Επίθεση Τσίπρα στον Μητσοτάκη: Η χώρα χρειάζεται άμεσα ένα αναπτυξιακό σοκ - iefimerida.gr

Επίθεση Τσίπρα στον Μητσοτάκη: Η χώρα χρειάζεται άμεσα ένα αναπτυξιακό σοκ

Ο Αλέξης Τσίπρας
Ο Αλέξης Τσίπρας / Φωτογραφία: ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ / EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μίλησε στο συνέδριο που διοργανώνει ο Economist σε συνεργασία με το powergame.gr στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του δίνοντας έμφαση σε ζητήματα όπως η ακρίβεια, οι φόροi και ο ρυθμός ανάπτυξης, ενώ μίλησε και για κοινωνία χασμάτων κατηγορώντας την κυβέρνηση για διαφθορά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο οικονομικό πρόγραμμα που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για Εθνικό Σχέδιο Ανάταξης με ορίζοντα 5ετίας. Παράλληλα μίλησε για δημιουργία Ταμείου για τη στήριξη των νέων γενεών. «Με χρήματα που θα αντληθούν από τα πολύ υψηλά εισοδήματα μέσα από εισαγωγή της Πατριωτικής Εισφοράς και μέσω της αναδιανομής ώστε οι έχοντες να συμβάλλουν στο μέλλον αυτού του τόπου», είπε χαρακτηριστικά.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ πως έχει όλη την ευθύνη γιατί δεν έκανε τίποτε από αυτά που η οικονομία χρειάζεται και η κοινωνία έχει ανάγκη σήμερα. «Η πατρίδα μας πορεύεται για μια ακόμη φορά με πυξίδα τις παλιές χρεοκοπημένες συνταγές», ενώ χαρακτήρισε δείκτες ντροπής όσους δείχνουν την προϊούσα κοινωνική και οικονομική αποσάθρωση, όπως είπε.

Συνεχίζοντας την επίθεση στην κυβέρνηση μίλησε για κρατική αναποτελεσματικότητα, αναξιοκρατία και διαφθορά. Σημείωσε πως υπάρχει ένα τεράστιο ηθικό ζήτημα «που στις μέρες μας έχει γίνει κυρίαρχο πολιτικό, κοινωνικό, αλλά και οικονομικό ζητούμενο. Την εντιμότητα. Γιατί η διαφθορά που ξεκινάει από θύλακες της κυβέρνησης διαβρώνει το κράτος. Γιατί η αναξιοκρατία, που ξεκινάει από το Μαξίμου διαβρώνει την εμπιστοσύνη στο κράτος. Γιατί η μεροληψία, η εύνοια για τους «δικούς μας», για τους έχοντες, για συγγενείς και φίλους, για κομματικούς παράγοντες, που ξεκινάει από την εκτελεστική εξουσία, απλώνεται στη Δικαιοσύνη, και απαξιώνει το κράτος».

Αναφερόμενος στην Ασφάλεια είπε πως δεν αρκούν τα εξοπλιστικά, αλλά και η ανάταξη της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, ενώ τόνισε πως η Ελλάδα θα πρέπει να αναπτύξει σχέσεις με Κίνα, Ινδία και την Ρωσία μετά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στους 9 βασικούς άξονες του Εθνικού Σχεδίου που παρουσίασε ο πρώην πρωθυπουργός περιλαμβάνονται: Ισχυρό και δίκαιο κράτος, αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, στήριξη της εργασίας, ανθεκτικότητα και ενεργειακή ασφάλεια, δημογραφική ανθεκτικότητα, μείωση ιδιωτικού χρέους, τεχνολογική αναβάθμιση και ψηφιακή αυτονομία, αναδιανομή και Εθνικό Ταμείο Σύγκλισης, εθνική Ασφάλεια.

Βασικά σημεία της τοποθέτησης Τσίπρα:

  • Ομολογώ, ότι είχα μια ανησυχία, καθώς θέση της κυβέρνησης, που ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες από τον εκπρόσωπό της, είναι πως για όσα λέω ενδιαφέρονται μόνο βιαστές, εμπρηστές και εν γένει εγκληματίες. Ευτυχώς, βλέποντάς σας, κατάλαβα ότι η ανησυχία μου ήταν αβάσιμη.
  • Βλέποντας τη μεγάλη εικόνα, σήμερα δεν θα είμαι ευχάριστος. Θα προσπαθήσω να είμαι χρήσιμος για τον προβληματισμό σας, για τον τόπο και το μέλλον. Όποιος θέλει να ακούσει ευχάριστα πράγματα, μπορεί να περιμένει την αυριανή ομιλία του πρωθυπουργού.
  • Xρειάζεται ένα σχέδιο ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων, που θα δώσει τη δυνατότητα να μεταστρέψουμε τη σημερινή πορεία διεύρυνσης των ανισοτήτων
  • Πριν από 7 χρόνια, η πατρίδα μας βγήκε από μια οικονομική και κοινωνική κρίση, που είχε προσλάβει χαρακτηριστικά ανθρωπιστικής κρίσης.
  • Σήμερα, η πατρίδα μας πορεύεται για μια ακόμη φορά με πυξίδα τις παλιές χρεοκοπημένες συνταγές. Με ένα εντελώς ξεπερασμένο παραγωγικό μοντέλο, που βασίζεται στο real estate και τον τουρισμό. Με μια ρηχή οικονομία, και μια φτηνή και άδικη ανάπτυξη, που βασίζεται στη κατανάλωση λίγων. Με ένα διαβρωμένο κράτος, που όχι μόνο δεν προστατεύει τον πολίτη, αλλά εμποδίζει και την υγιή επιχειρηματικότητα.
  • Μια οικονομία, όμως, που στερείται σοβαρών άμεσων ξένων επενδύσεων, και δημιουργεί πλούτο – τροφοδοτώντας την ιδιωτική κατανάλωση – κυρίως μέσω της αύξησης των τιμών της ακίνητης περιουσίας και του τουρισμού, είναι μια μη βιώσιμη οικονομία.
  • Το 1.300 ευρώ σήμερα, αντιστοιχούν σε 900 ευρώ το 2019. Ο μισθός έχει χάσει το 1/3 της αξίας του.Την ίδια στιγμή, όμως, που ο μέσος Έλληνας δεν τα βγάζει πέρα, παρακολουθεί τα τρομακτικά υπερκέρδη, που αποκομίζουν τα καρτέλ.
  • Χρόνο με το χρόνο, απομακρυνόμαστε από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πριν την κρίση, το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα ήταν κοντά στο 80%, του μέσου όρου της Ε.Ε.Σήμερα είναι κοντά στο 60%.
  • Η χώρα χρειάζεται άμεσα ένα μεγάλο αναπτυξιακό σοκ. Ένα σοκ εφάμιλλο των αντίστοιχων της περιόδου Τρικούπη και Βενιζέλου. 
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αλέξης Τσίπρας
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ