Φυσικό αέριο: Ικανοποίηση στην Αθήνα για τις 2 ελληνικές προτάσεις που περιλαμβάνονται στα μέτρα της Κομισιόν - iefimerida.gr

Φυσικό αέριο: Ικανοποίηση στην Αθήνα για τις 2 ελληνικές προτάσεις που περιλαμβάνονται στα μέτρα της Κομισιόν

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ

Μετά από αρκετές παλινωδίες και δέσμες μέτρων που δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα στην αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου, το «αργοκίνητο καράβι» της Ευρώπης φαίνεται να κινείται προς την σωστή κατεύθυνση.

Αν θα καταφέρει να πιάσει και «απάνεμο λιμάνι» μένει να φανεί στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή, καθώς υπάρχει μεν συγκρατημένη αισιοδοξία, ωστόσο κανείς δεν είναι σίγουρος ότι οι 27 ηγέτες θα καταφέρουν να συμφωνήσουν σε μια πρόταση που θα καλύπτει τις ανάγκες για άμεση μείωση της τιμής του φυσικού αερίου και θα οδηγήσει στην ανακούφιση των κρατικών προϋπολογισμών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δύο κρίσιμες ελληνικές προτάσεις στο «πακέτο»

Το πακέτο που παρουσίασε χθες η Κομισιόν έγινε δεκτό με θέρμη από την ελληνική πλευρά, όπως εκφράστηκε από την ανάρτηση του πρωθυπουργού στο twitter, καθώς συμπεριελήφθησαν δύο κρίσιμες ελληνικές προτάσεις. Πρόκειται για τον μηχανισμό διόρθωσης τιμών στο ενεργειακό χρηματιστήριο και τους διακόπτες κυκλωμάτων στις αγορές παραγώγων ενέργειας. «Το επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι μια ευκαιρία να αποκαταστήσουμε τον έλεγχο στις ενεργειακές μας αγορές, θέτοντας ένα όριο στις τιμές και μειώνοντας την ακραία αστάθεια. Αυτό μπορεί να είναι ένα αποφασιστικό βήμα στην προσπάθειά μας να μειώσουμε τις τιμές της ενέργειας για τους Ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης δείχνοντας και την κατεύθυνση των δικών του ενεργειών στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής.

Στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνεται ένας νέος κανονισμός έκτακτης ανάγκης για την ενεργειακή κρίση, ως προς την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου στην ΕΕ και τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού. Η Επιτροπή προτείνει την κοινή αγορά φυσικού αερίου, έναν μηχανισμό περιορισμού των τιμών στο χρηματιστήριο φυσικού αερίου TTF, μηχανισμό αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών και συνεχείς προσπάθειες για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου.

Η πλειοψηφία των κρατών στηρίζει την ελληνική πρόταση

Το μπλοκ των 15 κρατών που υποστηρίζουν την ελληνική πρόταση είναι πλειοψηφικό εντός του Συμβουλίου, όμως δεν είναι σίγουρο ότι θα κάμψει τις αντιρρήσεις όσων ανθίστανται στην επιβολή πλαφόν στην τιμή του αερίου με βασικό επιχείρημα ότι μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην προσφορά από τους παραγωγούς και κατ’ επέκταση επάρκειας στην ευρωπαϊκή αγορά. «Δεν είναι εύκολο, ειδικά όταν η Γερμανία αλλάζει γνώμη κάθε δύο ώρες», όπως το περιγράφει στέλεχος με γνώση των συζητήσεων. Το σίγουρο είναι ότι καθώς η κλεψύδρα για την ευρωπαϊκή οικονομία αδειάζει επικίνδυνα και οι πολίτες αισθάνονται τα πρώτα κρύα του χειμώνα η πίεση για αποφάσεις είναι μεγάλη. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στην επιστολή πρόσκλησης προς τους «27», όπου επισημαίνει ότι «πρέπει να δράσουμε κατεπειγόντως. Ειδικότερα, πρέπει να εντατικοποιήσουμε επιτακτικά τις τρεις γραμμές δράσης μας: μείωση της ζήτησης, διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού και συγκράτηση των τιμών».

Σκέψεις για νέα επιδότηση στην αντλία

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση έχει το βλέμμα της και στην διακύμανση των τιμών του πετρελαίου που έχει άμεση επίπτωση στην τιμή του πετρελαίου κίνησης. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, παραμένει στο τραπέζι το ενδεχόμενο νέας επιδότησης στην αντλία, όμως οι αποφάσεις δεν πρέπει να αναμένονται άμεσα και σίγουρα όχι εντός του Οκτωβρίου. Οι όποιες κινήσεις της κυβέρνησης θα εξαρτηθούν από το αν η υψηλή τιμή του ντίζελ θα αποκτήσει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά και περιμένουν να δουν πως θα κινηθεί η διεθνής αγορά του αργού πετρελαίου τις επόμενες εβδομάδες. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ