Πόλεμος για την εταιρεία Κασσελάκη: «Στείλτε όσους εισαγγελείς θέλετε» -Μαρινάκης: «Δεν θα αποφύγεις τις απαντήσεις» - iefimerida.gr

Πόλεμος για την εταιρεία Κασσελάκη: «Στείλτε όσους εισαγγελείς θέλετε» -Μαρινάκης: «Δεν θα αποφύγεις τις απαντήσεις»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης και ο υφ. στον πρωθυπουργό Παύλος Μαρινάκης
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, και ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Παύλος Μαρινάκης / Φωτογραφίες: Sooc
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στα ύψη η αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ μετά την εισαγγελική εντολή για έρευνα στην εταιρεία του Στέφανου Κασσελάκη στις ΗΠΑ.

Το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι διατάχθηκε έρευνα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για την εταιρεία του Στέφανου Κασσελάκη στις ΗΠΑ.

Στο μικροσκόπιο θα μπουν ενδεχόμενες παραβάσεις του νόμου περί πόθεν έσχες, καθώς και των διατάξεων που απαγορεύουν σε αρχηγούς κομμάτων να διαθέτουν εταιρεία στο εξωτερικό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δημοσιοποίηση των σχετικών εγγράφων για την ύπαρξη της εταιρείας του κ. Κασσελάκη στο εξωτερικό, από την οποία φέρεται να έγινε δανεισμός του ΣΥΡΙΖΑ, έγινε από δημοσίευμα, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης που έχει προκληθεί μετά την απόλυση του οικονομικού διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο απολυθείς οικονομικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ Θύμιος Γεωργόπουλος επιμένει στις αιτιάσεις του και με επιστολή του στη γραμματέα του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, ζητά να μάθει αν θα κληθεί σε επόμενη συνεδρίαση, ώστε να ενημερώσει το κομματικό όργανο για τα, όπως λέει, «πραγματικά και εξόχως ανησυχητικά γεγονότα σε σχέση με τον δανεισμό και τα οικονομικά του κόμματος».

Κασσελάκης για τον έλεγχο της εταιρείας του στις ΗΠΑ: «Στείλτε όσους εισαγγελείς θέλετε»

Απαντώντας στην εισαγγελική έρευνα, ο Στέφανος Κασσελάκης με βίντεο στο twitter άφησε ειρωνικές αιχμές κατά της Δικαιοσύνης, λέγοντας πως κινείται γρήγορα για τη δική του υπόθεση, σε αντίθεση με την υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών.

«Στείλτε όσους εισαγγελείς θέλετε» γράφει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, και καταλήγει λέγοντας ότι «σε ό,τι αφορά τη χώρα της ατιμωρησίας: Όλα θα αλλάξουν. Από όλους εμάς που έχουμε καθαρά χέρια, με τη δύναμη όλων εσάς που έχετε καθαρό μέτωπο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται

Ταυτόχρονα, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζαν ότι «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται». Υπενθύμιζαν ότι ο κ. Κασσελάκης δεν έκρυψε ποτέ την επιχειρηματική του δραστηριότητα, ισχυρίζονταν ότι «δεν προκύπτει καμία παραβίαση του νόμου περί πόθεν έσχες, καθώς δεν έχει ακόμη φτάσει η ημερομηνία για να το υποβάλει», ενώ επαναλάμβαναν ότι «επικρατεί διχογνωμία για τον αν ως εξωκοινοβουλευτικός αρχηγός εμπίπτει στο νόμο του 2016, που απαγορεύει σε πολιτικά πρόσωπα και αρχηγούς κομμάτων να διατηρούν εταιρείες στο εξωτερικό».

Τέλος, σημείωναν ότι ο κ. Κασσελάκης θα μεταβιβάσει όλες τις μετοχές του από τις εταιρείες του στο εξωτερικό και πως «η όποια δραστηριότητά του έχει φορολογηθεί κατά 50% στις ΗΠΑ».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Π. Μαρινάκης για Στ. Κασσελάκη: Αν νομίζει πως θα αποφύγει τις απαντήσεις καταφεύγοντας στην τοξικότητα, κάνει λάθος

Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης έσπευσε να παρατηρήσει, απευθυνόμενος προς τον Στέφανο Κασσελάκη, πως «αντί να απαντήσει επί της ουσίας στα όσα πολύ σοβαρά ερευνούν οι εισαγγελικές αρχές, ύστερα και από τις καταγγελίες του πρώην οικονομικού διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ, προέβη σε μία ευθεία επίθεση στη Δικαιοσύνη και την ίδια στιγμή αναπαράγει την πιο χυδαία εκδοχή της ρητορικής των fake news και του τοξικού λόγου που εξέφρασε το κόμμα του τα τελευταία χρόνια».

Για να καταλήξει ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό: «Αντιλαμβανόμαστε τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει, αλλά αν νομίζει ότι καταφεύγοντας στην τοξικότητα θα αποφύγει τις απαντήσεις, κάνει μεγάλο λάθος».

Ρωμανός: Ρεσιτάλ χυδαιότητας από Κασσελάκη

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Νίκου Ρωμανού.

«Ο κ. Κασσελάκης αντιδρά στη διερεύνηση των καταγγελιών τού μέχρι πρότινος οικονομικού διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ, επιτιθέμενος ευθέως στη Δικαιοσύνη με μία δήλωση-ρεσιτάλ χυδαιότητας και αντιθεσμικότητας!

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι θλιβερό αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης να επιτίθεται τόσο χυδαία στη Δικαιοσύνη!

Δυστυχώς, ο κ. Κασσελάκης επιβεβαιώνει σήμερα ότι ΣΥΡΙΖΑ ίσον Πολακισμός, όσες ηγεσίες κι αν αλλάξει, όσες μετακινήσεις κι αν ''υποστεί'' ο κ. Πολάκης» σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

Πηγές ΝΔ για εισαγγελική έρευνα σε Κασσελάκη: Νόμος του ΣΥΡΙΖΑ απαγορεύει τη συμμετοχή αρχηγού σε αλλοδαπή εταιρεία

Πηγές της ΝΔ υπενθύμιζαν ότι νόμος από το 2016 απαγορεύει σε αρχηγό κόμματος να συμμετέχει σε αλλοδαπή εταιρεία.

«Δεν υπάρχει καμία διχογνωμία. Νόμος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ψηφίστηκε το 2016, προβλέπει ρητά ότι αρχηγός κοινοβουλευτικής ομάδας που εκπροσωπείται σε εθνικό ή το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δεν μπορεί να συμμετέχει σε αλλοδαπή εταιρεία» επισημαίνουν πηγές της Νέας Δημοκρατίας.

Από τη Νέα Δημοκρατία προσθέτουν, μάλιστα, πως με τις δηλώσεις του ο κ. Κασσελάκης συνομολόγησε ότι έχει ακόμη στην κατοχή του μετοχές αλλοδαπών εταιρειών, άρα όλο αυτό το διάστημα παραβιάζει τη σχετική νομοθεσία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο κ. Κασσελάκης από τη μία λέει ότι δεν είναι σίγουρος αν έχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης, γιατί υπάρχει διχογνωμία περί υποχρέωσης: Δεν υπάρχει καμία διχογνωμία, ο νόμος είναι σαφής και έχει υποχρέωση όποιος είναι αρχηγός κοινοβουλευτικής ομάδας που εκπροσωπείται σε εθνικό ή το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο να μη συμμετέχει σε αλλοδαπή εταιρεία, και μάλιστα με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, του 2016.

Κάτι που άλλωστε από τον ΣΥΡΙΖΑ το παραδέχονται έμμεσα, όταν αναφέρουν ότι θα μεταβιβάσει τις μετοχές του. Άραγε, αν δεν τον καταλαμβάνει η διάταξη και δεν υπάρχει διχογνωμία γιατί θα τις μεταβιβάσει; Επομένως, ο κ. Κασσελάκης συνομολογεί για ακόμη μια φορά ότι έχει ακόμη στην κατοχή του μετοχές αλλοδαπών εταιρειών, άρα όλο αυτό το διάστημα παραβιάζει τη σχετική νομοθεσία» σημειώνουν πηγές της Νέας Δημοκρατίας, και προσθέτουν:

«Τι προβλέπει η νομοθεσία για τα ασυμβίβαστα των πολιτικών προσώπων σε σχέση με τη συμμετοχή τους σε εταιρείες: Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ν. 3213/2003 και υπό τον τίτλο: ''Απαγόρευση συμμετοχής σε εταιρεία με έδρα στην αλλοδαπή για πολιτικά πρόσωπα, απαγορεύσεις συμμετοχής σε εταιρείες με έδρα μη συνεργάσιμα φορολογικά κράτη και κράτη με προνομιακό́ φορολογικό καθεστώς'', ορίζεται ότι:

1. Στον Πρωθυπουργό, στους Αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Εθνικό ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και όσων λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση, στους Υπουργούς, στους αναπληρωτές υπουργούς και τους Υφυπουργούς, στους βουλευτές και τους ευρωβουλευτές και όσους διαχειρίζονται τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων ως ανωτέρω, στους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς της Βουλής και της Γενικής Κυβέρνησης, στους περιφερειάρχες και στους Δημάρχους απαγορεύεται η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών, που έχουν έδρα πραγματική ή καταστατική στην αλλοδαπή είτε αυτοπροσώπως, είτε με παρένθετα πρόσωπα. … 3. Η κατά παράβαση της παραγράφου 1 άμεση ή δια παρένθετου προσώπου συμμετοχή σε εταιρεία, που έχει έδρα στην αλλοδαπή τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ έως πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σημειώνεται ότι ο νόμος 5026/2023, ο οποίος αντικατέστησε στο σύνολό του σχεδόν το νόμο 3213/2003, εξαίρεσε ρητά από την κατάργηση το άρθρο 8 του τελευταίου, σχετικά με την απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων και δη αρχηγών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο σε εταιρείες με έδρα την αλλοδαπή ή και μη συνεργάσιμα φορολογικά κράτη ή και κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς, με αποτέλεσμα σήμερα η απαγόρευση να εξακολουθεί να έχει πλήρη ισχύ» καταλήγουν πηγές της Νέας Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ