Φορείς για τη συνεπιμέλεια: Ικανοποίηση, γκρίνιες και αιτήματα για αλλαγές - iefimerida.gr

Φορείς για τη συνεπιμέλεια: Ικανοποίηση, γκρίνιες και αιτήματα για αλλαγές

Αιθουσα της Βουλής
Η συζήτηση στην Επιτροπή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης / Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή αναφορικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη συνεπιμέλεια, με τις τοποθετήσεις φορέων και οργανώσεων.

Όπως και στην επί της αρχής συζήτηση των ρυθμίσεων, έτσι και σε αυτή των φορέων υπήρξε ικανοποίηση, γκρίνιες και αιτήματα για αλλαγές πριν το νομοσχέδιο πάρει το δρόμο της ψήφισης στην Ολομέλεια της Βουλής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι αντιδράσεις για το νομοσχέδιο

«Κατανοούμε ότι η χώρα πρέπει να εναρμονιστεί με το ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης και είναι γεγονός αυταπόδεικτο ότι η κοινή ανατροφή του παιδιού αποτελεί σημαντικό στοιχείο της ομαλής ψυχοσυναισθηματικής εξέλιξής του. Πρέπει όμως να υπάρχει σε περιπτώσεις έντονων διενέξεων των γονέων παρέμβαση κάποιας αρμόδιας δημόσιας υπηρεσίας», είπε η Όλγα Βερικάκη, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου κοινωνικών λειτουργών, με την πρόεδρο του σωματείου γυναικείων δικαιωμάτων το «Μοβ», Αναστασία Κολιομύτη να προσθέτει σε επιθετικό τόνο: «Το νομοσχέδιο προωθεί την υποχρεωτική συνεπιμέλεια και αγνόησε επιδεικτικά τις εκκλήσεις των γυναικείων οργανώσεων για διάλογο. Είναι έμφυλη διάκριση σε βάρος των γυναικών, σε μια χώρα που έρχεται τελευταία στην ΕΕ σε θέματα ισότητας και ενασχόλησης των πατέρων με τα παιδιά τους».

«Το νομοσχέδιο δεν βοηθά το παιδί! Πώς μπορεί να το κάνει όταν ο πυρήνας του νομοσχεδίου ενισχύει την άποψη ότι η προσπάθεια των γονέων να ενισχύσουν τις σχέσεις τους με το παιδί είναι ατομική υπόθεση;», αναρωτήθηκε η Χριστίνα Σκαλούμπακα της Ομοσπονδίας γυναικών Ελλάδας, με τον Συνήγορο του Πολίτη, Ανδρέα Ποττάκη να επισημαίνει: «Πρόκειται για ρυθμίσεις θεμελιώδους σημασίας, που θα επηρεάσουν τις συνθήκες ζωής γονέων και παιδιών! Θα περίμενα από το υπουργείο να καταθέσει πιο καθαρό νομοσχέδιο και να εκφράζει τη βασική βούληση συντάκτη! Λείπει όμως ή δεν διατυπώνεται όπως θα περίμενα».

«Διαπιστώνουμε ότι έχουν ενσωματωθεί αρκετές από τις προτάσεις μας. δεν υιοθετήθηκε όμως αυτή για την άσκηση της κακής γονικής μέριμνας. Προτείναμε και υιοθετήθηκε ο χρόνος ισχύος της επιμέλειας, να παρατείνεται αυτοδικαίως αν κάποιος από τους δύο γονείς δεν επιθυμεί τη επιμέλεια. Διαφωνούμε όμως στη διαμεσολάβηση καθώς δεν υπάρχει κριτήρια ή εξειδίκευση για την παρουσία του», σημείωσε ο Παντελής Μποροδήμος, ΓΓ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

«Το νομοσχέδιο θα αλλάξει την κοινωνία προς το καλύτερο»

«Το νομοσχέδιο θα αλλάξει την κοινωνία προς το καλύτερο! Καθιερώνει τον κανόνα της ισότιμης συμμετοχής των γονέων. Είναι τεράστιας σημασίας το νομοσχέδιο, καθώς μέχρι σήμερα, η επιμέλεια ήταν υποχρεωτικά για τον έναν γονέα», Αναστάσιος Βαλτούδης της εθνική σχολή δικαστών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Παρότι και στο νόμο προβλέπεται δυνατότητα συνεπίμελειας, ελάχιστες φορές γινόταν δεκτό στα δικαστήρια! Έχουμε καταρχάς θετική προσέγγιση, έχουμε όμως και ουσιώδεις παρατηρήσεις», σημείωσε ο Δημήτρης Δημητρουλόπουλος, εκπρόσωπος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, ενώ η Κατερίνα Τρίμη της Εθνικής Επιτροπής για τα δικαιώματα του ανθρώπου πρόσθεσε: « το νομοσχέδιο προκάλεσε εύλογα αντιδράσεις από την επιστημονική κοινότητα αναφορικά με την ουσία του και την εφαρμογή του τα προβλήματα που θα προκαλέσει. Υπάρχει Ανάγκη της προστασίας βέλτιστου πραγματικού συμφέροντος παιδιών με έμφασή στη λειτουργική επικοινωνία με το παιδί».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ