Γεραπετρίτης: Πλέγμα ασφαλείας η πανεπιστημιακή αστυνομία -Η Τουρκία απομονώνεται από τους ΕΕ και ΝΑΤΟ - iefimerida.gr

Γεραπετρίτης: Πλέγμα ασφαλείας η πανεπιστημιακή αστυνομία -Η Τουρκία απομονώνεται από τους ΕΕ και ΝΑΤΟ

Γεραπετρίτης: Πλέγμα ασφαλείας η πανεπιστημιακή αστυνομία -Στη Βουλή ρυθμιστικό πλαίσιο για την άρση απορρήτου
Φωτογραφία από ΕΡΤ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για τους πυροβολισμούς στην Πολυτεχνειούπολη, τα ελληνοτουρκικά και την υπόθεση παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, μίλησε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Με την ιδιότητά του εκτός από υπουργός και ως πανεπιστημιακός καθηγητής, ο κ. Γεραπετρίτης μίλησε στην ΕΡΤ, με αφορμή τα χθεσινά επεισόδια με τους πυροβολισμούς στην Πολυτεχνειούπολη, τονίζοντας πως η λύση της πανεπιστημιακής αστυνομίας είναι για να εξαλείψει την «παρανομία και παραβατικότητα, καθώς πλειοψηφία των φοιτητών γίνεται δέσμια της μειοψηφίας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Χρόνιες παθολογίες στα πανεπιστήμια, όπως βία & ανομία πρέπει να θεραπευτούν»

«Υπάρχουν χρόνιες παθολογίες στο πανεπιστήμιο που το κρατούν δέσμιο, καθώς μπορούμε να αποδεχθούμε ότι το ακαδημαϊκό επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων είναι εξαιρετικο. Απόδειξη είναι οι φοιτητές, αλλά και οι διδάσκοντες που κάνουν σπουδαίες καριέρες στο εξωτερικό», ανέφερε.

Μάλιστα, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε πως διαχρονικά δεν υπήρξε βούληση για να θεραπευτούν παθολογικά φαινόμενα στην πηγή τους, όπως η βία και η ανομία, «μία ζέουσα πραγματικότητα μέσα στα πανεπιστήμια».

Χρειάζεται συνεργασία της πανεπεπιστημιακής κοινότητας

«Γίνεται προσπάθεια να μπορέσουμε να ελέγξουμε τα φαινόμενα αυτά, όμως τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συνεργασία της πανεπιστημιακής κοινότητας», πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης, ενώ τόνισε: «Ήδη έχει αναβαθμιστεί το επίπεδο της αστυνόμευσης. Οι πανεπεπιστημιακοί αστυνομικοί βρίσκονται στη διάθεση των πρυτάνεων και πέριξ των πανεπιστημίων».

Σε ερώτηση για το αν οι πανεπιστημιακή αστυνομία θα βρίσκετεαι εντός ή εκτός των πανεπιστημίων, απάντησε: «Όπου χρειάζεται το πανεπιστήμιο. Σκοπός δεν είναι να υπάρξει αναταραχή, αλλά να υπάρξει επιτέλους ηρεμία. Οι πανεπιστημιακοί αστυνομικοί θα είναι όπου χρειαστεί, αλλά απαιτείται η συνέργια όλων των πανεπιστημίων με συστήματα επιτήρησης, συστήματα ελέγχου εισόδου και εξόδου, έτσι ώστε να καταστεί πλέγμα ασφάλειας για τους φοιτητές».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα, πρόσθεσε πως πλέον υπάρχει συλλογική συνειδητοποίηση ότι «δεν πάει άλλο στα πανεπιστήμια», και πως πρέπει να μπει «φρένο» στην παρανομία και την παραβατικότητα, γι' αυτό η πανεπιστημιακή αστυνομία λειτουργεί ως ένα «πλέγμα ασφαλείας».

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να υποχωρήσει ούτε σπιθαμή»

Όσον αφορά το θέμα των ελληνοτουρκικών και την συνεχή προκλητικότητα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πως: «Όπως είπε αι ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα δεν διεκδικεί, δεν επιτίθεται, δεν έχει βλέψεις, αλλά δεν πρόκειται να υποχωρήσει ούτε σπιθαμή όσον αφορά την κυριαρχία και τα δικαιώματά της».

Μάλιστα, επισήμανε ότι η Τουρκία έχει επιλέξει έναν δρόμο που είναι αδιέξοδος και οδηγεί αναγκαστικά σε λειτουργική απομόνωση, καθώς η διεθνής κοινότητα έχει πλήρη κατανόηση του τι συμβαίνει στην πραγματικότητα: «Φάνηκε και από τη στάση που τήρησε στην εισβολή της Ρωσίας, με αυτή την αμφίθυμη φιλορωσική στάση, που την αποξενώνει από τους φυσικούς συμμάχους της Δύσης, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η κλιμάκωση αυτού του τύπου της λεκτικής υπέρβασης, οφείλει να μας ανησυχεί και είμαστε σε πλήρη εγρήγορση, τόσο επιχειρησιακή αλλά και διπλωματική», πρόσθεσε.

«Η ΕΥΠ δεν θα πρέπει να λογοδοτεί δημοσίως -Νόμιμη η παρακολούθηση Ανδρουλάκη»

Για το θέμα της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη δήλωσε πως πρόκειται για μαι «περίπτωση νόμιμης παρακολούθησης, καθώς η απόφαση είναι μια δικαστική απόφαση που μελετάτε από τον εισαγγελέα επί της ουσίας, δεν την λαμβανει ο διοικητής της ΕΥΠ ή η κυβέρνηση. Αν ο εισαγγελέας αποφασίσει ότι συντρέχει λόγος ασφάλειας τότε συντρέχει στην άρση του απορρήτου».

«Υπάρχει πλαίσιο το οποίο λειτουργεί σε ότι αφορά την άρση απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας. Ξέρουμε τι σημαίνει όλοι εθνική ασφάλεια. Ας μην υποβαθμίζουμε και ας μη θεωρούμε ότι η ΕΥΠ θα πρέπει να λογοδοτεί δημοσίως για μια άρση απορρήτου», πρόσθεσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη Βουλή ρυθμιστικό πλαίσιο με περισσότερες δικλείδες ασφαλείας για την άρση απορρήτου

Όταν ρωτήθηκε πως εφόσον είναι νόμιμη για ποιο λόγο η κυβέρνηση είπε ότι δεν έπρεπε να γίνει, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε: «Διαπιστώσαμε ότι οι δικλείδες ασφαλείες των νομίμων παρακολουθήσεων, κυρίως σε σχέση με την άρση απορρήτου πολιτικών προσώπων, δεν είχε τις αναγκαίες ασφαλιστικές δικλείδες».

«Όταν πρόκειται για άρση απορρήτου πολιτικών προσώπων, θα έπρεπε τα διοικητικά επίπεδα τα που αποφασίζουν την άρση θα να είναι πιο αυστηρά και περισσότερα. Περισσότερα "μάτια" που ασχολούνται και οι προϋποθέσεις να είναι πιο αυστηρές, με ισχυρές αποδείξεις. Άρα λέμε ότι υπήρχε ένα συστημικό σφάλμα», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας.

Μάλιστα, αποκάλυψε πως μέχρι το τέλος του 2022, θα έρθει στη Βουλή νέο ρυθμιστικό πλαίσιο με περισσότερες δικλείδες ασφαλείας για την άρση απορρήτου, ενώ τόνισε πως «κακόβουλο λογισμικό δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ η πολιτεία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ