Ακραίος Ερντογάν: «Για μένα δεν υπάρχει πια Μητσοτάκης -Δεν θα ξαναμιλήσω μαζί του» - iefimerida.gr

Ακραίος Ερντογάν: «Για μένα δεν υπάρχει πια Μητσοτάκης -Δεν θα ξαναμιλήσω μαζί του»

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, κατά τη συνάντησή τους στην προεδρική κατοικία
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην προεδρική κατοικία / Φωτογραφία: ΜΕΧΜΕΤ ΣΙΡΙΝ ΤΟΠΑΛΟΓΛΟΥ/INTIME
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε μια ακραία πρόκληση προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνοντας ότι για τον ίδιο «δεν υπάρχει πια Μητσοτάκης».

Μιλώντας μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του, ο Ερντογάν είπε πως δεν αναγνωρίζει πλέον τον Μητσοτάκη και ότι δεν σκοπεύει να μιλήσει ξανά μαζί του στο μέλλον.

Ο Ερντογάν κατηγορεί τον Μητσοτάκη πως θέλει να μπλοκάρει την πώληση F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία

Σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε ο Ερντογάν, παρόλο που Ελλάδα και Τουρκία είχαν συμφωνήσει να μην εμπλακούν άλλες χώρες στα θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, ο Μητσοτάκης πήγε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και επέκρινε την Τουρκία, προειδοποιώντας ώστε να μην της δοθούν τα F-16.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θα μπορούσαμε να είχαμε συνομιλίες στρατηγικής συνεργασίας με την Ελλάδα, αλλά μετά τις τελευταίες του δηλώσεις πρέπει να το αναθεωρήσουμε και αυτό. Ο Μητσοτάκης είχε πει “να μην εμπλέκουμε τρίτους σε αυτή τη δουλειά”, αλλά πήγε και μίλησε με τις ΗΠΑ για αυτό το θέμα», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Δεν νομίζω ότι οι ΗΠΑ θα πάρουν την απόφασή τους για τα F-16 κοιτάζοντας τι θα έλεγε ο Μητσοτάκης», είπε ο Ερντογάν.

«Αυτή στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν δέκα βάσεις. Για ποιόν λόγο; Ποιόν απειλούν; Για ποιο λόγο χτίζονται αυτές οι βάσεις στην Ελλάδα; Εδώ μιλάμε για μία Ελλάδα που στις χώρες της Ε.Ε χρωστάει 400 δισεκατομμύρια ευρώ», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν και συνέχισε λέγοντας «Ας συναντηθεί με όποιον θέλει και ας δημιουργήσει στρατιωτικές βάσεις με όποιον θέλει. Η Τουρκία είναι αυτάρκης».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ερντογάν: Ο Μητσοτάκης δεν υπάρχει πια για εμένα, δεν θα ξανασυναντηθούμε

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι για εκείνον ο Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν υπάρχει» πια, μετά το πρόσφατο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όπου είχε συναντήσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και άλλους αξιωματούχους, και απηύθυνε μια ιστορική ομιλία στο Κογκρέσο.

«Δεν υπάρχει πλέον για εμένα. Δεν θα συμφωνήσω ποτέ να συναντηθώ μαζί του. Θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με έντιμους πολιτικούς», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Επίσης, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία δεν θα πραγματοποιήσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Ελλάδα λόγω των δηλώσεων του Έλληνα πρωθυπουργού κατά της Τουρκίας προς τους ηγέτες των ΗΠΑ.

Απάντηση Οικονόμου στις δηλώσεις Ερντογάν: Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών και κάποιοι ενοχλούνται

Έντονη ήταν η πρώτη απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σε δήλωσή του τονίζει ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίζεται την Ελλάδα χωρίς να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Συγκεκριμένα, η απάντηση του Γιάννη Οικονόμου στις δηλώσεις Ερντογάν είναι η εξής:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τόσο τα εθνικά μας δίκαια όσο και τη διεθνή νομιμότητα. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην ιστορία, το διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους. Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών».

Αποκαλυπτήρια Ερντογάν για νέα υποβρύχια, με απειλές και προειδοποιήσεις κατά Ελλάδας-Κύπρου

Ο Τούρκος πρόεδρος προέβη στις δηλώσεις αυτές αμέσως μετά το «σόου» στην τελετή καθέλκυσης του υποβρυχίου Hizirreis, που πραγματοποιήθηκε στο Ναυπηγείο Golcukι, όπου εξαπέλυσε απειλές και προειδοποιήσεις έναντι των «κακών γειτόνων» της Τουρκίας, δηλαδή της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και των διεθνών συμμάχων.

Η αλλαγή στάσης Ερντογάν προφανώς υπαγορεύθηκε από την έντονη ενόχληση της Άγκυρας από την επιτυχημένη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, μετά την οποία ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι δήλωσε έξαλλος ότι «οι σύμμαχοί μας χειροκροτούσαν όρθιοι τον Μητσοτάκη».

Μάλιστα η «Χουριέτ» είχε γράψει ότι κατά την τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΡ ο Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στις επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, εξέφρασε τη βαθιά του δυσαρέσκεια και είπε ότι «πρέπει οπωσδήποτε να αναθεωρήσουμε το ζήτημα της στρατηγικής εταιρικής σχέσης».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απόρροια αυτής της στάσης ήταν η αδιανόητη πρόσφατη πρόκληση με δύο τουρκικά F-16 να παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο, πετώντας σε απόσταση 2,5 ν.μ. από την Αλεξανδρούπολη.

Και όλα αυτά λίγους μήνες μετά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Κωνσταντινούπολη, όπου το κλίμα ήταν θετικό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ερντογάν: Έξι νέα υποβρύχια με εντυπωσιακά τεχνικά χαρακτηριστικά έως το 2027

Νωρίτερα, στην τελετή καθέλκυσης του πρώτου από τα 6 υποβρύχια της Τουρκίας -παρόμοια με το «Παπανικολής»- ο Ερντογάν δήλωσε:

«Σχεδιάζουμε να θέσουμε σε λειτουργία το υποβρύχιο Hizirreis το 2023 και το Selmanreis το 2027. Ξεκινώντας από φέτος, θα θέτουμε σε λειτουργία ένα υποβρύχιο κάθε χρόνο και θα προσθέσουμε έξι υποβρύχια νέου τύπου στο ναυτικό μας μέχρι το 2027», εξήγησε αρχικά ο πρόεδρος Ερντογάν.

Όπως τόνισε, πρόκειται για υποβρύχια πραγματικά εντυπωσιακά όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους, καθώς ζυγίζουν 1.856 τόνους πάνω από το νερό και 2.420 τόνους όταν βυθίζονται, ενώ μπορούν να φτάσουν και πιο βαθιά από τα 300 μέτρα. Επιπλέον, μπορούν να μείνουν κάτω από το νερό για τρεις ημέρες και στη θάλασσα συνολικά για 12 εβδομάδες χωρίς ανεφοδιασμό, ενώ είναι εξοπλισμένα με αποτελεσματικά όπλα ενάντια σε υποβρύχιους, θαλάσσιους και χερσαίους στόχους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν / Φωτογραφία: Getty Images
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν / Φωτογραφία: Getty Images

Ανακοίνωσε, μάλιστα, πως στόχος είναι το πρώτο υποβρύχιο, που ονομάζεται Pirireis, να παραδοθεί στη Διοίκηση των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων φέτος.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην τελετή καθέλκυσης του πρώτου υποβρυχίου / Φωτογραφία: AP
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην τελετή καθέλκυσης του πρώτου υποβρυχίου / Φωτογραφία: AP

Ερντογάν: Άδικες και παράνομες οι κυρώσεις στην Τουρκία για την Κύπρο

Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της τελετής, ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για «τον αγώνα των τελευταίων 40 ετών κατά της αυτονομιστικής τρομοκρατίας, παρά τις προδοσίες χωρών που γνωρίζουμε ως φίλες και την προδοσία των κρατών με τα οποία έχουμε σχέσεις, ιδίως συμμάχους. Δεν ξεχάσαμε ποτέ τις άδικες και παράνομες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα μας λόγω της ειρηνευτικής επιχείρησης στην Κύπρο», υπογράμμισε σε προκλητικό ύφος ο Ερντογάν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι κακοί γείτονες μας ανάγκασαν να σταθούμε στο ύψος μας, τα διπλά μέτρα και σταθμά που αντιμετωπίσαμε μας έκαναν να βρούμε ευκαιρίες, ειδικά στην αμυντική βιομηχανία. Ενώ όταν αναλάβαμε τα καθήκοντά μας ήμασταν 80% εξαρτημένοι από το εξωτερικό στην αμυντική βιομηχανία, σήμερα εκτελούμε περισσότερα από 750 έργα αμυντικής βιομηχανίας, τα μισά από τα οποία έχουν ξεκινήσει τα τελευταία πέντε χρόνια. Για την ασφάλεια της Γαλάζιας Πατρίδας έχουμε υλοποιήσει πολλά έργα που θα κάνουν το ναυτικό μας ισχυρότερο» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν, και πρόσθεσε:

«Η χώρα μας συγκαταλέγεται αυτή τη στιγμή στις 10 χώρες που μπορούν σε εθνικό επίπεδο να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να συντηρήσουν ένα παγκόσμιο πολεμικό πλοίο. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να κάνουμε την Τουρκία μια από τις πιο ισχυρές χώρες στον κόσμο σε αυτόν τον τομέα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ