fbpx Φιάσκο Novartis: Αοριστίες μαρτύρων για Λοβέρδο -«Δεν είδα, άκουσα, μου είπαν, ότι χρηματίστηκε» | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ

Φιάσκο Novartis: Αοριστίες μαρτύρων για Λοβέρδο -«Δεν είδα, άκουσα, μου είπαν, ότι χρηματίστηκε»

Ο Ανδρέας Λοβέρδος με από ομιλία του κατεβαίνει από το βήμα της Βουλής
09|04|2019 | 17:07
Ο Ανδρέας Λοβέρδος για την υπόθεση Novartis -Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας στρεφόμενης κατά του Δημοσίου κατ’ εξακολούθηση με όφελος που πέτυχε ή επεδίωξε ο δράστης και με ζημιά κατά του Δημοσίου που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 € ζητεί να διερευνήσει η δικαιοσύνη με το αίτημα για την άρση ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου που εστάλη σήμερα στη Βουλή για την υπόθεση Novartis.

Στην συμπληρωματική δικογραφία που έχει στείλει η εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς περιλαμβάνονται νέες καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων Αικατερίνης Κελέση και Μαξίμου Σαράφη αλλά κι ενός νέου μάρτυρα του Νικολάου Μανία που κατέθεσε 4 Απριλίου 2019.

Αικατερίνη Κελέση

Οσον αφορά τους προστατευόμενος μάρτυρες η κυρία Αικατερίνη Κελέση καταθέτει στις 28 Δεκεμβρίου 2018 και μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Στα πλαίσια των συναντήσεις του τμήματος market access ο Φρουζής είχε αναφέρει την στενή του σχέση με τον υπουργό Λοβέρδο. Εξάλλου ήμουν μπροστά σε τηλεφωνική επικοινωνία του Φρουζή με τον Λοβέρδο, η όποια επικοινωνία έγινε από κινητό τηλέφωνο ενώ ο τελευταίος βρισκόταν στο γραφείο του . Αφού έκλεισε το τηλέφωνο ο Φρουζής ανέφερε ότι ο Λοβέρδος απαιτεί χρήματα σε μετρητά σε βαλίτσα. Είμαι σίγουρη ότι μίλησε με τον Λοβέρδο διότι αμέσως μετά έγινε κινητοποίηση ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα προκειμένου να δοθούν στον υπουργό ως αντάλλαγμα για την κατ’ εξαίρεση έγκριση του σκευάσματος gilenyia το οποίο ήταν κομβικής σημασίας για τη Novartis» .

Η κ. Κελέση συνεχίζει ότι άκουσε τον Φρουζή να ζητάει να διοχετευθούν χρήματα σε μετρητά μέσω της εταιρείας prestige προς το Λοβέρδο όπως είχε απαιτηθεί από τον τελευταίο. Η κ. Κελέση αναφέρει και την εταιρεία «Ιατρικές εξελίξεις» συμφερόντων Εμμανουήλ Βουλκίδη.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «την συγκεκριμένη περίοδο όπως και μεταγενέστερα έβλεπα τον Βουλκίδη κατ’ επανάληψη να επισκέπτεται τον Φρουζή στις εγκαταστάσεις της Novartis όπου παρέδιδε μεγάλα χρηματικά ποσά σε δεσμίδες.

Σε ερώτηση εάν γνωρίζει από ποιον προέρχονται αυτά τα χρηματικά ποσά και για πιο λόγο δινόταν στο Φρουζή η κ. Κελέση απαντά:

«Γνωρίζω ότι τα χρήματα που έδινε ο Βουλκίδης στον Φρουζή προέρχονταν από εικονικές και υπερκοστολογημένες διαφημιστικές καταχωρήσεις τις οποίες η εταιρεία του Βουλκίδη τιμολογούσε στη Novartis και αφού παρακρατούσε ο ίδιος κάποιο ποσοστό επέστρεφε στο Φρουζή τα υπόλοιπα στο χέρι. Τα χρήματα αυτά προορίζονταν για δωροδοκίες και ειδικά την συγκεκριμένη περίοδο προορίζονταν για να εξυπηρετήσουν τις οικονομικές απαιτήσεις του Λοβέρδου»

Σε ερώτηση εάν τα χρήματα αυτά κατέληξαν πράγματι στον κ. Λοβέρδο η κ. Κελέση απαντά οτι δεν είδε με τα μάτια της να δίνονται λεφτά στο κ. Λοβέρδο ωστόσο η ίδια εκτιμά ότι ο κ. Λοβέρδος χρηματίστηκε: «Δεν είδα με τα μάτια μου να δίνονται χρήματα στον Λοβέρδο όμως γνωρίζω ότι:

Πρώτον εγκρίθηκε ταχύτητα και κατ’ εξαίρεση το gilenyia,

Δεύτερον ο Φρουζής είχε τακτικές τηλεφωνικές και μέσω μηνυμάτων SMS επαφές με τον Λοβέρδο,

Τρίτον ο Βουλκίδης και την περίοδο του Λοβέρδου επέστρεφε χρήματα στον Φρουζή,

Τέταρτον κατ’ εντολή του Λοβέρδου ο Φρουζής φρόντισε να καταχωρούνται στον τύπο άρθρα ενάντια στα μέτρα των περικοπών του υπουργείου στον τομέα του φαρμάκου. Αυτό το έκανε για να δίνεται η εντύπωση στον κόσμο ότι ο Λοβέρδος ήταν πολέμιος των συμφερόντων των φαρμακευτικών εταιρειών και έτσι να καλλιεργείται η πολιτική του εικόνα.

Πέμπτον άκουσα τον Φρουζή να ζητεί να διοχετευθούν χρήματα σε μετρητά μέσω της εταιρείας prestige προς τον Λοβέρδο όπως είχε απαιτηθεί από τον τελευταίο.

Εκτον άκουσα τον Φρουζή να λέει ότι έκλεισε το ζήτημα του Λοβέρδου εννοώντας ότι ικανοποιήθηκε το αίτημα του να λάβει χρήματα σε μετρητά. Με βάση τα παραπάνω θεωρώ βέβαιο ότι χρηματίστηκε ο Λοβέρδος».

Ο μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης»

Σε νέα κατάθεση του στις 27 Νοεμβρίου του 2018 ο δεύτερος προστατευόμενος μάρτυρας Μάξιμος Σαράφης μεταξύ άλλων αναφέρεται στον Νικόλαο Μανιαδάκη που ο Ανδρέας Λοβέρδος όρισε ως σύμβουλο του για θέματα φαρμακευτικής πολιτικής.

Τονίζει πως ως σύμβουλος του υπουργού ανέλαβε για λογαριασμό της Novartis να γίνει ο ίδιος ο δίαυλος επικοινωνίας της εταιρείας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. «Ο ίδιος Λοβέρδος ζήτησε μέσω Μανιαδάκη τα δώρα που θα ελάμβανε για να αποφασίζει ευνοϊκά υπέρ της εταιρείας να δίνονται μέσω του Μανιαδάκη. Αυτό μου το είπε ο ίδιος ο Φρουζής πολλές φορές κατά τις εβδομαδιαίες τακτικές συναντήσεις που είχαμε»

Ακόμη ο κ. Σαράφης αναφέρει. «Η πρώτη σημαντική εξυπηρέτηση του Λοβέρδου προς την Novartis αφορούσε την πληρωμή χρεών του ελληνικού Δημοσίου προς την Novartis για την τριετία 2007 2009.

Συγκεκριμένα στις 6 Δεκεμβρίου 2010 ο Βουλκίδης μέσω του μηχανισμού ξεπλύματος επέστρεψε στον Φρουζή τον οποίο συνάντησα στο γραφείο του ποσό των 58.000 €. Αυτό το γνωρίζω από τον ίδιο τον Φρουζή ο οποίος μου ανέφερε ότι χρειάστηκε να δώσει κάποιο δώρο μέσω του Μανιαδάκη, χρήματα δηλαδή στον Λοβέρδο ως αντάλλαγμα επειδή προειδοποίησε κρυφά και σε προηγούμενο χρόνο σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά την εταιρεία Novartis για τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου τα οποία θα της δινόταν για αποπληρωμή των οφειλών.»

Σε άλλη κατάθεση του κ. Σαράφη στις 28 Νοεμβρίου 2018 ο μάρτυρας ερωτάται εάν έχει αμφιβολίες εάν τα χρήματα κατέληξαν στον υπουργό υγείας Ανδρέα Λοβέρδο και αναφέρει:

«Το ποσό των 90.000 φαίνεται ότι δόθηκε στον κ. Μανιαδάκη και ήταν το δώρο για να χειραγωγηθεί ο κ. Λοβέρδος στην περίπτωση τιμολόγησης του gilenya. Δεν γνωρίζω όμως αν παραδόθηκε στο Λοβέρδο μέρος ή το σύνολο αυτού του ποσού».

Στις 12 Δεκεμβρίου 2018 ο κ. Σαράφης δίνει νέα κατάθεση στην οποία εμπλέκει τον μάρτυρα Νικόλαο Μανιά ο οποίος όπως λέει ήταν ο εμπνευστής του λογισμικού που χρησιμοποιήθηκε για τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων στο υπουργείο οικονομίας και ανταγωνιστικότητας με την αλλαγή της κυβέρνησης το 2009 και αργότερα με την ίδια αρμοδιότητα στο υπουργείο υγείας επί Ανδρέα Λοβέρδου.

Προσθέτει όμως ότι «για τα πολιτικά πρόσωπα σας αναφέρω ότι δεν έχω άμεση γνώση ότι ελάμβαναν τα δώρα που προορίζονταν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της Novartis δεδομένου ότι δεν ήμουν αυτόπτης μάρτυρας σε κάτι τέτοιον καθόσον η εταιρεία είχε ορίσει τον κ. Φρουζή για την διεκπεραίωση των δωροδοκιών των πολιτικών προσώπων».

Επίσης τονίζει ότι την περίοδο 2009- 2012 λήφθηκαν εξόφθαλμα ευνοϊκές αποφάσεις για την Novartis λέγοντας επιλέξει «οι αποφάσεις αυτές σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα ότι συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα είτε ήταν βλάκες και χειραγωγούνταν από τους συμβούλους τους είτε ενήργησαν ως συνένοχοι»

Σε άλλο μέρος της κατάθεσης του ο κ. Σαράφης αναφέρει «γνωρίζω με βεβαιότητα ότι τουλάχιστον την περίοδο 2008- 2014 λειτουργούσε στη Novartis μαύρο ταμείο για παράνομες πληρωμές σε πολιτικά πρόσωπα και κρατικούς αξιωματούχους, η κωδική ονομασία του μαύρου ταμείου ήταν «το άγιο δισκοπότηρο».

Ο μάρτυρας «Νικόλαος Μανιάς»

Όσον αφορά τον μάρτυρα Νικόλαο Μανιά σε κατάθεση του 4 Απριλίου 2019 αναφερόμενος στον κ. Φρουζή λέει:

«Μου είχε μεταφερθεί από κύκλος της αγοράς πως ο Φρουζής κυκλοφορούσε με ένα σακίδιο πλάτης και μοίραζε χρήματα. Εξ όσων γνωρίζω ο Φρουζής είχε επισκεφθεί και τον κ. Λοβέρδο αρκετές φορές σύμφωνα με τις μαρτυρίες συνεργατών του κ. Λοβέρδου που σχολίαζαν την εξωτερική εμφάνιση του Φρουζή».

Ακόμα προσθέτει ότι ο κ. Φρουζής φέρεται να είχε χρηματοδοτήσει εκδήλωση της προεκλογικής εκστρατείας της κ. Δρέττα μέσω της εταιρείας prestige η οποία ανήκει στην κ. Έλενα Φυντανίδου.

Η Φυντανίδου είχε μεσολαβήσει ώστε να συναντηθώ με τον Νίκο Χασαπόπουλο, κουμπάρο του κ. Λοβέρδου στο εστιατόριο «Βιβλιοθήκη» στην πλατεία Κολωνακίου, όπου ο Χασαπόπουλος μου έκανε πρόταση να αγοράσει το σύστημα μου η να μεσολαβήσει ώστε να το αγοράσει κάποιος άλλος. Αυτό έγινε το φθινόπωρο του 2011».

Να κληθεί ανωμοτί ο Α. Λοβέρδος

Στο τέλος της συμπληρωματικής δικογραφίας αναφέρεται ότι με βάση αυτά τα στοιχεία κρίνεται αναγκαίο να κληθεί σε παροχή χωρίς όρκο εξηγήσεων σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 51 του Ποινικού Κώδικα ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Μάλιστα όπως αναφέρεται ο κ. Λοβέρδος κατά την περίοδο του Απριλίου του 2011 έως και το Μάιο του 2012 συμφώνησε και έλαβε από Κωσταντίνο Φρουζή για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Novartis συνολικό ποσό τουλάχιστον 200.000 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ