Φώφη Γεννηματά: Ένωσε όλο το ΚΙΝΑΛ στο τελευταίο «αντίο» -Η επόμενη ημέρα για την ηγεσία - iefimerida.gr

Φώφη Γεννηματά: Ένωσε όλο το ΚΙΝΑΛ στο τελευταίο «αντίο» -Η επόμενη ημέρα για την ηγεσία

Πολιτική και πολιτειακή ηγεσία πάνω από το φέρετρο της Φώφης Γεννηματά
Φώφη Γεννηματά: Ένωσε όλο το ΚΙΝΑΛ στο τελευταίο «αντίο»
ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΣΧΟΒΑΣ
Αγγελος Μόσχοβας

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος αποχαιρέτησε με συγκίνηση τη Φώφη Γεννηματά, η οποία ετάφη χθες στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών, στον τάφο των γονιών της, Γιώργου και Κάκιας Γεννηματά.

Η οικογένεια της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, τα τρία της παιδιά, ο σύζυγός της, η αδελφή της και η ανιψιά της, συνεργάτες της όπως ο Μανώλης Οθωνας, ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ο Νίκος Βοσδογάνης, φίλοι, ηγετικά στελέχη της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης μαζί με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας βρέθηκαν στη Μητρόπολη Αθηνών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο σύζυγος της Φώφης Γεννηματά, Ανδρέας Τσούνης, με τα παιδιά / Φωτογραφία: Intimenews/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ
Ο σύζυγος της Φώφης Γεννηματά, Ανδρέας Τσούνης, με τα παιδιά / Φωτογραφία: Intimenews/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ

Οι επικήδειοι εκφωνήθηκαν από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, τον γραμματέα του ΚΙΝΑΛ Μανώλη Χριστοδουλάκη και τα παιδιά της, Γιώργο, Κατερίνα και Αιμιλία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκύβει και φιλά το φέρετρο της Φώφης Γεννηματά
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκύβει και φιλά το φέρετρο της Φώφης Γεννηματά

Χιλιάδες κόσμου ακολούθησαν την πομπή προς το Α' Νεκροταφείο Αθηνών και αποχαιρέτησαν τη Φώφη Γεννηματά με ένα λουλούδι και ένα ζεστό χειροκρότημα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι εικόνες που εκτυλίχθηκαν τόσο στη Μητρόπολη όσο και στην πομπή και στην ταφή της συγκίνησαν το πανελλήνιο.

Το ύστατο «αντίο» είπαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύζυγό του, Μαρέβα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο γενικός γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, η Νίκη Κεραμέως, ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Ακόμη, ο Βαρδής και η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, η Γιάννα Αγγελοπούλου, ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, η Ντόρα Μπακογιάννη με τα παιδιά της, Κώστα και Αλεξία, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Παναγιώτης Φασούλας, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Γιώργος Νταλάρας με τη σύζυγό του, Αννα, και πολλοί ακόμη.

Ο σύζυγος της Φώφης Γεννηματά, Ανδρέας Τσώνης, με τα παιδιά / Φωτογραφία: Intimenews/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ
Ο σύζυγος της Φώφης Γεννηματά, Ανδρέας Τσώνης, με τα παιδιά / Φωτογραφία: Intimenews/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λίγες ώρες μετά το τελευταίο «αντίο» στη Φώφη Γεννηματά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στα social media, ενημέρωσε ότι μέσα στο επόμενο έτος θα καθιερωθεί ένα ειδικό πρόγραμμα με δωρεάν πρόσβαση για όλες τις γυναίκες 50-69 ετών σε προσυμπτωματικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού. Η ενημέρωση των ραντεβού θα γίνεται αυτόματα με ηλεκτρονικό μήνυμα.

Η Φώφη Γεννηματά, όμως, ένωσε και όλες τις «φυλές» του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ.

Στη Μητρόπολη παρευρέθησαν όλοι οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, οι βουλευτές και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, οι πρώην πρωθυπουργοί Γιώργος Παπανδρέου και Κώστας Σημίτης, με τη σύζυγό του Δάφνη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Απόστολος Κακλαμάνης, ο Κώστας Γείτονας, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο Θανάσης Τσούρας, ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος κ.ά.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου συλλυπείται την οικογένεια της Φώφης Γεννηματά
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου συλλυπείται την οικογένεια της Φώφης Γεννηματά
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οπως σχολίαζε κομματικό στέλεχος, «για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον 10 χρόνια ξαναμπήκε το συναίσθημα στην πολιτική, κρίνοντας από τη στάση του πρωθυπουργού, των αρχηγών των κομμάτων, πολιτικών φίλων και αντιπάλων και απλού κόσμου.

Τι θα γίνει με τις εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ

Τα επόμενα 24ωρα, τα επιτελεία των 6 υποψηφίων θα αρχίζουν σταδιακά να ανασυντάσσονται ενόψει των εσωκομματικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες για τις 5 και 12 Δεκεμβρίου. Ενα ερώτημα που συζητείται είναι εάν υπάρχει θέμα αναβολής τους.

Οι τεχνικές παράμετροι

Ως προς το τεχνικό σκέλος, υπάρχουν κάποιες ανησυχίες, καθώς η εταιρεία που έχει αναλάβει την τεχνική διεκπεραίωση της διαδικασίας είχε δώσει προθεσμία για ορισμό εφορευτικών επιτροπών μέχρι την Κυριακή, ώστε να είναι συνεπής στους χρόνους.

Υπενθυμίζεται ότι στόχος του ΚΙΝΑΛ είναι να στηθεί μία κάλπη τουλάχιστον σε κάθε καποδιστριακό δήμο, κάτι που σημαίνει ότι θα απαιτηθούν περίπου 900-1.000 κάλπες, περίπου 1.800-2.000 άτομα που πρέπει να εκπαιδευτούν στη χρήση tablets και καταμέτρησης ψήφων. Η απώλεια της Φώφης Γεννηματά, όπως ήταν φυσικό, πάγωσε τις διαδικασίες. Ωστόσο, εκτιμάται ότι τελικά θα βρεθεί μια λύση με την εμπειρία που έχει αποκτηθεί από το 2017 και θα ξεπεραστεί η όποια δυσκολία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ενδεχόμενο αναβολής με πολιτικά κριτήρια, λόγω της απώλειας Γεννηματά, είναι το επόμενο ζήτημα. Το βέβαιο είναι ότι το 40ήμερο μνημόσυνο της Φώφης Γεννηματά θα τελεστεί την Κυριακή 28 Νοεμβρίου, μία εβδομάδα πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών της 5ης Δεκεμβρίου.

Επιτελείο Παπανδρέου: Καμία αναβολή

Η πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου θεωρητικά δεν έχει συζητήσει τίποτε αυτές τις ημέρες για τη διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού, έπειτα από ρητή εντολή του ίδιου του πρώην πρωθυπουργού. «Οποιος ανοίγει τέτοια μέρα τέτοια συζήτηση, ας πορευτεί με τις σκοπιμότητές του» έλεγε χαρακτηριστικά συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου, παραπέμποντας τις σχετικές συζητήσεις από σήμερα το απόγευμα και μετά.

Ωστόσο, στο επιτελείο του δεν υπάρχει δίλημμα πλέον, παρά το γεγονός ότι αρχικά υπήρξαν και δεύτερες σκέψεις: Καμία αναβολή των εκλογών. Οπως σημειώνουν άλλωστε, και η ίδια η Φώφη Γεννηματά το είχε διαμηνύσει μιλώντας σε συνεργάτες της: «Πάμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, να τελειώνουμε με τις διαδικασίες και να κερδίσουμε. Με διαφάνεια και δημοκρατικές διαδικασίες», είχε πει στις 10 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, είναι προφανές ότι οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού συνυπολογίζουν και το momentum, με τη δυναμική ευαισθητοποίησης που εκτιμούν ότι δημιουργήθηκε με την ανακοίνωση καθόδου του Γιώργου Παπανδρέου, πριν από μία εβδομάδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιτελείο Λοβέρδου: Οχι σε αναβολή

Καθαρό «όχι» σε οποιοδήποτε σενάριο αναβολής λέει και η πλευρά του Ανδρέα Λοβέρδου. «Καμία αναβολή. Τα κόμματα είναι ζωντανοί οργανισμοί, τώρα είναι ακόμη πιο πιεστικό να εκλεγεί νέα ηγεσία», λένε συνεργάτες του βουλευτή και υποψήφιου για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής.

Εκλογή ή όχι νέου προέδρου της ΚΟ;

Το δεύτερο ζήτημα που ανακύπτει είναι η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του κόμματος και αν πρέπει να εκλεγεί νέος πρόεδρος της ΚΟ. Ο κανονισμός της Βουλής δεν αναφέρει κάτι σχετικό για τα κόμματα, παρά μόνο για τον πρωθυπουργό, ο οποίος πρέπει να αναπληρωθεί με εκλογή από την ΚΟ του κόμματός του, όπως είχε συμβεί το 1996 με τη δήλωση αδυναμίας του Ανδρέα Παπανδρέου από το «Ωνάσειο» να ασκήσει τα καθήκοντά του και τη «μάχη» Σημίτη-Τσοχατζόπουλου-Αρσένη-Χαραλαμπόπουλου σε ψηφοφορία στην κοινοβουλευτική ομάδα, με νικητή τον Κώστα Σημίτη, ο οποίος ανέλαβε και πρωθυπουργός.

Στην περίπτωση του ΚΙΝΑΛ σήμερα, η εκλογή ή όχι νέου επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας είναι καθαρά θέμα απόφασης του κόμματος. Αυτή τη στιγμή, ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας λογίζει ως αντικαταστάτη της Φώφης Γεννηματά τον πρώτο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, που είναι ο Κώστας Σκανδαλίδης, και ακολούθως τον δεύτερο, που είναι ο Μιχάλης Κατρίνης.

Επιτελείο Λοβέρδου: Όχι σε εκλογή νέου προέδρου ΚΟ, τη Φώφη αντικαθιστούν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι

Ως εκ τούτου, το επιτελείο Λοβέρδου εκτιμά πως δεν υπάρχει κανένα θεσμικό κενό, μέχρι την εκλογή νέου προέδρου. «Καμία εκλογή προέδρου δεν είναι απαραίτητη για τις επόμενες 40 ημέρες. Να γίνει ό,τι προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής» τονίζουν, και εξηγούν ότι οι ορισθέντες από την ίδια τη Φώφη Γεννηματά κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, Κώστας Σκανδαλίδης και Μιχάλης Κατρίνης, αντικαθιστούν την πρόεδρο στη Βουλή, ακόμη και σε συζητήσεις σε επίπεδο αρχηγών, όπως συμβαίνει και στο κόμμα με τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, Μανώλη Χριστοδουλάκη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Να τηρηθεί το καταστατικό και η πρόνοια Γεννηματά που όρισε τους δύο κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους» σημειώνουν συνεργάτες του Α. Λοβέρδου, και προσθέτουν: «Οποιος θεωρεί ότι δεν του αρέσει ο κανονισμός της Βουλής ή ότι δεν του κάνουν οι κ.κ. Σκανδαλίδης και Κατρίνης να βγει και να το πει ανοικτά, να το τεκμηριώσει και να αναλάβει την ευθύνη».

Επιτελείο Παπανδρέου: Ο γραμματέας της Κ.Ο. είναι αρμόδιος

Στο επιτελείο Παπανδρέου συμφωνούν ότι δεν παρίσταται ανάγκη εκλογής νέου προέδρου της ΚΟ για το διάστημα μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, έχουν διαφορετική ανάγνωση ως προς το ποιος εκπροσωπεί την εκλιπούσα Φώφη Γεννηματά στη Βουλή.

«Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι αυτός που έχει ρόλο για τα τεκταινόμενα. Είναι το μοναδικό εκλεγμένο όργανο» λένε συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, προσθέτοντας ότι οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι διορίζονται και αλλάζουν (όπως συνέβη τον περασμένο Ιανουάριο, με την αντικατάσταση Λοβέρδου από τον Κατρίνη με απόφαση Γεννηματά) και επί της ουσίας λειτουργούν ως «εκπρόσωποι Τύπου» του κόμματος στις συνεδριάσεις.

Κατά το επιτελείο Παπανδρέου, ο γραμματέας της ΚΟ στη Βουλή είναι ισοδύναμος με τον γραμματέα της ΚΕ του ΚΙΝΑΛ στο κόμμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνουν, επίσης, ότι ο Βασίλης Κεγκέρογλου είχε εκλεγεί γραμματέας της ΚΟ σε «νεκρό πολιτικά χρόνο» από όλους τους βουλευτές, ως εκ τούτου δεν μπορεί να θεωρηθεί «φιλοπαπανδρεϊκός». Εφόσον τεθεί θέμα από βουλευτές, ο Βασίλης Κεγκέρογλου μπορεί να συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα για να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις.

Στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη ξεκαθαρίζουν: «Είναι ημέρες πένθους, δεν συζητούμε τίποτα λίγες ώρες μετά την κηδεία της Φώφης Γεννηματά».

Από την πλευρά του Χάρη Καστανίδη δεν σχολιάζουν τα περί αναβολής, ενώ ως προς το θέμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας φαίνεται να προκρίνεται τόσο θεσμικά όσο και ηθικά, έναντι της επιλογής Γεννηματά, η πρόβλεψη του καταστατικού για εκπροσώπηση από τον α' κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο.

Στο επιτελείο του Παύλου Γερουλάνου αποφεύγουν να μπουν σε σχετικές συζητήσεις. Εργάζονται με το χρονοδιάγραμμα που έχει εκπονηθεί για εκλογές στις 5 Δεκεμβρίου, ενώ ως προς το κοινοβουλευτικό, δεδομένου ότι ο ίδιος δεν είναι βουλευτής, δεν παίρνουν θέση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεργάτες του Παύλου Χρηστίδη σημειώνουν ότι ο ίδιος, τις τελευταίες ημέρες συγκλονισμένος από τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά, δεν έχει κάνει οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά, ωστόσο σημείωναν ότι «τάσσεται σταθερά υπέρ των καθαρών λύσεων που εγγυώνται και διασφαλίζουν την ενότητα της παράταξης, την οποία έχει τόση ανάγκη».

«Δεν νοείται να διχαστούμε ξανά με τεχνικά και διαδικαστικά ζητήματα. Πρέπει σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα να στείλει σαφές μήνυμα ενότητας. Οποια απόφαση ληφθεί, να τελειώσει σε ένα τέταρτο. Εχουμε μπροστά μας ενάμιση μήνα, δεν πρέπει να εμφανιστούμε διχασμένοι οι βουλευτές. Είναι ιστορική η στιγμή. Ισως αυτή να είναι και η παρακαταθήκη της ίδιας της Γεννηματά» έλεγε βουλευτής του ΚΙΝΑΛ στο iefimerida.gr.

Υπενθυμίζεται ότι βουλευτές είναι τρεις από τους έξι υποψηφίους: ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Χάρης Καστανίδης.

Τη Δευτέρα ή την Τρίτη θα ορκιστεί βουλευτής η Τόνια Αντωνίου, στη θέση της Φώφης Γεννηματά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ