Συνεχίζει τις δημόσιες εμφανίσεις του ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τροφοδοτώντας συστηματικά τα σενάρια περί επιστροφής του στην ενεργό πολιτική δράση.
Δεν είναι λίγα τα στελέχη της Κεντροαριστεράς που προεξοφλούν μάλιστα πως οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις, που θα κορυφωθούν φέτος στις 10 Ιουνίου στο πλαίσιο της 2ης συνδιάσκεψης που διοργανώνει το Ινστιτούτο που φέρει το όνομά του, αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου προετοιμασίας της πολιτικής του επανόδου. Σε αυτό το πλαίσιο, και η χθεσινή του αναφορά ερμηνεύθηκε σε μεγάλο βαθμό ως ένα κρυφό μήνυμα που λειαίνει το έδαφος της επιστροφής του.
Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας, σε συζήτηση στο συνέδριο του In Forum, με θέμα «Brain Regain - Retain» δήλωσε πως «η χώρα βαλκανοποιείται», φαινόμενο που, όπως είπε, επιτείνεται από την απουσία αξιόπιστης εναλλακτικής απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Τσίπρας: Το εναλλακτικό όραμα για την Ελλάδα
Το ερώτημα που διαμορφώνεται στην πολιτική ζωή, σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, είναι αν θα υπάρξει εναλλακτικό όραμα διακυβέρνησης και πορείας της χώρας.
Αν υπάρξει συγκροτημένη προσπάθεια να διατυπωθεί ένα όραμα που θα εμπνέει και θα κινητοποιεί και υπάρξει εναλλακτική, αξιόπιστη και ισχυρή απάντηση, τότε είναι βέβαιο ότι τα πράγματα θα αλλάξουν, υπογράμμισε με νόημα ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του. Συνεπώς, η ευθεία και σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση, σε συνδυασμό με τη διαπίστωση πως πρέπει να δημιουργηθεί μια εναλλακτική επιλογή απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές, ερμηνεύθηκε από κύκλους ως ένα συγκεκριμένο αφήγημα που επιχειρείται να δομηθεί ώστε να δώσει την απαραίτητη πολιτική νομιμοποίηση στον πρώην πρωθυπουργό να επιστρέψει στον στίβο της ενεργού πολιτικής.
Συγκεκριμένα, στο ερώτημα για το εάν εκτιμά ότι μπορεί να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση στη χώρα, απάντησε: «Θεωρητικά μπορεί να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, όσο δεν υπάρχει εναλλακτική πολιτική πρόταση. Το μεγάλο αιτούμενο για την πολιτική ζωή του τόπου, που επίσης βαλκανοποιείται, είναι αν θα υπάρξει εναλλακτική πρόταση. Αν δεν υπάρξει, θα συνεχιστεί το τέλμα. Αν υπάρξει προσπάθεια για ένα όραμα και για μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση στη σημερινή κυβέρνηση, τότε τα πράγματα θα αλλάξουν».
Τσίπρας για brain drain και κοινωνική κρίση στην Ελλάδα
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι το brain drain συνεχίζεται λόγω της συνεχιζόμενης απόκλισης της χώρας από το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο και της αύξησης της κρίσης αξιοπιστίας των θεσμών, της πολιτικής και των αξιών τα τελευταία έξι χρόνια. Σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει υποστεί μεγάλη οπισθοχώρηση τα τελευταία 15 χρόνια, με μείωση του μέσου εισοδήματος κατά 13 μονάδες, από το 80% του ευρωπαϊκού μέσου όρου το 2007 στο 60% σήμερα.
Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι το ποσοστό των πολιτών που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας είναι 28%, ίδιο με αυτό της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Αυτό αντανακλάται στους μισθούς, στις δημόσιες υπηρεσίες, στο κοινωνικό κράτος, στο κράτος δικαίου και στο αίσθημα ισονομίας.
Ασκώντας ακόμη κριτική στην κυβέρνηση, ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε πως το brain drain συνεχίζεται και είναι σε αναντιστοιχία με την κυβερνητική ρητορική. Επίσης, τόνισε την ανάγκη για ένα αναπτυξιακό άλμα και τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων.