Τις εξελίξεις στην Ιατροδικαστική Υπηρεσίας της Πάτρας, μετά την ομολογία της Ειρήνης Μουρτζούκου ότι δολοφόνησε τέσσερα βρέφη σχολίασε ο Γιώργος Φλωρίδης.
«Κοιτώντας αυτή την κατάσταση, όχι στην Πάτρα, αλλά συνολικά το πώς είχε εξελιχθεί η Ιατροδικαστική υπηρεσία της χώρας, μόνο υπηρεσία δεν ήταν. Και δεν ήταν υπηρεσία με την έννοια ότι ενώ υπάγεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν είχε καμία δομή δική του για να τις εποπτεύει. Δηλαδή, στο υπουργείο δεν υπήρχε Γενική Διεύθυνση αρμόδια για τις ιατροδικαστικές. Ήταν δυστυχώς, απολύτως ανεξέλεγκτη. Ο καθένας ήταν μια μονάδα οπουδήποτε, χωρίς καμία εποπτεία, χωρίς καμία διοίκηση, χωρίς καμία περιφερειακή διεύθυνση, χωρίς τίποτα», είπε αρχικά ο Υπουργός Δικαιοσύνης στο «Πρώτο Πρόγραμμα» και συμπλήρωσε:
«Εμείς λοιπόν, φτιάξαμε ένα νόμο ο οποίος ήδη εφαρμόζεται. Οργανώσαμε Γενική Διεύθυνση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Περιφερειακές Διευθύνσεις και τοπικές Διευθύνσεις. Άρα, αυτό το σύστημα μπήκε στον έλεγχο (…). Τώρα η τελευταία εξέλιξη οδήγησε στο να αναστείλουμε συνολικά τη λειτουργία της Πάτρας (…). Και θα διεξαχθεί η έρευνα που διέταξε ο εισαγγελέας Εφετών της Πάτρας για να δούμε τυχόν ποινικές ευθύνες. Άρα, ανεστάλη όλη η λειτουργία σε μια υπηρεσία που δεν είχε πια δυνατότητες να προσφέρει. Επομένως, τώρα πρέπει να την ανασυγκροτήσουμε από την αρχή και για να μπορέσει αυτή η υπηρεσία γρήγορα να λειτουργήσει. Δεν μπορεί η Πάτρα να μένει χωρίς ιατροδικαστική υπηρεσία. Είμαστε σε διαδικασία συνολικής αναδιάρθρωσης αυτής της υπηρεσίας που προσέξτε, είναι πολύ απαραίτητη για την απονομή της δικαιοσύνης. Διότι, πάρα πολλές δικαστικές αποφάσεις και πάρα πολλές αστυνομικές και δικαστικές έρευνες εξαρτώνται από τα αποτελέσματα των δικών τους ερευνών».
Σχετικά με περίπτωση στην Κόρινθο με άστοχη εξέταση ιατροδικαστή, που θυμίζει την υπόθεση της Ειρήνης Μουρτζούκου, ο κ. Φλωρίδης είπε: «Εγώ δεν το γνωρίζω αυτό. Θα το δούμε. Αλλά εν πάση περιπτώσει, υπάρχουν κι άλλοι ιατροδικαστές, αλλά είπαμε ότι θα ενισχύσουμε την Κόρινθο και από την Αθήνα, όπου χρειάζεται, για να μπορέσει να ανταποκριθεί κανονικά».
«Ιδρύεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα εθνική επιτροπή ιατροδικαστών»
Παράλληλα, ο υπουργός στάθηκε και στην ίδρυση εθνικής επιτροπής ιατροδικαστών στην Ελλάδα, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά.
«Αυτό που κάναμε λοιπόν, με την καινούργια νομοθεσία δεν είναι μόνο να συγκροτήσουμε αυτή την υπηρεσία ως μία κανονική υπηρεσία της χώρας, η οποία να ελέγχεται επιτέλους. Είναι ότι κάναμε τρία καινούργια πράγματα:
Νομοθετήσαμε μια τριμελή επιτροπή ιατροδικαστών, η οποία εδρεύει στην Αθήνα και η οποία μπορεί να επιλαμβάνεται όλων των ιατροδικαστών εκθέσεων που με εντολή κάποιου εισαγγελέα ή κάποιου ανακριτή, κάποιου πολίτη ή ένα αίτημα ενός πολίτη φαίνεται ότι αυτή ιατροδικαστική έκθεση πάσχει. Άρα, λοιπόν, αυτό ιδρύεται πρώτη φορά στην Ελλάδα. Θα είναι μια δευτεροβάθμια εξέταση, πρώτη φορά στη χώρα μας, η οποία αποκτά μια Εθνική επιτροπή ιατροδικαστών, η οποία εντός των επόμενων ημερών η Εθνική αυτή επιτροπή ιατροδικαστών θα συντάξει και το πόρισμα για την υπόθεση Μουρτζούκου (…).
Οι ιατροδικαστικές εκθέσεις δεν ήταν αναγκασμένες να τηρούν έναν τύπο, όπου δηλαδή περιλαμβάνονται οπωσδήποτε κάποια σημαντικά στοιχεία ή κάποια βασικά στοιχεία. Αυτό το νομοθετήσαμε και τώρα έχει δημιουργηθεί ένα πρωτόκολλο το οποίο λέει ότι κάθε ιατροδικαστική έκθεση για να μπορέσει να γίνει αποδεκτή από οπουδήποτε, θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε κάποια στοιχεία (…). Άρα, τώρα οι ιατροδικαστικές εκθέσεις θα οφείλουν να είναι πλήρεις και να απαντούν στα συγκεκριμένα ερωτήματα τα οποία θέτει αυτό το πρωτόκολλο και να μην υπεκφεύγουν.
Το πιο σημαντικό όμως, είναι ότι εξελίσσεται αυτό τον καιρό μία πρωτοποριακή παγκοσμίως έρευνα στην Ελλάδα, με μια προγραμματική σύμβαση που έκανε το Υπουργείο Δικαιοσύνης με το Πανεπιστήμιο Πειραιά με ένα ειδικό τμήμα εκεί, για να μπορέσει η Ιατροδικαστική Υπηρεσία της χώρας παντού σε όλη την Ελλάδα να αποκτήσουν δυνατότητα ιατροδικαστικών εξετάσεων με τεχνητή νοημοσύνη. Πράγμα που σημαίνει ότι ο ιατροδικαστής έχει στα χέρια του ένα εργαλείο πολύ πιο προωθημένο επιστημονικά για να μπορεί να κάνει τη δουλειά του ταχύτατα και να την κάνει πιο αξιόπιστα. Όταν θα το παρουσιάσουμε αυτό, θα καταλάβει ο κόσμος τι ακριβώς εννοούμε. Και δεν είναι τυχαίο ότι αυτή ακριβώς η παρέμβαση από κάποια κυκλώματα πολεμιέται λυσσαλέα αυτή τη στιγμή.
Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι η κυβέρνηση να εκτελεί την αποστολή της. Η αποστολή, η βασική της κυβέρνησης και της κάθε κυβέρνησης είναι να προστατεύει τη χώρα και την ελληνική κοινωνία, να προστατεύει την ασφάλειά τους. Εδώ λοιπόν, έχουμε πρόβλημα ασφαλείας. Έχουμε ένα σοβαρό εθνικό πρόβλημα να αντιμετωπίσουμε και το αντιμετωπίζουμε σε συνεργασία με την Ευρώπη (…). Δεν αγνοούμε κανένα Σύνταγμα και καμία Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Δεν αγνοούμε τίποτα από όλα αυτά. Κινούμαστε μέσα στα πλαίσιά τους με τον τρόπο που να μην τεθεί σε αμφισβήτηση η δυνατότητα της χώρας να προστατεύει τον εαυτό της. Οι κυβερνήσεις ξέρετε, δεν έχουν πολλά περιθώρια κάποιες φορές για θεωρητικές αναζητήσεις για το αν ισχύει αυτό ή το άλλο. Αλλά σε κάθε περίπτωση όμως, να μην ξεχνάμε όλοι ότι κάνουμε το κάνουμε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι δεν είναι;».