝΔ (σχηματικά: ιδιωτικοποίηση και περεταίρω αποδιάρθρωση του ΕΣΥ) και πολιτική περιθωριοποίηση του προγράμματος για Δημόσιο, Καθολικό, Ποιοτικό Αποκεντρωμένο και Δωρεάν ΕΣΥ.

Για την υποστήριξη αυτού του προγράμματος έθεσα και την υποψηφιότητά μου στις βουλευτικές εκλογές. Με αυτή την ήττα ολοκληρώθηκε και ο ρόλος του ''think tank υγείας'' του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στο οποίο συμμετείχα.

Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος, εμπνεόμενος από την πολιτική του κόμματος των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, λογικά θα προκρίνει ένα αντίστοιχο μοντέλο για την οργάνωση του συστήματος υγείας στην Ελλάδα.

Όμως το αμερικάνικο μοντέλο ''κράτους πρόνοιας'' δεν είναι καθολικό, βασίζεται στην ιδιωτική ασφάλιση και στην ιδιωτική περίθαλψη και έχει τεράστιο κόστος με φορολογικές ελαφρύνσεις προς τη φαρμακοβιομηχανία και τους ιδιωτικούς ομίλους παροχής υπηρεσιών υγείας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο χώρος της υγείας όπως και αυτός της εκπαίδευσης βρίσκονται στο επίκεντρο της νεοφιλελεύθερης αποδιοργάνωσης των κοινωνιών μας.

Στο ερώτημα περί ιδιωτικών πανεπιστημίων ορισμένοι/ες βουλευτές/βουλεύτριες/υποστηρικτές/υποστηρίκτριες του νέου Προέδρου, έχουν ήδη τοποθετηθεί σε μια συγκλίνουσα κατεύθυνση με αυτή της Κυβέρνησης της Δεξιάς.

Συνεπώς, η πολιτική συνέπεια επιβάλλει την υιοθέτηση εκ μέρους τους των αντίστοιχων θέσεων σχετικά με την πολιτική του κόμματός τους στον χώρο της Υγείας.

Συμπεραίνουμε λοιπόν, ότι, παρά τις διακηρύξεις και την καλλιέργεια κλίματος σύγκρουσης ''απέναντι στον Μητσοτάκη'', η πολιτική υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ηγεμονεύεται από την νεοφιλελεύθερη στρατηγική.

Το δημόσιο Σύστημα Υγείας μαζί με την Παιδεία είναι βασικοί πυλώνες συγκρότησης και διατήρησης της κοινωνικής συνοχής. Επιπλέον, το επίπεδο υγείας του λαού μιας χώρας είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά συνέπεια, η επεξεργασία και διεκδίκηση εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για δημόσια δωρεάν Υγεία με ορίζοντα 10ετίας, προσαρμοζόμενο στις τεχνολογικές εξελίξεις (π.χ. artificial intelligence) και στις εξελίξεις της Ιατρικής επιστήμης είναι το πολιτικό ζητούμενο της Αριστερής Ριζοσπαστικής Τεχνοκρατίας. Αυτό το αίτημα δεν απαντάται από το πολιτικό πρόσημο του σημερινού Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η διαμόρφωση του μακροπρόθεσμου σχεδίου για Δημόσιο, Καθολικό, Ποιοτικό Αποκεντρωμένο και Δωρεάν ΕΣΥ και κρατική ρύθμιση και έλεγχο του ιδιωτικού τομέα υγείας είναι ζητούμενο για την κοινωνία και πρέπει να γίνει μέσω δημοκρατικής διαβούλευσης των κοινωνικών φορέων (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, συνδικαλιστικές οργανώσεις, τοπική αυτοδιοίκηση, πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα, οικονομικοί παράγοντες, σύλλογοι ασθενών και χρηστών υπηρεσιών υγείας κ.λπ).

Η διαβούλευση πρέπει να καταλήξει στην δέσμευση των κομμάτων για την εφαρμογή του σχεδίου χωρίς ανατροπές μικροκομματικού χαρακτήρα ανεξάρτητα της εναλλαγής κυβερνήσεων στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας με στόχο την ανοικοδόμηση και θωράκιση του Κοινωνικού Κράτους.

Γρηγόρης Γεροτζιάφας

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διευθυντής Ερευνητικού Τμήματος «Cancer, Vessels, Biology and Therapeutics» INSERM U938,
Καθηγητής Αιματολογίας, Institut Universitaire de Cancérologie, Sorbonne Université, Paris»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ