Γεραπετρίτης για την ελληνοτουρκική κρίση: Αντιδράσαμε με εξαιρετικό σθένος και ισχυρή διπλωματία - iefimerida.gr

Γεραπετρίτης για την ελληνοτουρκική κρίση: Αντιδράσαμε με εξαιρετικό σθένος και ισχυρή διπλωματία

Γιώργος Γεραπετρίτης
Γιώργος Γεραπετρίτης © ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την εκτίμηση ότι τα πράγματα βαίνουν μειούμενα σε ένταση, εξέφρασε ο Γιώργος Γεραπετρίτης αναφορικά με τις εξελίξεις στο Αιγαίο.

Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι διαφαίνεται η Τουρκία να αποσύρει τον στόλο της στις βάσεις και σημείωσε ότι υπάρχει μία αναλογική αντίδραση εκ μέρους και της ελληνικής πλευράς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα και με εξαιρετικό σθένος αλλά και με πολύ ισχυρή και πολυμερή διπλωματία και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εντάσεις θα περιοριστούν στο μέλλον.

Γεραπετρίτης: Βρισκόμαστε σε θέση αξιοπιστίας στο διεθνές περιβάλλον

Αναφορικά με τα δημοσιεύματα για τον ρόλο της παρέμβασης της Γερμανίδας Καγκελαρίου, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι«σε κάθε περίπτωση είναι προφανές ότι σε ένα διεθνές διπλωματικό περιβάλλον γίνονται πάντοτε κινήσεις από όλους τους σημαντικούς ηγέτες και στην Ευρώπη και Υπερατλαντικά, εκείνο το οποίο έχει αξία να καταγραφεί είναι ότι την πρώτη και σοβαρή παρέμβαση την κάνει πάντοτε η ελληνική κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού γιατί το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε να έχουμε μια τέτοιου τύπου θέση ευθύνης σταθερότητας και αξιοπιστίας στο διεθνές περιβάλλον είναι κάτι το οποίο πιστώνεται πρωτίστως σε εμάς».

«Συζήτηση μόνο για θέματα που έχουν να κάνουν με τη χάραξη των θαλασσίων ζωνών»

Ο κ. Γεραπετρίτης εκτίμησε, επίσης, ότι με τις παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού είναι πλέον διάχυτη η εικόνα που υπάρχει στην Ευρώπη είναι ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν πυλώνα σταθερότητας και αξιοπιστίας στην περιοχή ενώ η Τουρκία έχει μια διάθεση να προκαλεί τέτοιου τύπου ασύμμετρες ταραχές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε ότι δύο χώρες που έχουν διαφωνίες με ζητήματα τα οποία ανακύπτουν με οριοθετήσεις θαλασσίων ζωνών θα πρέπει να συζητούν, διευκρινίζοντας, όμως ότι «είναι προφανές ότι ο διάλογος είναι ένα πολύ κομβικό εργαλεία για τη διπλωματία, από την άλλη πλευρά ισχύουν οι δύο βασικοί περιορισμοί πρώτον το εύρος της συζήτησης. Εμείς συζητούμε μόνο για τα θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με την αμφισβήτηση στη χάραξη και όχι για άλλα ζητήματα προφανώς κυριαρχίας εθνικής», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Είμαστε σε διαρκή διπλωματική εγρήγορση»

Ερωτηθείς αν είμαστε κοντά σε μια συμφωνία με την Αίγυπτο για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών, ανέφερε: «Θα πρέπει οι όποιες συνέργειες να γίνονται συστηματικά, να γίνονται και σε τεχνικό και σε διπλωματικό επίπεδο. Εμείς συνεχίζουμε να το πράττουμε, καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι εύκολες οι ασκήσεις αυτές. Με την Ιταλία είχε ένα σχετικά μεγαλύτερο βαθμό ευκολίας διότι τα συμφέροντα ήταν σχετικώς πιο κοντά. Με την Αίγυπτο υπάρχουν και μεγαλύτερες τεχνικές δυσκολίες οριοθέτησης και βεβαίως δεν είναι μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια παρά ταύτα εμείς είμαστε σε μια διαρκή διπλωματική εγρήγορση. Νομίζω ο ελληνικός λαός έχει αντιληφθεί την αξιοπιστία την οποία έχουμε στο επίπεδο της διπλωματίας, ότι διαπραγματευόμαστε μόνο με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και φέρνουμε αποτελέσματα. Δεν πρόκειται να κάνουμε καμία παραχώρηση στην κυριαρχία, από την άλλη πλευρά θα προσπαθούμε να κεφαλαιοποιούμε διαρκώς την σταθερότητα και την καλή παράσταση που έχει η Ελλάδα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ