Ευρωεκλογές 2024: Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, 40 ημέρες πριν τις εκλογές -Το θρίλερ για την 3η θέση - iefimerida.gr

Ευρωεκλογές 2024: Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, 40 ημέρες πριν τις εκλογές -Το θρίλερ για την 3η θέση

Kyriakos Mitsotakis, Stefanos Kasselakis, Nikos Androulakis
Kyriakos Mitsotakis, Stefanos Kasselakis, Nikos Androulakis
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο υπεύθυνος ερευνών της Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης, ακτινογραφεί τις τέσσερις τελευταίες δημοσκοπήσεις, 40 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνών η ΝΔ παραμένει κυρίαρχη του πολιτικού σκηνικού με τάσεις σταθεροποίησης και μέσο όρο 33,1%. Με άλλα λόγια πολύ κοντά στον πήχη που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, να εξασφαλίσει το κυβερνών κόμμα ποσοστό των προηγούμενων ευρωεκλογών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στη δεύτερη θέση και διατηρεί ένα ποσοστό κατά μέσο όρο της τάξης του 15,4%, εισπράττοντας αντισυστημικά και απολιτίκ ακροατήρια.

Το ΠΑΣΟΚ, χάνει μέρος της δημοσκοπικής υναμικής που είχε αποκτήσει και κινείται με μέση επίδοσο το 12,2%, χάνοντας και από δεξιά και από αριστερά του. Το θρίλερ της κάλπης, σύμφωνα με την ανάλυση του Ζαχαρία Ζούπη, είναι ακριβώς αυτό: Όλα είναι ανοικτά για την 3η θέση καθώς η Ελληνική Λύση δείχνει να πλησιάζει το ΠΑΣΟΚ. Το ΚΚΕ εμφανίζεται ενισχυμένο, όπως και η Πλεύση Ελευθερίας, ενώ Νέα Αριστερά και Δημοκράτες του Α. Λοβέρδου δείχνουν ότι μπορούν να σπάσουν το φράγμα του 3%.

Ο κ. Ζούπης καταλήγει λέγοντας πως «έχουμε ακόμα πολύ δρόμο και ιδιαίτερη σημασία θα έχουν οι μετρήσεις που θα γίνουν μετά το Πάσχα» οπότε και θα έχουμε πιο καθαρή εικόνα. Άλλωσε, «ό,τι και να δείχνουν οι δημοσκοπήσεις στην αποτύπωση των αναποφάσιστων, από σειρά εκλογικών μαχών έχει φανεί ότι τουλάχιστον το 15% των ψηφοφόρων αποφασίζει σχεδόν πάνω από την κάλπη» τονίζει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε το άρθρο-ανάλυση του Ζαχαρία Ζούπη της Opinion Poll που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

«Οι τελευταίες τέσσερις έρευνες κοινής γνώμης πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα μας δίνουν μια εικόνα των συσχετισμών που διαμορφώνονται σ΄ αυτή την φάση, καταγράφοντας ουσιαστικά τις ίδιες τάσεις και με τις διαφοροποιήσεις στις επιδόσεις των κομμάτων να παρουσιάζουν μικρές αποκλίσεις. Τι αλήθεια δείχνουν οι δημοσκοπήσεις έξι εβδομάδες πριν τις Ευρωεκλογές;

»Η Ν.Δ είναι πολιτικά κυρίαρχη, προηγούμενη σταθερά με διαφορά 17%- 18% του δεύτερου κόμματος. Δείχνει να βρίσκει ένα καλύτερο βηματισμό, να στέκεται πιο σταθερά στα πόδια της και κατά μ.ό να βρίσκεται στο 33.1%, επίδοση που δείχνει ότι είναι εφικτός ο στόχος που διατύπωσε ο Κ. Μητσοτάκης για να πιάσει το ποσοστό των Ευρωεκλογών. Η άνοδος της επίδοσης οφείλεται κύρια στην άνοδο της συσπείρωσής της, στην άνοδο στο Κέντρο που υπήρχαν ρηγματώσεις, στην καμπάνια που αναπτύσσει στηριζόμενη στα διλήμματα που θέτει και στην έντονη παρουσία του Πρωθυπουργού που συνεχίζει σύμφωνα με όλα τα στοιχεία να είναι το ισχυρό χαρτί για την Ν.Δ (δημοφιλία και καταλληλότητα για Πρωθυπουργός σε μεγάλη απόσταση από τους άλλους Πολιτικούς αρχηγούς και μεγαλύτερες από την δημοσκοπική επίδοση της Ν.Δ). Αυτή την στιγμή δείχνει να μπορεί να φτάσει σε μεγαλύτερη επίδοση μέχρι και 35%.

»Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στόχο την δεύτερη θέση, με πήχη ένα ποσοστό κοντά στο 17% που ήταν η επίδοση στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Τον πρώτο δείχνει να τον επιτυγχάνει, προηγούμενος πια κατά μ.ό 3.2% του ΠΑΣΟΚ. Φαίνεται να εισπράττει αντισυστημικά, απολίτικα ακροατήρια, πολίτες με πιο νεανικά χαρακτηριστικά που αισθάνονται εκτός των τειχών και αυτό του προσφέρει μια δυναμική που τον οδηγεί κατά μ,ό στο 15.4%. Αν αυτή η δυναμική συνεχίσει και βέβαια αυτό το μωσαϊκό δυνάμεων με τις πιο διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές απόψεις εκφραστεί και στις κάλπες, δεν αποκλείεται να πλησιάσει το 17%. Άλλωστε ήδη το εύρος τιμών της δημοκοπικής του επίδοσης βρίσκεται από το 13.9% έως το 16.9%.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

»Το ΠΑΣΟΚ, χάνοντας δυνάμεις το τελευταίο τρίμηνο της τάξης του 2.5%-3%, βρίσκεται στην τρίτη θέση με επίδοση 12.2% και φαίνεται να κινείται στα αποτελέσματα των περυσινών βουλευτικών εκλογών ή και λίγο παραπάνω. Κινείται σε εύρος τιμών από 10.7%-13.7%. Το πρόβλημα με το ΠΑΣΟΚ είναι ότι αν και διατηρεί έστω και με πτώση καλή συσπείρωση, αδυνατεί να εισπράξει από τα δεξιά του ή και τα αριστερά του ακολουθώντας μια αντιπολιτευτική πολιτική που γυρνάει την πλάτη στο Κέντρο και ταυτόχρονα χάνει δυνάμεις και από τους ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ του Α. Λοβέρδου, αλλά και από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ. Εδώ ακριβώς βρίσκεται ένα πολιτικό θρίλερ σε εξέλιξη. Η μάχη για την 3η, 4η, 5η θέση είναι ανοικτή αφού η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ απέχει κατά μ.ό 2.8% από το ΠΑΣΟΚ (σε ορισμένες μετρήσεις η διαφορά αυτή μειώνεται στο 0.6% ή και στο 1.5%) και το Κ.Κ.Ε έχει αύξηση αλλά φαίνεται να έχει φρενάρει στο τελευταίο διάστημα.

»Από τα υπόλοιπα κόμματα αύξηση εμφανίζει η ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ενώ το άθροισμα των κομμάτων δεξιά της Ν.Δ εμφανίζει αύξηση, φτάνοντας περίπου στο 17% και με την ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ να καταγράφεται πια κατά μ.ό στο 1.7%. και βέβαια μένει ανοικτό το ερώτημα προς τα που θα οδεύσει το 2.1 % των ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ που δεν θα συμμετέχουν τελικά στις Ευρωεκλογές. Φαίνεται , ότι επτά συν δύο κόμματα να μπορούν να συμμετέχουν στην διανομή των 21 εδρών. Τα συν δύο είναι η ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ και οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ που δείχνουν ότι μπορούν να σπάσουν το φράγμα του 3%.

»Σε κάθε περίπτωση, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο και ιδιαίτερη σημασία θα έχουν οι μετρήσεις που θα γίνουν μετά το Πάσχα. Σ΄ αυτό το διάστημα θα αφομοιωθούν καλύτερα τα γεγονότα που έχουν τρέξει, θα ξεκαθαριστούν τα προτάγματα και ποια κριτήρια θα κυριαρχήσουν για την ψήφο και βέβαια θα μένει ένας μόλις μήνας. Θα έχουμε επομένως μια πιο καθαρή εικόνα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε πάντα για Ευρωεκλογές, εκλογική μάχη που πάντα ήταν ευκαιρία για μηνύματα, πιο χαλαρή ψήφο. Ωστόσο, στο ίδιο διάστημα θα αποσαφηνίζεται καλύτερα και το σκηνικό, αφού υπάρχουν μεταβλητές που θα διαδραματίσουν ρόλο. Αναφερόμαστε στο μέγεθος και στην προέλευση της αποχής και βέβαια στην τελική επιλογή των αναποφασίστων. Μη ξεχνάμε πως ότι και να δείχνουν οι δημοσκοπήσεις στην αποτύπωση των αναποφάσιστων, από σειρά εκλογικών μαχών έχει φανεί ότι τουλάχιστον το 15% των ψηφοφόρων αποφασίζει σχεδόν πάνω από την κάλπη.

Έχουμε πολύ δρόμο επομένως».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ