Εξεταστική Επιτροπή: Πώς θα κινηθούν τα κόμματα στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ -Ποιοι θα υπερψηφίσουν

Κ. Μητσοτάκης, Αλ. Τσίπρας, Φ. Γεννηματά, Δ. Κουτσούμπας, και ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας / Φωτογραφία: Menelaos Myrillas / SOOC

Σε αχαρτογράφητα μονοπάτια του Συντάγματος κινείται πλέον η Βουλή μετά την κατάθεση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, που στόχο έχει να διερευνήσει τη διαφημιστική καμπάνια για τον κορωνοϊό αλλά και τις δημοσκοπήσεις.

Και αυτό γιατί με την κατατεθείσα πρόταση αναμένεται για πρώτη φορά να ενεργοποιηθεί το αναθεωρημένο άρθρο 68 του Συντάγματος, που δίνει τη δυνατότητα στην αντιπολίτευση να προτείνει και συστήσει εξεταστικές των πραγμάτων επιτροπές.

«Η Βουλή μπορεί να συνιστά δύο ανά κοινοβουλευτική περίοδο εξεταστικές επιτροπές, εφόσον η σχετική πρόταση δέκα τουλάχιστον βουλευτών υπερψηφισθεί από τα δύο πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ανεξαρτήτως πλειοψηφίας».

Η σχετική αναφορά του Συντάγματος λοιπόν δίνει τη δυνατότητα σε 10 βουλευτές να καταθέσουν τη σχετική πρόταση, η οποία και υπερψηφίζεται με 120 ψήφους, ανεξαρτήτως πλειοψηφίας. Δεν έχει δηλαδή καμία σημασία το τι θα ψηφίσουν στο σύνολό τους οι βουλευτές, αρκεί αυτοί που θα υπερψηφίσουν να αγγίζουν τον «μαγικό» αριθμό των 120.

Ωστόσο, επειδή ακόμα δεν υπάρχει σχετικό προηγούμενο, δημιουργήθηκε σύγχυση αναφορικά με το ποιος έχει την αρμοδιότητα να φέρει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια, προκειμένου να οριστεί ειδική ημερήσια διάταξη.

Το πρόσωπο αυτό δεν είναι άλλο από τον ίδιο τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, ο οποίος είναι ο αρμόδιος να φέρει την πρόταση στη Διάσκεψη των Προέδρων. Μπορεί ωστόσο, όπως έκανε και στην περίπτωση της Ελληνικής Λύσης (που είχε τους 10 βουλευτές που απαιτεί το Σύνταγμα) να μη θέσει προς συζήτηση την πρόταση. Τότε, ο πρόεδρος είχε υπεραμυνθεί της επιλογής του προκειμένου να μην «κάψει» τη μία από τις δύο προτάσεις που έχει τη δυνατότητα να καταθέσει η αντιπολίτευση από την αρχή κιόλας της κοινοβουλευτικής περιόδου.

Υπενθυμίζεται ότι στο κείμενό του ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί να εξεταστούν τα κριτήρια βάσει των οποίων δόθηκαν περί τα 42.000.000 ευρώ σε ΜΜΕ, η αποτυχημένη- όπως τη χαρακτηρίζει- εμβολιαστική καμπάνια του υπουργείου Υγείας, η χρηματοδότησή της, καθώς και η χρηματοδότηση με δημόσιο χρήμα του ιδιοκτήτη της δημοσκοπικής εταιρείας Opinion Poll, τα αποτελέσματα της οποίας έχει αρνηθεί να ελέγξει η πλειοψηφία στο πλαίσιο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Οικονόμου: Ο Τσίπρας επιχειρεί να δικαιολογήσει την ανεπάρκειά του

Η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της, Γ. Οικονόμου, σχολίασε ότι ο κ. Τσίπρας «κατέφυγε στην πρόταση αυτή προκειμένου να δικαιολογήσει την αποτυχία και την ανεπάρκειά του».

Όπως αναφέρει η ίδια η αξιωματική αντιπολίτευση στο αίτημά της: «Μετά το σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε στην Αυστρία, όπου αποκαλύφθηκε ότι ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, που πριν από λίγους μήνες βραβεύθηκε για την Ελευθερία των ΜΜΕ με ειδική τιμητική ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη σχετική εκδήλωση, χρηματοδοτούσε φίλια ΜΜΕ προκειμένου να λαμβάνει ως αντάλλαγμα θετικά άρθρα και ευνοϊκές δημοσκοπήσεις, και ιδίως μετά τον εξαναγκασμό του σε παραίτηση, αναδεικνύεται εκ νέου η απαξίωση της οποίας τυγχάνουν τέτοιες πρακτικές από την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και από τους θεσμούς».

Μετά και από το «ναι» που είπαν ΜέΡΑ 25 και ΚΚΕ, ήδη το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχουν ανταποκριθεί θετικά επί της αρχής στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, φτάνοντας-θεωρητικά τουλάχιστον - ικανό αριθμό για την υπερψήφισή της (141 βουλευτές).

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν υπέρ: Οι 86 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι 10 της Ελληνικής Λύσης αλλά και οι 15 βουλευτές του ΚΚΕ, που ζητά διεύρυνση της περιόδου έρευνας. Κατ' αρχάς θετικό είναι το ΚΙΝΑΛ (22 βουλευτές), αρκετοί εκ των οποίων ζητούν επίσης διεύρυνση της υπό εξέταση περιόδου ώστε να περιληφθεί και η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το ΜέΡΑ25 (8 βουλευτές) τάχθηκε υπέρ.

Ερώτημα είναι τι θα πράξουν οι δύο ανεξάρτητοι, ο προσφάτως διαγραφείς από τη ΝΔ Κ. Μπογδάνος και η Κωνσταντίνα Αδάμου (πρώην ΜέΡΑ25).

ΚΙΝΑΛ: Κατ' αρχάς θετικό για υπερψήφιση

Κατ αρχήν θετικά βλέπει το Κίνημα Αλλαγής τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής, που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, για να διερευνηθεί εάν γίνεται χειραγώγηση της κοινής γνώμης μεσω των δημοσκοπήσεων. Δεν είναι βέβαιο ωστόσο ότι θα συναινέσουν και οι 22 βουλευτές. Οπως φαίνεται

Αρμόδιοι παράγοντες του ΚΙΝΑΛ υπογραμμίζουν ότι η επιλογή αυτή δεν προδικάζει το αποτέλεσμα εάν κι εφόσον συγκροτηθεί. Όπως επισημαίνει ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Παύλος Χρηστίδης «τα τελευταία χρόνια για λόγους διαφάνειας το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Κίνημα Αλλαγής ψήφισε και ψηφίζει όλες τις προτάσεις για εξεταστικές επιτροπές. Έτσι προτιθέμεθα να κάνουμε και τώρα για λόγους αρχής. Βεβαίως και το θέμα θα συζητηθεί και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα».

Κεγκέρογλου: Ολα στο φως

Σε δήλωσή του, ο Βασίλης Κεγκέρογλου, Γραμματέα ΚΟ Κινήματος Αλλαγής, τόνισε: «Το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ ήταν και παραμένουν διαχρονικά και αταλάντευτα υπέρ της διερεύνησης κάθε σκιάς στον δημόσιο βίο της χώρας. Είναι πάγια και ανεπιφύλακτη η θέση μας: όλα στο φως, για τους πάντες και τα πάντα, χωρίς αστερίσκους και επιλεκτικούς αποκλεισμούς. Είναι μια θέση που εκφράσαμε και υπηρετήσαμε στο παρελθόν και μέχρι σήμερα με την ουσιαστική συμμετοχή μας στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, ακόμη και όταν αντικείμενο έρευνας ήταν τα πεπραγμένα δικών μας στελεχών ή χρονικών περιόδων. Και έτσι θα πράξουμε και με την επιτροπή για τη διερεύνηση "της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, του ευτελισμού των θεσμών και της κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος". Η δημοκρατία, άλλωστε, δεν φοβάται την αλήθεια, αλλά οφείλει να την επιδιώκει.  H στάση μας, αναλυτικά στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της πρότασης σύστασης της εξεταστικής επιτροπής θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας».

Συνεργάτες του Ανδρέα Λοβέρδου τόνιζαν ότι πάγια θέση του ΚΙΝΑΛ είναι να υπερψηφίζει εξεταστικές προσθέτοντας με νόημα: «Αλλά όλα στο φως. Από το 2015 μέχρι σήμερα».

Μέλος της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ ανέφερε στο iefimerida.gr ότι το κόμμα υπερψήφιζε παντού, κατά πάγια πρακτική τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών. Ωστόσο, σημείωνε ότι θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια παντού και απόλυτη για όλους, σημειώνοντας ότι στη συνεδρίαση θα ζητήσει να υπάρξει αναζήτηση για το σύνολο των εταιρειών αλλά και επέκταση για την τελευταία 7ετία, περιλαμβάνοντας και την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με πιθανές χρηματοδοτήσεις δημοσκοπικών εταιρειών.

ΚΚΕ: Υπέρ της Εξεταστικής Επιτροπής -«Να γίνει διεύρυνση του περιεχομένου»

Tο Γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά «με τη διερεύνηση ζητημάτων χειραγώγησης της κοινής γνώμης και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος».

Οπως αναφέρεται: «Το ΚΚΕ ψηφίζει την πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά ''με τη διερεύνηση ζητημάτων χειραγώγησης της κοινής γνώμης και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος'', ζητώντας παράλληλα να γίνει διεύρυνση του περιεχομένου, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με την κρατική χρηματοδότηση των ΜΜΕ τα τελευταία χρόνια, με αφορμή διαφημιστικές καμπάνιες».

Και προστίθεται: «Η θέση αυτή του ΚΚΕ είναι συνεπής και με την τροπολογία που έχει καταθέσει εδώ και ενάμιση χρόνο, η οποία προέβλεπε τη δωρεάν προβολή μηνυμάτων σε όλα τα Μέσα, όταν αυτά σχετίζονται με τη δημόσια υγεία, την πλήρη διαφάνεια σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, αλλά και την έρευνα για το πώς ξοδεύτηκαν τα χρήματα του ελληνικού λαού τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια, στο πλαίσιο της κρατικής διαφήμισης, μια τροπολογία που είχε απορριφθεί τόσο από την κυβέρνηση, όσο κι από τον ΣΥΡΙΖΑ και τ’ άλλα κόμματα.

Το ΚΚΕ θα συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση, παίρνοντας υπόψη του την αρνητική πείρα από αντίστοιχες επιτροπές, που εξαντλήθηκαν σε μικροκομματικούς καβγάδες και τελικά εμπόδισαν την ουσιαστική διερεύνηση των ζητημάτων».

«Ναι» και από ΜέΡΑ25

Το βράδυ της Δευτέρας, υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την διερεύνηση της καμπάνιας για τον κορωνοϊό αλλά των εταιριών δημοσκοπήσεων, τάχθηκε και το ΜέΡΑ25.

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΜέΡΑ25 για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική επιτροπή για ΜΜΕ και δημοσκοπήσεις

«Το ΜέΡΑ25 έχει αντιταχθεί σε Εξεταστικές Επιτροπές για ποινικά ζητήματα στα οποία εμπλέκονται πολιτικοί. Πάγια θέση του είναι, ότι η Βουλή δεν πρέπει να μετατρέπεται σε Δικαστήριο, αλλά ότι παρόμοια ζητήματα πρέπει να εξιχνιάζονται από ένα αρμόδιο Σώμα Δίωξης Εγκλήματος Πολιτικών και Μεγάλων Επιχειρήσεων.

Αντιθέτως, το ΜέΡΑ25 είναι υπέρ της εξεταστικής διερεύνησης από τη Βουλή κάθε μείζονος πολιτικού ζητήματος, όπως παλαιότερα ο Φάκελος της Κύπρου και τώρα ο Φάκελος των Μνημονίων. Σε αυτή τη βάση, το ΜέΡΑ25 συμφωνεί να ανοίξει ο Φάκελος των ελεγχόμενων Μέσων Μαζικής «Ενημέρωσης» και των χειραγωγημένων δημοσκοπήσεων.

Ωστόσο, δεν πρέπει να τρέφει κανείς αυταπάτες, διότι το βασικό πρόβλημα της Δημοκρατίας παραμένει η ιδιοκτησία των ΜΜΕ. Όσο αυτά ελέγχονται από την παρασιτική Ολιγαρχία, κανένας έλεγχος δεν πρόκειται να τα «εκδημοκρατίσει»».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ