Για τις επερχόμενες εκλογές, το κόμμα Σαμαρά και τις μετεκλογικές συνεργασίες μίλησε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, τονίζοντας πως η «αυτοδυναμία είναι στόχος απολύτως επιδιώξιμος».
Ο Γιώργος Φλωρίδης παραχώρησε συνέντευξη στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Απέναντι Μικρόφωνα» με τους Βασίλη Σκουρή και Σωτήρη Ξενάκη.
Φλωρίδης: «Η αυτοδυναμία είναι στόχος απολύτως επιδιώξιμος -Κυβερνητική εναλλακτική δεν υπάρχει»
«Ο κόσμος ψηφίζει ταυτόχρονα πρωθυπουργό, βουλευτές και κυβέρνηση. Κατά την εκτίμησή μου, είναι σαφές ότι η αυτοδυναμία είναι στόχος απολύτως επιδιώξιμος. Τα πράγματα θα πάρουν τον δρόμο τους, όλες οι μετρήσεις δείχνουν ότι ο κόσμος θέλει η Ελλάδα να κυβερνηθεί, και μέχρι τώρα κυβερνητική εναλλακτική δεν υπάρχει, όπως είναι αποτυπωμένοι οι συσχετισμοί. Τα πράγματα θα ακολουθήσουν τον συνταγματικό δρόμο, που είναι και ο σωστός. Τα πράγματα δείχνουν αδιαμφισβήτητη νίκη της ΝΔ και ο κόσμος ψηφίζει ενιαία» τόνισε ο κ. Φλωρίδης.
Σε ερώτηση σχετικά με το αν η Νέα Δημοκρατία θα συμμετείχε σε κυβέρνηση χωρίς πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Γιώργος Φλωρίδης απάντησε αναφερόμενος στην αντιπολίτευση: «Αφού δεν μπορούμε να νικήσουμε τον Μητσοτάκη, τώρα διακινούνται τέτοια σενάρια».
Φλωρίδης: Σαμαρά ακούμε, Σαμαρά δεν βλέπουμε
Αναφορικά με το ενδεχόμενο ίδρυσης κόμματος από τον Αντώνη Σαμαρά, το οποίο θα κινούνταν δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας, σχολίασε:
«Σαμαρά ακούμε, Σαμαρά δεν βλέπουμε. Μέσα σε αυτό το σενάριο να βρούμε κάποιον να νικήσει ή να κάνει ζημιά στον Μητσοτάκη, τώρα εμφανίζεται ο Σαμαράς. Τέτοιο κόμμα, να κάνω ζημιά σε κάποιον, δεν έχει υπάρξει στην Eλληνική Iστορία. Μέχρι στιγμής, φουσκώνει ένα υποτιθέμενο κόμμα, με στρατηγικό στόχο να κάνει ζημιά στον Μητσοτάκη. Ποια θα είναι η προσφορά του δεν ξέρω. Από την εμπειρία μου, εκτιμώ ότι το πιθανό κόμμα Σαμαρά πρέπει να συναντά δυσκολίες στην εύρεση στελεχών και ψηφοφόρων. Συχνά, φουσκώνει κάτι πριν εμφανιστεί και προσγειώνεται στην πραγματικότητα όταν εμφανιστεί».
Συμπλήρωσε, ακόμη, «οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2027, δεν ξέρω τι και πώς θα εμφανιστεί».
Ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι πίσω από τον Αντώνη Σαμαρά βρίσκονται συγκεκριμένα συμφέροντα, απάντησε: «Προτιμώ να κρίνω πολιτικά, δεν είμαι υπέρ της συνωμοτικής ανάγνωσης της Ιστορίας. Ο κόσμος μπορεί να κρίνει. Μέχρι στιγμής, όλα είναι στο επίπεδο μιας θεωρητικής συζήτησης».
Στη συνέχεια ο υπουργός αναφέρθηκε και στην εικόνα της αντιπολίτευσης, σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στη Βουλή και την πορεία της ΕΛΑΣ, σημειώνοντας:
«Βλέπω μια Βουλή όπου προσέρχεται η κυβέρνηση, και αν εξαιρέσουμε το ΠΑΣΟΚ, δεν υπάρχει δομημένη κατάσταση να συνομιλήσει. Είναι πρωτοφανές στη Μεταπολίτευση και δεν είναι καλό για τη Δημοκρατία. Έχουμε μια αξιωματική αντιπολίτευση εκτός Βουλής. Σε σχέση με τον κ. Τσίπρα, αυτός λέει ότι κυβέρνησε, επανέρχεται και διεκδικεί τον στόχο να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση και μετά κυβέρνηση. Υπάρχει ένας στόχος».
Φλωρίδης: «Εκτός λογικής κάθε συζήτηση για μετεκλογικές συνεργασίες»
Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία, ο υπουργός ξεκαθάρισε:
«Αφού η ΝΔ έχει σαφή στόχο την αυτοδυναμία και μπορεί να επιτευχθεί, κάθε τέτοια συζήτηση είναι εκτός λογικής. Τον στόχο της αυτοδυναμίας θα τον πετύχει. Ο πρωθυπουργός λέει μία εκλογή και μόνο, για να πάρει την αυτοδυναμία και να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος με εκλογές».
Παράλληλα, υπενθύμισε το προηγούμενο των εκλογών του 2023, όταν χρειάστηκε να στηθούν δεύτερες κάλπες λόγω του εκλογικού νόμου, με αποτέλεσμα η Νέα Δημοκρατία να εξασφαλίσει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
«Τότε, λόγω του εκλογικού νόμου, δεν μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση και η ΝΔ πήρε πανηγυρικά την αυτοδυναμία. Αν τα πράγματα δείχνουν πως πρέπει να πάμε σε δεύτερες εκλογές, θα πάμε σε δεύτερες εκλογές», σημείωσε.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης υπογράμμισε:
«Η ΝΔ είναι μια ευρεία πολιτική και κοινωνική συμμαχία, υπό τον κ. Μητσοτάκη, στο Κέντρο, Κεντροδεξιά και τη Δεξιά. Αυτό αποτυπώνεται και στο κυβερνητικό σχήμα».
Τέλος, αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να είναι εκ νέου υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, λέγοντας: «Μέχρι τώρα, έχω δηλώσει 5 φορές το λιγότερο ότι δεν θέλω να είμαι υποψήφιος. Αντιλαμβάνομαι, όμως, ότι είναι κρίσιμες οι εκλογές, από τις κρισιμότερες για την πολιτική σταθερότητα και τη συνέχεια της προόδου στη χώρα. Θα κάνω μια στάθμιση όταν έρθει ο καιρός».