Τι αλλάζει με το φορολογικό νομοσχέδιο -Ποια είναι η επιθετική πολιτική μείωσης φόρων

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης / Φωτογραφία: EUROKINISSI / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Η θετική πορεία των εσόδων και η «ασφαλής πρόβλεψη» του Κυριάκου Μητσοτάκη για συμφωνία μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021, οδηγούν την κυβέρνηση στην υλοποίηση μιας επιθετικής πολιτικής μείωσης των φόρων, σε συνδυασμό με παροχές για την μεσαία τάξη και τα χαμηλά εισοδήματα.

Μιλώντας στον Economist, ο Πρωθυπουργός, για πρώτη φορά, εμφανίστηκε δημοσίως τόσο βέβαιος για επιτυχή κατάληξη στις συζητήσεις με τους εταίρους για την μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, η επιβράβευση των αγορών, με την μείωση του κόστους δανεισμού και το καλή πορεία της αξιολόγησης των θεσμών, δίνουν το περιθώριο στον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσει σε μια σειρά μέτρων ελάφρυνσης από την υψηλή φορολογία.

Η ανακοίνωση της αναστολής του ΦΠΑ για τα επόμενα τρία χρόνια σε όλες τις οικοδομικές άδειες από την 1η Ιανουαρίου 2006 υπολογίζεται ότι αφορά 80 έως 120 χιλιάδες σπίτια, που δεν έχουν μεταβιβαστεί τα τελευταία 14 χρόνια, και βέβαια, όλες τις νέες οικοδομές.

Για την τόνωση της αγοράς ακινήτων και την αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας έχουν ήδη ανακοινωθεί, η αναστολή του φόρου υπεραξίας των ακινήτων και η μείωση φόρου κατά 40% στις εργασίες ενεργειακής και αισθητικής αναβάθμισης των υφιστάμενων κτιρίων. Επίσης αναμένεται η αλλαγή των αντικειμενικών αξιών, όπου θα προκύψουν μειώσεις, ενώ, έχει προηγηθεί η μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Τι περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο

Στο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Φεβρουαρίου, θα περιλαμβάνονται και οι υπόλοιπες φορολογικές μειώσεις, τις οποίες έχει ήδη εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός.

  • Μείωση του φόρου επιχειρήσεων από 28% στο 24%.
  • Μείωση του φόρου μερισμάτων από 10% σε 5%.
  • Διατήρηση του αφορολόγητου και μείωση του συντελεστή για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9%, από 22% που είναι σήμερα.
  • Παρέχεται πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ ανά παιδί.
  • Ο φόρος στα νέα αγροτικά σχήματα θα είναι στο 10%.
  • Επίσης υπάρχουν μια σειρά από μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2020 με στόχο την ενίσχυση κοινωνικών ομάδων.
  • Θα δοθεί επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί, με εξαίρεση όσους ανήκουν σε πολύ υψηλή εισοδηματική κατηγορία.
  • Διατηρείται το έκτακτο επίδομα των συνταξιούχων. Θα καταβληθεί στο τέλος του 2020.
  • Από την 1η Ιουλίου του 2020 ξεκινά η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες, έως και το 2023. Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν μειωθεί κατά 1 περίπου μονάδα. Θα προβλέπεται μόνο για εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.

Ο Πρωθυπουργός, στην χθεσινή ομιλία του, περιέγραψε το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής, το οποίο «θα ανακουφίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τη βαριά φορολογία χωρίς να διαταράσσει την ανάγκη για δημοσιονομική πειθαρχία».

Ως προϋπόθεση για την θετική πορεία της οικονομίας και την περαιτέρω ενίσχυση της κοινωνίας, ο κ. Μητσοτάκης, έθεσε την ενίσχυση της ανάπτυξης. «Νέες επενδύσεις και καινούργιες δουλειές. Γιατί δεν μπορεί να υπάρξει ευημερούσα μεσαία τάξη σε ένα σύνολο που θα ζει με επιδόματα από έναν πλούτο που διαρκώς θα συρρικνώνεται», όπως σημείωσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ