fbpx Γεννηματά στην πρόεδρο της σοσιαλιστικής ευρωομάδας: Μέτρα τώρα για πανδημία και Τουρκία | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΣΩ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ

Γεννηματά στην πρόεδρο της σοσιαλιστικής ευρωομάδας: Μέτρα τώρα για πανδημία και Τουρκία

H Φώφη Γεννηματά με την Iratxe Garcia-Perez, Πρόεδρο της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
29|10|2020 | 17:45
H Φώφη Γεννηματά με την Iratxe Garcia-Perez, πρόεδρο της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Τηλεδιάσκεψη με την Iratxe Garcia-Perez, πρόεδρο της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είχε η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.

Μεταξύ άλλων, Φ. Γεννηματά επισήμανε πως πρέπει να ληφθούν μέτρα αμέσως για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, που παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις. Σημείωσε δε πως η ΕΕ πρέπει να εγκαταλείψει οριστικά την προσήλωσή της σε «δημοσιονομικά μεγέθη» και «σύμφωνα σταθερότητας» και να διαθέσει αμέσως πόρους για τα ΕΣΥ, τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις.

Ακόμη, η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ επετέθη κατά της Τουρκίας και του Ρ. Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος «παριστάνει τον προστάτη των μουσουλμάνων», αλλά «στην πραγματικότητα καλλιεργεί τον θρησκευτικό φανατισμό και τη μισαλλοδοξία». Εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη της στον πρόεδρο Εμ. Μακρόν και στη Γαλλία για τις επιθέσεις που δέχονται, σημειώνοντας: «Δεν πολεμούμε το Ισλάμ, υπερασπιζόμαστε τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και τις αξίες μας».

Επανέλαβε την πρότασή της για νέα συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, με δεσμεύσεις, υπογραμμίζοντας: «Η ανοχή προς την Τουρκία την αποθρασύνει, οδηγεί σε νέες εντάσεις. Και αυτό θα το βρούμε όλοι μπροστά μας. Όχι μόνον η Ελλάδα, αλλά όλη η Ευρώπη».

Σημεία από την τοποθέτηση της Φώφης Γεννηματά:

Α) Πανδημία

Η δεύτερη φάση της πανδημίας παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις. Είναι ανάγκη να παρθούν μέτρα τώρα χωρίς καθυστέρηση.

Οι πρόσφατες εξαγγελίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν θετικά στοιχεία, κυρίως για την επιδότηση των test, αλλά δεν αρκούν. Η πατέντα του εμβολίου να θεωρηθεί δημόσιο αγαθό.

H Φώφη Γεννηματά με την Iratxe Garcia-Perez, Πρόεδρο της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
H Φώφη Γεννηματά με την Iratxe Garcia-Perez, πρόεδρο της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η Ευρώπη οφείλει να εγκαταλείψει οριστικά την προσήλωση σε «δημοσιονομικά μεγέθη» και «σύμφωνα σταθερότητας» και να διαθέσει άμεσα πόρους:

 • Για την στήριξη των συστημάτων Υγείας.
 • Για αξιοπρεπείς αμοιβές στους εργαζόμενους σε αναστολή εργασίας και τους άνεργους.
 • Για τη ρευστότητα, ώστε να μείνουν ζωντανές οι επιχειρήσεις.
 • Η προστασία την ανθρώπινης ζωής είναι το πρώτο μας μέλημα.

Β) Μεταναστευτικό

Είναι αναγκαία η Αναθεώρηση του Κανονισμού «Δουβλίνο» και η έμπρακτη έκφραση της αλληλεγγύης όλων των Ευρωπαϊκών χωρών. Η πρόταση της Ε.Ε. που κατατέθηκε πρόσφατα, κάνει μόνο δειλά βήματα, δεν αντιστοιχεί σε αυτό που πρέπει να γίνει.

Εμείς οι Σοσιαλιστές να εντείνουμε την πίεση ώστε:

 • Να μπορεί να εξετάζεται η διαδικασία χορήγησης ασύλου και από τις άλλες χώρες, όχι μόνο από τα κράτη της «πρώτης εισόδου» (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία).
 • Να επιμερισθούν υποχρεωτικά οι αιτούντες άσυλο σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Με σύστημα που θα ξεκινά από την πρώτη μέρα που εισέρχονται σε ευρωπαϊκό έδαφος, όπως έχει προτείνει και η ομάδα μας στο Ευρωκοινοβούλιο.
 • Με έκτακτο πρόγραμμα μετεγκατάστασης, να αποσυμφορηθούν άμεσα τα νησιά μας, που έχουν μετατραπεί σε αποθήκες ψυχών, αλλά και εφαρμογή του προγράμματος των «ανθρωπιστικών διαδρομών».
 • Η Μόρια δεν υπάρχει πιά αλλά η ανθρωπιστική κρίση στα νησιά συνεχίζεται. Τώρα προστέθηκε και η υγειονομική. Σήμερα ο πληθυσμός των αιτούντων άσυλο στα πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, παρόλο που μειώθηκαν το τελευταίο διάστημα οι ροές, είναι μεγαλύτερος από αυτόν του Ιουλίου του 2019, όταν η ΝΔ έγινε κυβέρνηση.
 • Η πολιτική της δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα.
 • Όσοι παίρνουν άσυλο πετιούνται στο δρόμο χωρίς υποστήριξη. Το πρόβλημα μεταφέρεται και στην ενδοχώρα. Από το 2016 μέχρι σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει χρηματοδοτήσει και δεν έχει υλοποιηθεί κανένα πρόγραμμα ένταξης.
 • Η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, απέτυχε. Δεν εφαρμόζεται στην πράξη. Παραδόθηκαν τα κλειδιά του Μεταναστευτικού- προσφυγικού στον Ερντογάν. Του δόθηκε η δυνατότητα να εκβιάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γ) Σχέσεις ΕΕ, Τουρκίας

Η Τουρκία πλέον είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης της περιοχής. Απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια. Έχει επιλέξει μια νεο-οθωμανική στρατηγική. Επιδιώκει την αναθεώρηση των συνθηκών. Παραβιάζει ευθέως το Διεθνές Δίκαιο.

Παρουσιάζεται ως περιφερειακή δύναμη που θέλει να διαπραγματεύεται με τους δικούς της όρους με την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και όλους τους διεθνείς οργανισμούς.

Παριστάνει τον προστάτη των μουσουλμάνων. Στην πραγματικότητα καλλιεργεί τον θρησκευτικό φανατισμό και τη μισαλλοδοξία.

Όλα αυτά που έχουμε επιλέξει να απορρίψουμε με τον δικό μας Ευρωπαϊκό πολιτισμό, τον οποίο είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε. Δεν πολεμούμε το Ισλάμ υπερασπιζόμαστε τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό και τις αξίες μας.

Στηρίζουμε τον πρόεδρο Μακρόν και τη Γαλλία στις επιθέσεις που δέχονται.

Η Ευρώπη οφείλει να κατανοήσει αυτή την αλλαγή και να επιδιώξει εγκαίρως μια νέα συμφωνία, μια νέα σχέση της ΕΕ με την Τουρκία, που δεν θα περιλαμβάνει μόνο οφέλη αλλά και δεσμεύσεις.

Είναι σημαντική η αλληλεγγύη της Ισπανίας προς την Ελλάδα, αλλά πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι δεν είναι μια διμερής διαφορά της Ελλάδας με την Τουρκία ή της Κύπρου με την Τουρκία, αλλά μια στρατηγική της Τουρκίας απέναντι στην Ευρώπη, που απαιτεί μια νέα συμφωνία, μια νέα σχέση της Ε.Ε. με την Τουρκία.

Η ανοχή προς την Τουρκία την αποθρασύνει, οδηγεί σε νέες εντάσεις. Και αυτό θα το βρούμε όλοι μπροστά μας. Όχι μόνον η Ελλάδα, αλλά όλη η Ευρώπη.

ΣΧΟΛΙΑ