Γεραπετρίτης: Θα κυκλοφορήσει «νέο χρήμα»-Νέα προγράμματα θα ενισχύσουν την οικονομία - iefimerida.gr

Γεραπετρίτης: Θα κυκλοφορήσει «νέο χρήμα»-Νέα προγράμματα θα ενισχύσουν την οικονομία

O Γιώργος Γεραπετρίτης
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Φωτογραφία:Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Δεν θα είναι μια εύκολη άσκηση, έχω όμως την αισιοδοξία ότι θα πάρει και πάλι μπροστά η οικονομία», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Αισιοδοξία την οποία στηρίζει στα ως τώρα δημοσιονομικά δεδομένα, αλλά και τις νέες ενισχύσεις, εθνικές και κοινοτικές.

Σε συνέντευξη του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, συναισθανόμενος, όπως είπε, την αγωνία γονέων και κοινωνίας για το άνοιγμα των σχολείων, παρατήρησε πως δεν αντιλαμβάνεται για ποιον λόγο θα πρέπει, εάν τα υγειονομικά δεδομένα το επιτρέπουν, «να μην επανέλθουμε στο καθεστώς της φυσικής εκπαίδευσης». Ειδικότερα για τα Δημοτικά είπε πως «υπάρχει ένα θέμα, το οποίο θα το δούμε στον χρόνο του».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Γεραπετρίτης διεμήνυσε ότι «εάν δούμε δηλαδή ότι η απελευθέρωση στην κίνηση των πολιτών δημιουργεί πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις, θα επανέλθουμε σε ένα καθεστώς ελεγχόμενης κίνησης ή συναθροίσεων».

Για την οικονομική κατάσταση, αναγνώρισε ότι «έχει υποστεί πολύ μεγάλη βλάβη η οικονομία» και πρόσθεσε: «Θέλω να είμαι αισιόδοξος, η αίσθηση μου είναι ότι η πληγή στην οικονομία τουλάχιστον στο κομμάτι της ανεργίας θα μπορέσει να συγκρατηθεί».

Οι επιχειρήσεις έχουν παραμείνει όρθιες

Ο υπουργός Επικρατείας εξήγησε ότι «πήραμε πολύ ριζικά μέτρα προς την κατεύθυνση διατήρησης της εργασίας με πιο ριζικό μέτρο, την απαγόρευση των απολύσεων για όσους εντάσσονται στα ευεργετήματα που δώσαμε για τη διατήρηση των επιχειρήσεων». Κατά συνέπεια, τόνισε, «αισθάνομαι ότι έχουν παραμείνει όρθιες οι επιχειρήσεις. Βεβαίως δεν θα είναι μια εύκολη άσκηση, έχω όμως την αισιοδοξία ότι θα πάρει και πάλι μπροστά η οικονομία. Αυτό στηρίζεται και στα γενικότερα δημοσιονομικά δεδομένα π.χ. πήγαμε καλύτερα σε σχέση με τα έσοδα που περιμέναμε. Περιμέναμε μια απόλυτη κατακρήμνιση των εσόδων, παρά ταύτα υπήρξε μια σχετική συγκράτηση, που είναι πολύ ενθαρρυντικό γεγονός».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι θα κυκλοφορήσει «νέο χρήμα», παραπέμποντας στο σημερινό άνοιγμα της πλατφόρμας για τη δανειοδότηση επιχειρήσεων, «θα υπάρξει μια δανειοδότηση με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου ως το 80% για το 25% των εισοδημάτων (που είναι) πολύ μεγάλη ανάσα, η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι μεγάλη ανάσα επίσης».

Μίλησε όμως και για «νέα προγράμματα που θα ενισχύσουν πολύ την αγορά και την οικονομία», επέμεινε δε στο ότι «θα μπούμε σε ένα μοντέλο επιδότησης της εργασίας από αυτό, σήμερα, της επιδότησης της ανεργίας».

«Θα δούμε πώς αυτό θα αναρρυθμιστεί σε επίπεδο ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών υποχρεώσεων. Θα υπάρξουν πολύ μεγάλες κινητροδοτήσεις, ήδη επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο για να λειτουργήσει προωθητικά η οικονομία, αναμένουμε πολύ σημαντικούς πόρους στην απελευθέρωση Κοινοτικών προγραμμάτων, και από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και από το πρόγραμμα χρήσης των ελληνικών ομολόγων ως ενεχύρων», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης ξεδιπλώνοντας όλο το κυβερνητικό σχέδιο αναθέρμανσης της οικονομίας.

«Έχουμε πολλά εργαλεία πλέον, η Ε.Ε μπορεί να μην πήρε αποφάσεις απολύτως ρηξικέλευθες, αλλά όμως, υπερέβη τουλάχιστον τις δικές μου προσδοκίες. Τα ποσά που φέρονται να κινούνται για την αντιμετώπιση του ιού είναι περί το 1,5 τρις, το μεγαλύτερο κεφάλαιο που θα έχει απελευθερωθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα δικαστήρια δεν άνοιξαν για να γίνουν πλειστηριασμοί

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση ξεκίνησε από τα δικαστήρια, με σκοπό να ξεπαγώσουν οι πλειστηριασμοί, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε λέγοντας: «Τα δικαστήρια πρέπει να ανοίξουν, είναι μέρος της κοινωνικής πραγματικότητας, το οποίο έχει μεγάλη σημασία για τους πολίτες. Θα ανοίξουν όλα τα δικαστήρια σταδιακά υπό όρους.

Ο λόγος για τον οποίον άνοιξαν πρώτα τα κομμάτια των υποθηκοφυλακείων, ειρηνοδικείων και πρωτοδικείων που αφορούν προσημειώσεις υποθηκών δεν ήταν, προφανώς, για να εξυπηρετηθούν πλειστηριασμοί. Αυτό το λέει εκείνος, ο οποίος δεν έχει καμία γνώση του δικονομικού συστήματος.

'Ανοιξαν οι συγκεκριμένες διαδικασίες για να μπορούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να λαμβάνουν δάνεια, όταν οι ίδιοι το επιθυμούν», και τούτο γιατί «ο έλεγχος των ιδιοκτησιακών τίτλων και οι διαδικασίες ενώπιον των δικαστηρίων είναι αναγκαία προϋπόθεση για να μπορέσει να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά. 'Αρα, είναι θέμα της οικονομίας των πολιτών και σε καμία περίπτωση, θέματα πλειστηριασμών».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ