Φλωρίδης για Άγνωστο Στρατιώτη: Η τροπολογία είναι μία κίνηση για να προστατευθεί το υπέρτατο εθνικό μνημείο - iefimerida.gr

Φλωρίδης για Άγνωστο Στρατιώτη: Η τροπολογία είναι μία κίνηση για να προστατευθεί το υπέρτατο εθνικό μνημείο

Γιώργος Φλωρίδης
Γιώργος Φλωρίδης / Φωτογραφία: Intimenews / Βλασσοπούλου Ισμήνη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την τροπολογία για την προστασία του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη υπεραμύνθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλώρίδης.

«Η κίνηση που κάνει η κυβέρνηση είναι πρωτίστως ενωτική, μια κίνηση να προστατευθεί το υπέρτατο εθνικό μνημείο. Τιμούμε τον ανθό του ελληνικού λαού που σε διαφορετικές χρονικές περιόδους έπεσε για να υπάρξει αυτή η πατρίδα. Δεν μπορεί να διανοηθεί κανένας ότι ένα τέτοιο μνημείο μπορεί να διχάζει όπως επιχειρούν κάποιοι σήμερα. Συζητάμε διχαστικά πάνω στο εθνικό μας μνημείο, εάν πρέπει να είναι προστατευμένο», δήλωσε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απαντώντας στους ισχυρισμούς περί καταστρατήγησης του δικαιώματος του συνέρχεσθαι, ο κ. Φλωρίδης είπε: «Είναι ένα μνημείο που το έθνος μας τιμά τους νεκρούς του. Από εκεί και πέρα ποιος απαγορεύει σε οποιονδήποτε στα χιλιάδες σημεία που έχει η Αττική, όλη η Ελλάδα για να γίνονται συναθροίσεις να μην τις κάνουν. Ποιος το απαγορεύει. Απλώς λέμε ότι έχουμε μια υποχρέωση ως έθνος, σεβόμενοι τη μνήμη των αγώνων αυτού του λαού, να προστατεύουμε αυτό το μνημείο. Τι απαγορεύει, απαγορεύει ας πούμε 10 μέτρα πιο κάτω;».

Απαντώντας στο γιατί η κυβέρνηση προχωρά στην ψήφιση του μέτρου τη συγκεκριμένη χρονική, όπως σημείωσε η παρουσιάστρια Κατερίνα Δούκα μετά την απεργία του Πάνου Ρούτσι και τα ονόματα των θυμάτων των Τεμπών που είναι γραμμένα εκεί, ο κ. Φλωρίδης είπε: «Όλα αυτά τελείωσαν οικειοθελώς. Δεν πήγε να κανένας να ασκήσει βία εκεί. Όλα αυτά που έχουν δημιουργηθεί οδηγούν σε ένα χρονικό σημείο. Όταν πάνε να λύσουμε ένα πρόβλημα το οποίο χρονίζει κάποια στιγμή το λύνουμε.(…) Είναι κάποια που ωριμάζουν κάποια πράγματα, δεν γίνεται σε αντιπαράθεση με κανέναν».

Χρησιμοποίησαν τον Ρούτσι για να μην γίνει ποτέ η δίκη

Αναφορικά με την Δικαιοσύνη και την υπόθεση Ρούτσι, ο κ. Φλωρίδης ανέφερε: «Εδώ, είχαμε το παράδοξο ότι ξεκίνησε μια απεργία πείνας, η πιο ακραία μορφή διαμαρτυρίας, χωρίς να προηγηθεί αίτημα. Το αίτημα μετά πήγε στις δικαστικές αρχές».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι ξεκίνησε ένας «εκβιασμός στη δικαιοσύνη επειδή είχε κλείσει η ανάκριση. Δεν ήθελαν να κλείσει η ανάκριση για να μην γίνει ποτέ η δίκη, για να γίνει ένας χαλασμός στην κοινωνία. Αυτή ήταν η επιδίωξη αυτών που χρησιμοποιούσαν αυτόν τον άνθρωπο». Ερωτηθείς ποιοι ήταν αυτοί οι άνθρωποι, ο κ. Φλωρίδης ανέφερε ως πρωταγωνίστρια την Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Όπως εξήγησε, «η Δικαιοσύνη προσπάθησε να βρει λύση στο πρώτο αίτημα για εκταφή για να διαπιστωθεί εάν η σορός είναι του παιδιού του ανθρώπου αυτού. Στη συνέχεια, αναζητούσε τρόπους χωρίς να ανοίξει ξανά η ανάκριση να δώσει λύση στο αίτημα εκείνο. Βρήκε τη λύση Εντωμεταξύ είχαμε μια πίεση τι κάνει η Δικαιοσύνη, είναι δυνατόν να λειτουργεί με όρους εκβιαστικούς;».

Αναφορικά για τον χώρο που θα διεξαχθεί η δίκη για το δυστύχημα των Τεμπών, ο κ. Φλώρίδης είπε: «Τέτοιος χώρος δεν υπάρχει ούτε καν στην Αθήνα. Ξεκινήσαμε στη Λάρισα από το μηδέν. Ξεκινήσαμε νωρίς γιατί ξέραμε ότι αν το αφήσουμε τελευταία στιγμή θα έρθει η ώρα να ξεκινήσει η δίκη και δεν θα είχαμε χώρο, όπως συνέβαινε παλαιότερα και εδώ πολλές δίκες δεν μπορούσαν να ξεκινήσουν. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου είχε εντοπίσει τη κτίριο μαζί τις δικαστικές αρχές και την αστυνομία, ξεκινήσαμε μια διαδικασία ανακαίνισης και αναμόρφωσης του κτιρίου. Στην κύρια αίθουσα είναι οι δικαστές, οι κατηγορούμενοι και περίπου 250 δικηγόροι. Δίπλα είναι η αίθουσα των δημοσιογράφων, για την αστυνομία, η αίθουσα που διασκέπτονται οι δικαστές, χώροι για τους δικηγόρους εκτός της κύριας αίθουσας, χώροι που μπορεί το κοινό να παρακολουθεί. Έχει πλήρη ηλεκτρονικό εξοπλισμό, για να γίνει απαιτήθηκαν χώρος και χρήματα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ