Επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ για το ν/σ για την ΕΥΠ: Προσπάθεια συγκάλυψης, αντισυνταγματικό - iefimerida.gr

Επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ για το ν/σ για την ΕΥΠ: Προσπάθεια συγκάλυψης, αντισυνταγματικό

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Αλέξης Τσίπρας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ / EUROKINISSI
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ

«Ομερτά με τη βούλα» θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ το νομοσχέδιο που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση η κυβέρνηση για τις παρακολουθήσεις και τα παράνομα λογισμικά.

Η Κουμουνδούρου προσπαθεί να αποδομήσει τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης σημειώνοντας πως «το νομοσχέδιο εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκαλύψει και τις προσωπικές ευθύνες του πρωθυπουργού, θεσμοποιώντας νέα στεγανά για την ΕΥΠ και εισάγοντας νέες διατάξεις με τις οποίες εξαφανίζονται τα ίχνη των παρακολουθήσεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν πως είναι κατάφωρα αντισυνταγματικό γιατί περιορίζει τις αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ, η οποία είναι η από το Σύνταγμα αρμόδια αρχή για την προστασία του απορρήτου.

«Η Ομερτά θεσμοποιείται με την ρύθμιση του αρ. 3 παρ. 7, η οποία δεν επαναφέρει σε ισχύ τη διάταξη που κατάργησε και μάλιστα αναδρομικά  η τροπολογία Πικραμμένου, για την δυνατότητα ενημέρωσης του παρακολουθούμενου όταν δεν υπάρχει αντίθετος λόγος εθνικής ασφάλειας» σημείωναν χαρακτηριστικά από την Κουμουνδούρου ενώ αντιθέτως, προβλέπεται ότι σχετικό αίτημα μπορεί να διατυπωθεί τρία χρόνια μετά από τη λήξη της παρακολούθησης.

«Με άλλα λόγια, μέχρι τις εκλογές, δεν θα ξέρουμε ποιος ήταν ο λόγος εθνικής ασφάλειας για τον οποίον παρακολουθούνταν όχι μόνο ο κ. Ανδρουλάκης ή ο κ. Κουκάκης, αλλά και όσα άλλα θύματα παρακολουθήσεων από το Predator ενδεχομένως βρίσκονταν και σε παράλληλη επισύνδεση από την ΕΥΠ» τόνιζαν στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα που εστίαζαν επίσης στα εξής σημεία του νομοσχεδίου:

-Μεταφορά της ανακοίνωσης της παρακολούθησης από την ΑΔΑΕ σε τριμελές όργανο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-Διατήρηση της ρύθμισης για μη συνοπτική αιτιολογία για τον ακριβή λόγο εθνικής ασφάλειας για τον οποίο διατάσσεται η παρακολούθηση.

-Πρόβλεψη για καταστροφή όχι μόνον του υλικού παρακολούθησης από την ΕΥΠ, αλλά και του υλικού τεκμηρίωσης για την άρση απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας.

-Πρόβλεψη για αυτόματη καταστροφή του υλικού παρακολούθησης μετά από έξι μήνες, αντί για τα πέντε έτη που ισχύουν σήμερα. (Ο Διοικητής της ΕΥΠ μπορεί να αποφασίσει διαγραφή υλικού και πριν από την πάροδο των 6 μηνών).

-Έγκριση από το Πρόεδρο της Βουλής για την παρακολούθηση των πολιτικών προσώπων.

-Διατήρηση του ΚΕΤΥΑΚ

Όλες αυτές οι ρυθμίσεις θεωρεί η Κουμουνδούρου πως δείχνουν την ενοχή Μητσοτάκη ενώ επικαλούνταν και την έκθεση της ΑΔΑΕ χαρακτηρίζοντας την κόλαφο για την κυβέρνηση σχετικά με την διάταξη με την οποία άλλαξε και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, το νόμο που αποκλείει την δυνατότητα ενημέρωσης του παρακολουθούμενου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ