Επίθεση Τσιάρα σε ΣΥΡΙΖΑ: Το 2015 νομιμοποιήσατε τα παρανόμως κτηθέντα αποδεικτικά μέσα, το 2019 το πήρατε πίσω

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας / Φωτογραφία: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας και ζήτημα ηθικής για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποίησε στο παρελθόν το θέμα της καταγραφής συνομιλιών, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, με αφορμή τοποθετήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που τον κάλεσαν να πάρει θέση εάν συμφωνεί ή όχι με παράνομες τηλεφωνικές καταγραφές.

Ο κ. Τσιάρας εξαπέλυσε πυρά και κατά του Δημήτρη Παπαγγελοπούλου, επικρίνοντάς τον για τον τρόπο με τον οποίο νομιμοποίησε το 2015 τα παρανόμως κτηθέντα αποδεικτικά στοιχεία και απέσυρε τη σχετική διάταξη το 2019.

«Δικαιολογήστε σε ποια ηθική στέκεται αυτό»

«Άκουσα μια συνάδελφο να μου λέει για το αν πρέπει να εκφράσω την άποψή μου για το αν τα παρανόμως κτηθέντα αποδεικτικά μέσα ανήκουν στη δική μου δικαιοδοσία και τι πρέπει να κάνω. Την καλώ να διαβάσει την ιστορία. Σις 24 Δεκεμβρίου 2015 ο τότε αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης καταθέτει μια τροπολογία με την οποία νομιμοποιεί τα παρανόμως κτηθέντα αποδεικτικά μέσα. Ω του θαύματος, τον Ιούνιο του 2019 ο ίδιος υπουργός απέσυρε τη συγκεκριμένη τροπολογία. Πώς συμβαίνει αυτό το πράγμα να συνδυάζεται με τον χρόνο ουσιαστικά που ξεκινάει μια κυβέρνηση τη θητεία της και καταλήγει με τον χρόνο που τελειώνει μια κυβέρνηση τη θητεία της; Πού στέκεται εκεί η ηθική; Όταν ξεκινάμε τη θητεία μας τα παρανόμως κτηθέντα αποδεικτικά είναι καλά για να τα χρησιμοποιούμε και όταν τελειώνουμε τη θητεία μας δεν πρέπει να τα χρησιμοποιούμε; Σε ποια ηθική στέκεται αυτό; Δικαιολογήστε σε ποια ηθική στέκεται αυτό».

Ο κ. Τσιάρας πήρε αποστάσεις και από όσους βιάζονται να κρίνουν δικαστικές αποφάσεις και τις οικονομικές διαδικασίες: «Εγώ δεν θα μπω ποτέ στον πειρασμό να κρίνω τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και τις δικονομικές διαδικασίες -αυτά είναι έργο της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης. Κάποιοι άλλοι προδίκαζαν τις αποφάσεις και εκ των προτέρων προανήγγελλαν αποφάσεις και δημιουργούσαν δεδομένα. Δεν πρόκειται να το κάνω, δεν το έχω κάνει ποτέ και όσο θα είμαι σε αυτό τον ρόλο δεν θα το κάνω ποτέ. Να κάνουμε όλοι μαζί το γενναίο βήμα και να αφήσουμε πίσω μια πρακτική που λειτούργησε αρνητικά στον χώρο της Δικαιοσύνης, πλήγωσε την αξιοπιστία της και δημιούργησε ένα τεράστιο ζήτημα και στην κοινωνία και στο πολιτικό σύστημα. Αλλιώς, αν θέλετε να γυρίσουμε πίσω, μπορούμε να το κάνουμε με άλλους όρους και με εντελώς διαφορετικές πρακτικές».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ