Γεωργιάδης: Σεβαστή η δήλωση Σαμαρά για την τροπολογία για τους μετανάστες, είμαι στη διάθεσή του για εξηγήσεις - iefimerida.gr

Γεωργιάδης: Σεβαστή η δήλωση Σαμαρά για την τροπολογία για τους μετανάστες, είμαι στη διάθεσή του για εξηγήσεις

Ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή
Ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή / Φωτογραφία: Intimenews/ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην κριτική του Αντώνη Σαμαρά όσον αφορά την τροπολογία για τη νομιμοποίηση αλλοδαπών εργαζομένων απάντησε από το βήμα της Βουλής ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω και να πω ότι η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με προβληματίζει και είναι σεβαστή. Έχει διαχρονικά πολύ μεγάλη ευαισθησία στα εθνικά θέμα και θέματα εθνικής ταυτότητας και είναι λογικό να εκφράζει ανησυχίες και να υπερασπίζει τις θέσεις του και είναι δική μας δουλειά να νομοθετούμε. Δεν είναι απάντηση στον αγαπημένο μου Αντώνη Σαμαρά που έχω λατρεία, αλλά στην ουσία της διάταξης», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Καλώ τους συναδέλφους όλων πτερύγων που αντιλαμβάνονται το πραγματικό ζήτημα έλλειψης εργατικών χεριών να υποστηρίξουν τη διάταξη. Δεν αντιδικώ με τον πρόεδρο Αντώνη Σαμαρά. Είμαι στη διάθεσή του να εξηγήσω τα πάντα, δεν υπάρχει θέμα αντιδικίας», συμπλήρωσε με νόημα.

Εξηγώντας το πνεύμα της προωθούμενης διάταξης που ψηφίζεται στην Ολομέλεια την προσεχή Δευτέρα (18/12), ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως επιχειρεί να επιλύσει το τεράστιο έλλειμμα εργατικών χειρών που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

«Αλλάζουμε τα κριτήρια που θεσπίστηκαν, τα κριτήρια του 2014 και όριζαν 7 χρόνια στη χώρα ως κριτήριο άδειας διαμονής στην Ελλάδα; Η απάντηση είναι όχι! Δεν αλλάζουμε τα 7 σε 3 όπως γράφεται. Δίνουμε μια άπαξ ευκαιρία σε όσους έχουν συμπληρώσει 3 χρόνια διαμονής στην Ελλάδα, που έχουν βεβαία χρονολογία διαμονής, αίτηση παροχής ασύλου κ.τλ., αν έχουν συμπληρώσει τριετία να μπορούν να πάρουν άδεια διαμονής και εργασίας», είπε και πρόσθεσε:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πόσοι υπολογίζουμε να κάνουν χρήση της διάταξης; Σήμερα που ισχύει 7ετία, πόσοι είναι αυτοί που παίρνουν τέτοια άδεια διαμονής, από 6 έως 8 χιλιάδες; Μέσο όρο, 7.000 άνθρωποι τον χρόνο. Εμείς κάνουμε άπαξ που θα αφορά 28.000 συνολικά γι’ αυτούς μιλάτε. Θα πείτε μπορεί να έρθουν 300.000! Να το δούμε πρακτικά: είσαι παράνομος μετανάστης, ζεις 3 χρόνια παράνομα, παίρνεις μαύρα λεφτά και σου λέει το κράτος, αν κάνεις αίτηση να γίνεις νόμιμος, παίρνεις άδεια διαμονής, αλλά αν τη χάσεις, χάνεις και άδεια διαμονής και πια δεν είσαι άγνωστος και γκρίζος».

Γεωργιάδης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να βάλει τάξη σε ένα πραγματικό χάος

«Είναι άδικο για τη κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εμφανίζεται στην κοινή γνώμη ως οπαδός της πολιτικής των ανοιχτών συνόρων. Είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός που κατηγορείται από την αριστερά της ΕΕ για ιθύνων νους των push backs να είναι και της πολιτικής των ανοιχτών συνόρων; Όσοι παρουσιάζουν έτσι τη κυβέρνηση, κάνουν λάθος. Προσπαθεί να βάλει τάξη σε ένα πραγματικό χάος των παρανόμως διαμενόντων στην Ελλάδα», κατέληξε.

Νωρίτερα, ο κ. Γεωργιάδης έδωσε εξηγήσεις επί των ρυθμίσεων της τροπολογίας του υπουργείου Μετανάστευσης. Μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε πως το πρόβλημα που επιχειρεί να λύσει η επίμαχη ρύθμιση είναι η έλλειψη εργατικών χεριών και ιδίως στους λεγόμενους εργάτες γης.

«Να μη δώσουμε χώρο στους λαϊκιστές στα ζητήματα του μεταναστευτικού. Δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία καθόλου για το ότι θα έκανα εκπτώσεις στη μεταναστευτική πολιτική και την πολιτική του να μη γίνει η χώρα "μπάτε, σκύλοι, αλέστε"», είπε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Είναι χαλαρή η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο μεταναστευτικό; Είμαστε της πολιτικής των ανοιχτών συνόρων και αδιάφοροι για τους λαθρομετανάστες; Μιλούν οι αριθμοί γι’ αυτό: το 2019 όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε πρωθυπουργός, θυμίζω την εικόνα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και τη Μόρια και την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας, μια εικόνα χώρας χωρίς έλεγχο στις ροές».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος στο άρθρο 4 της τροπολογίας, ο υπουργός είπε ότι ήδη σήμερα ισχύει η αυτόματη διαδικασία άδειας παραμονής ενός παρανόμως εισελθόντος στην Ελλάδα, σε 7 χρόνια. «Η διάταξη λέει ότι άπαξ, όσοι αποδείξουν ότι ήταν 3 χρόνια ως τις 30/11/23, αποκτούν το δικαίωμα που θα αποκτούσαν στα 7 χρόνια. Μιλάμε για ανθρώπους που είναι ήδη εδώ. Τα 4 χρόνια νωρίτερα θα μας έβγαζε μια δεξαμενή 25.000-30.000 επιπλέον. Τόσοι κάνουν χρήση της 7ετίας γιατί δυστυχώς για μας κάποιος που ζει χρόνια παράνομος και έχει μάθει να ζει τη ζωή του στη σκιά συνήθως προτιμά αυτόν τον τρόπο ζωής», επισήμανε.

«Θα είναι ένα καλό πρώτο βήμα να μπει τάξη στο χάος, γιατί, εκτός όλων των άλλων, σε οποιαδήποτε άλλη διαδικασία διαπραγμάτευσης με την ΕΕ θα έχει έναν λόγο επιπλέον», ανέφερε ακόμη και εξήγησε: «Δεν αλλάζει την 7ετία το νομοσχέδιο, δεν αφορά σε όσους μπήκαν πρόσφατα αλλά αυστηρά σε όσους μπορούν να αποδείξουν μέχρι τις 30/11 ότι ήταν εδώ 3 χρόνια. Η διάταξη στην πραγματικότητα είναι η πιο σκληρή στο μεταναστευτικό, γιατί στις περισσότερες χώρες της ΕΕ δίνεται ιθαγένεια ή άδεια διαμονής και για την οικογένεια».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ