Έρχεται μείωση κατανάλωσης 10% στο Δημόσιο -Κυρώσεις σε όσους δεν συμμορφωθούν, όλα τα μέτρα - iefimerida.gr

Έρχεται μείωση κατανάλωσης 10% στο Δημόσιο -Κυρώσεις σε όσους δεν συμμορφωθούν, όλα τα μέτρα

Ανακοινώσεις για τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο
Ανακοινώσεις για τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο / Φωτογραφία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα νέα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο θα περιλαμβάνουν κίνητρα, αλλά και ποινές, με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης κατά 10% στο Δημόσιο το πρώτο έτος και κατά 30% έως το 2030.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης παρουσίασαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου τα «Μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο». Την παρουσίαση συντόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα «παγώνουν» οι προσλήψεις σε φορείς του Δημοσίου που δεν θα συμμορφώνονται

«Πάγο» στις προσλήψεις και τη συμμετοχή στην κινητικότητα για τους φορείς του Δημοσίου που δεν εφαρμόζουν στοιχειώδη μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας εξετάζει η κυβέρνηση, ενώ παράλληλα σχεδιάζονται κίνητρα και για τους πολίτες που θα επιτυγχάνουν εξοικονόμηση ενέργειας.

Αυτά προκύπτουν από τις δηλώσεις των υπουργών Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα στη σημερινή συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση μέτρων σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο.

Ορισμός ενεργειακού υπεύθυνου για κάθε κτίριο

Όπως ανέφερε ο κ. Βορίδης, τα μέτρα ενεργειακής εξοικονόμησης που πρέπει να εφαρμοστούν προβλέπονται ήδη σε Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε τον Ιούλιο και περιλαμβάνουν στοιχειώδεις ενέργειες, όπως ο ορισμός ενεργειακού υπεύθυνου για κάθε κτίριο, η συντήρηση των συστημάτων ψύξης / θέρμανσης, η απενεργοποίηση του φωτισμού και των συσκευών όταν δεν χρησιμοποιούνται, ο φυσικός αερισμός του κτιρίου κ.ά.

«Από τους 2.495 φορείς του Δημοσίου μόνο οι 221 έχουν ορίσει ενεργειακό υπεύθυνο» ανέφερε ο κ. Βορίδης, σημειώνοντας ότι πλήθος φορέων μπορεί να είναι πολύ μικρές οντότητες (π.χ. σχολικές επιτροπές) που δεν έχουν την ίδια βαρύτητα στην κατανάλωση με ένα υπουργείο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Εν πολλοίς, τα περισσότερα υπουργεία και 90 δήμοι έχουν συμμορφωθεί, αλλά πρέπει να συμμορφωθούν και οι εποπτευόμενοι φορείς» είπε.

Σημείωσε, ωστόσο, πως «πέρα από το οικονομικό, υπάρχει και ένα ηθικό ζήτημα: όταν βρισκόμαστε στη σημερινή κατάσταση και δεχόμαστε επίθεση και ζητάμε από όλους εξοικονόμηση ενέργειας, δεν μπορεί να μην πρωτοστατεί το Δημόσιο και οι φορείς του». Για τους λόγους αυτούς, πρόσθεσε ο υπουργός, θα εξεταστεί αν οι φορείς του Δημοσίου που δεν έχουν συμμορφωθεί θα ενταχθούν ή όχι στον προγραμματισμό των προσλήψεων που θα κυρωθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο στα τέλη Σεπτεμβρίου, όπως και στον δεύτερο κύκλο κινητικότητας, που ξεκινά τον Οκτώβριο. «Θα είμαστε αυστηροί στο ζήτημα αυτό, γιατί ζητάμε κάτι αρκετά απλό», κατέληξε ο κ. Βορίδης.

Ο κ. Σκρέκας επισήμανε ότι τον τελευταίο χρόνο η Πολιτεία έχει διαθέσει πάνω από 8 δισ. ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ενώ, με τον μηχανισμό ανάκτησης κερδών των ηλεκτροπαραγωγών που τέθηκε σε εφαρμογή τον Ιούλιο, έχουν εξασφαλιστεί πάνω από 1,5 δισ. ευρώ που διατίθενται για επιδότηση των καταναλωτών. Πρόσθεσε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει επικοινωνιακή καμπάνια καθώς και συγκεκριμένες συστάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας στα νοικοκυριά, ενώ μελετώνται σχήματα οικονομικών κινήτρων που θα συνδυάζονται με τη μείωση της κατανάλωσης στα νοικοκυριά και πιθανώς και στις επιχειρήσεις.

Οι ελληνικές προτάσεις πρωταγωνιστούν στην ατζέντα της έκτακτης συνόδου υπουργών Ενέργειας

Αναφερόμενος εξάλλου στο προσεχές Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας την Παρασκευή, όπου θα συζητηθούν μέτρα αποκλιμάκωσης των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, σημείωσε ότι η Ελλάδα θα ζητήσει από την ΕΕ να λάβει γενναίες αποφάσεις, που θα ανταποκρίνονται στο μέγεθος της κρίσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Ευρώπη καθυστέρησε, έχουμε ξεπεράσει το σημείο μηδέν, είναι αδιανόητη οποιαδήποτε αναβλητικότητα. Οι ελληνικές προτάσεις πρωταγωνιστούν στην ατζέντα. Στις προτάσεις της επιτροπής περιλαμβάνονται και οι εκδοχές του ελληνικού μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς, που έχει ήδη υιοθετηθεί από τη Γερμανία, όπως ανακοίνωσε ο καγκελάριος Σολτς», είπε.

Στόχος η μείωση της κατανάλωσης κατά 10%

Ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι η κατανάλωση ενέργειας στο Δημόσιο, σε 212.000 εγκαταστάσεις της γενικής κυβέρνησης, ήταν 4450 γιγαβατώρες το 2020, αυξήθηκε κατά 20 % σε 5.340 γιγαβατώρες το 2021, που αντιστοιχεί στο 10,8% της συνολικής κατανάλωσης στη χώρα, και το 2022 αναμένεται να διατηρηθεί στο περυσινό επίπεδο. Στόχος των παρεμβάσεων είναι η μείωση της κατανάλωσης κατά 10%.

«Υπάρχει η πιθανότητα η ΕΕ να αποφασίσει υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15%. Η εξοικονόμηση ενέργειας βοηθά αφενός στην απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και αφετέρου στη μείωση των λογαριασμών» τόνισε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι τον Ιούνιο και τον Ιούλιο καταγράφηκε μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 22% και 14% αντίστοιχα, ενώ τον Ιούλιο μειώθηκε κατά 13% η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Ανήγγειλε, επίσης, ότι τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η πλατφόρμα του προγράμματος «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή αναβάθμιση 2,5 εκατ. τετραγωνικών μέτρων κτιρίων του Δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σημείωσε ότι η στήριξη των καταναλωτών από την κυβέρνηση θα είναι διαρκής και δυναμική, με σχέδιο που διαρθρώνεται σε δύο άξονες: να μειωθεί το αποτύπωμα των αυξήσεων και να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας.

«Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι αξιοποιούμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τους πόρους που υπάρχουν και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε», κατέληξε ο Γ. Οικονόμου.

Τρεις οι βασικές δράσεις της κυβέρνησης:

 • Άμεσα μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης κατά 10% και σε βάθος χρόνου κατά 30% έως το 2030.
 • Ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας.
 • Κίνητρα και αντικίνητρα στους φορείς του Δημοσίου.
 • Για τα κτίρια οι δημόσιοι φορείς πρέπει να ορίσουν άμεσα ενεργειακό υπεύθυνο.
 • Συντήρηση κλιματιστικών, καυστήρων και μονάδων και ρύθμιση θερμοκρασίας.
 • Κάθε εργαζόμενος να φροντίζει να μη γίνεται άσκοπη χρήση ενέργειας στον χώρο του.
 • Στην ίδια λογική, όταν τελειώνει το ωράριο εργασίας, πρέπει να μεριμνούν για το κλείσιμο υπολογιστών και φώτων.
 • Να οριστεί σε κάθε χώρο ένας υπάλληλος που να φροντίζει να ελέγχει ότι θα έχουν κλείσει υπολογιστές και φώτα.
 • Αερισμός κτιρίων το καλοκαίρι και ειδική σκίαση όπου απαιτείται.
 • Για τον φωτισμό πόλεων βελτιστοποίηση του χρονοπρογραμματισμού.
 • Οδοφωτισμός των πόλεων, περιορισμός καλλωπιστικού και διακοσμητικού φωτισμού.
 • Εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης, βελτίωση λειτουργίας.
 • Ξεκινάει το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του δημόσιου τομέα.
 • Συστάσεις και κίνητρα θα ανακοινωθούν για τον ιδιωτικό τομέα και τα νοικοκυριά.

Το βίντεο με τις ανακοινώσεις

Δείτε το βίντεο με τις ανακοινώσεις των υπουργών για τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο:

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ